“Naše bitke so v primerjavi z Urbanovimi nepomembne”

Hokej 5. Nov 202213:22 0 komentarjev
dobrodelna akcija za Urbana
Foto: HKO/Domen Jančič

Sinoči je bilo v dvorani Tivoli mogoče čutiti posebno energijo. Dobrodelno potezo HK Olimpija, ki je zbirala sredstva za gensko terapijo triletnega Urbana Miroševića, so podprli tudi navijači in z največjim obiskom v tej sezoni pomagali do dveh zmag. Zbranih denarnih sredstev za dečka in tisto na igrišču, ko je Olimpija s 6:2 ugnala Pioneers Vorarlberg.

Dobrodelni večer, ki so ga pri ljubljanskem kolektivu izpeljali s podporo nekaterih slovenskih medijev, je uspel v celoti. Glavni sponzor Olimpije je dečku Urbanu za terapije namenil deset tisoč evrov, svoje so prispevali tudi pri klubu Pioneers Vorarlberg, prispevke so zbirali tudi igralci obeh klubov. V skupno vsoto je šel tudi izkupiček vseh prodanih kart na sinočnji tekmi, v dvorani Tivoli se je zbralo več kot 2100 gledalcev.

Foto: HKO/Domen Jančič

Prisoten je bil dvom

In imeli so kaj videti. Olimpija je sicer v tekmo po štirih zaporednih porazih vstopila bojazljivo in se v prvi tretjini dvakrat znašla v zaostanku. A v nadaljevanju so zmaji strnili vrste in prepričljivo slavili (6:2).

“Če pogledamo celo tekmo, je visoka zmaga več kot zaslužena, saj smo bili 60 minut boljši nasprotnik. Tudi v prvi tretjini. Dve njihovi priložnosti – dva gola gostov. To je bilo mentalno povezano s štirimi zaporednimi porazi, saj so fantje malo dvomili. A so pokazali karakter. Dvakrat smo izenačili in ubranili igralca več pri tekmecu. V naslednjih 40 minutah pa veliko boljši kot gostje,” je bil s tekmovalnega vidika z rezultatom zadovoljen trener Olimpije Mitja Šivic.

Foto: HKO/Domen Jančič

Naj se bori še naprej

42-letni trener se je nato dotaknil tudi zgodbe večera: “Velika zmaga za nas, pa tudi za Urbana. Upam, da bo še naprej bojeval svojo bitko in na koncu tudi on zmagal. Njegova zgodba nam je segla do srca. Dan pred tekmo sem govoril z njegovo mamo. Bitke, ki jih mi bijemo, v primerjavi z njihovimi, so nepomembne. Vzdušje je bilo super, to je tudi nam pomagalo do zmage. Želim si, da starši ostanejo pozitivni in bijejo bitko naprej. Dobro se z dobrim vrača in bodo uspešni. Nekaj denarja se je nabralo, bolj pomembno pa je, da je veliko ljudi izvedelo za to zgodbo in se lahko začne afekt kotaljenja snežne krogle.”

Menjavo je Us želel sam

Šivic se je že po prvi tretjini odločil za menjavo vratarja, namesto neprepričljivega Žana Usa je v nadaljevanju pred gol poslal Anthonyja Morrona. Odločitev se je izkazala za zadetek v polno, saj je Američan ostal nepremagan: “Žan ni bil dober. Moram pa mu čestitati. Po prvi tretjini je prišel v garderobo in nam dal vedeti, da naj ga zamenjamo, saj ni bil pravi. To lahko naredijo le najboljši.”

Anthony Morrone je v igro vstopil v drugi tretjini in ostal nepremagan. Foto: Aleš Fevžer

Bolje, a urnik bo še bolj natrpan

Trener aktualnih državnih prvakov je na vprašanje Sportkluba pokomentiral tudi termine zaključka državnega prvenstva, ki bo v nasprotju s tradicijo iz minulih let tokrat že januarja. “Tako je bolje. Na koncu sezone bi se lahko z Jesenicami drug drugega predolgo čakali. Pomeni pa to še toliko več dodatnih tekem in to se bo poznalo. Igramo na več frontah, toda tako je. Gremo dan za dnem. Do polfinala DP je še daleč, naš fokus je trenutno le na nedeljski tekmi.”

Po premoru vrnitev treh pomembnih članov

Olimpija je na lestvici še naprej na 11. mestu, a zgolj tri točke zaostaja za šestim. Zmaji se bodo na ledu znova predstavili v nedeljo na gostovanju pri Beljaku. Nato sledi enotedenski reprezentančni premor, v slovenski izbrani vrsti bo kar 12 hokejistov Olimpije.

“Tisti, ki bodo ostali doma, jim bo prišlo zelo prav. Tisti, ki bodo šli igrat za reprezentanco, pa bodo malo zamenjali okolje, čeprav v zadnjih 14 dneh ob porazih s tem nismo imeli težav. Delali smo naprej, po tekmi z Asiagom pa smo se pogovorili, saj tam res nismo bili dobri. Treba se je zavedati, da smo do začetka novembra odigrali 22 tekem. V teh dveh tednih se je to poznalo. Nismo bili pravi. Bo pa premor pomagal, da za tiste, ki ostajajo v Ljubljani, malo odklopijo od hokeja. Ostali pa bodo prišli domov v ponedeljek po premoru in bodo morali na torkovo tekmo že brez treninga,” je še dodal Šivic in razkril, da se po pavzi v kader vračajo Marc Olivier Vallerand, Aleksandar Magovac in Tadej Čimžar. Dva do tri tedne pa bo odsoten Jaka Šturm, ki si je v včerajšnjem pretepu ob koncu tekme nesrečno izpahnil ramo.

Po reprezentančnem premoru se v vrste Olimpije vrača Marc Olivier Vallerand. Foto: Aleš Fevžer

Težko je pričakovati, da bodo vsi tujci vrhunski

Na sinočnjem obračunu je blestel ameriški napadalec Chris Dodero. Dosegel je dva gola in podajo, kar je sprožilo debato o uspešnosti tujcev v vrstah Olimpije. Na nekaterih tekmah do zdaj je manjkal prav njihov učinek.

“V naši ligi dodana vrednost stane veliko denarja, ki pa ga mi nimamo. K nam prihajajo igralci, za katere upamo, da bodo tukaj naredili preboj. Nekateri ga bodo, nekateri pač ne. Če analiziramo igro tujcev: vratar dobi pozitivno oceno, za Joono Ervinga že od lani vemo, kaj nam prinese. Carl Neill z 10 točkami na 13 tekmah, težko rečemo, da je slab. Zelo konstanten. Pri Chrisu Doderu nismo pričakovali več od tega, kar je prikazal. Manjka pa doprinos točk Josepha Garreffe, ki tudi v obrambi ni nič posebnega. Upajmo, da se bo ujel z Vallerandom, ko se ta vrne. V tej ligi tujci, ki vsakodnevno delajo razliko, stanejo veliko,” je s finančnim primanjkljajem v primerjavi z drugimi klubi v ligi zaključil Šivic.

Šivic je najmanj zadovoljen z nastopi Josepha Garreffe. Foto: HKO/Domen Jančič

Zaradi pritiska še boljši

Čeprav je bil s prvim golom v ligi ICE za najboljšega posameznika tekme izbran branilec Tine Klofutar, pa bi ta naziv brez težav pripadel tudi Chrisu Doderu. Kot že omenjeno, je bil s tremi točkami najučinkovitejši v vrstah zeleno-belih.

“Zadnje čase smo se malce mučili, res smo potrebovali eno takšno tekmo. Nismo bili dobri le nekateri posamezniki, pač pa je odločil ekipni trud. Od vratarja do druge strani na igrišču. Velika zmaga, nekaj pritiska je bilo. Kar pa morda ni bilo slabo, saj smo se tokrat še toliko bolj potrudili. In to se je poznalo na rezultatu,” je bil zadovoljen 26-letnik iz Chicaga.

Foto: SK

Korak za korakom

“Ena od mojih najboljših predstav v tej sezoni. Kot sem dejal, smo se mučili, tokrat pa smo dali od sebe še malce več. Ko smo od pritiskom, ekipa očitno deluje bolje. Počasi se navajam na vse, čutim, da se izboljšujem iz tedna v teden. Pridobivam samozavest, tudi večje igrišče kot v ZDA mi ne dela več težav. Zdi se mi, da delam korake naprej,” pravi Dodero o svojem napredku.

“To bo dober čas zame in za ostale tuje hokejiste, da se malo odpočijemo od hokeja. Da napolnimo baterije in se vrnemo pripravljeni na naslednje borbe,” pa se napadalec s številko 55 na hrbtu veseli prihajajočega reprezentančnega premora.

Na Predarlskem gradijo grad

V vrstah gostov, ki so se ligi ICE pridružili pred to sezono, nastopa tudi slovenski reprezentant Luka Maver. Ta je v enomesečni preizkušnji prepričal vodstvo kluba Pioneers Vorarlberg, da so mu ponudili priložnost do konca sezone. Po osmih letih v študentski ligi v ZDA se je vrnil v Evropo.

“Je nekaj novega, ampak sem se hitro navadil. Feldkirch je majhno mesto, na to se še privajam. Ostalo pa je super, ekipa, trener. Vse je tako, kot mora biti. Moramo zgraditi, kot da bi zidali grad. Opeko po opeko. Počasi bomo postali boljši,” pravi o pogojih za delo pri novem delodajalcu.

Foto: SK

Kmalu spet z znanimi obrazi

Manj zadovoljen pa je bil s predstavo svoje ekipe na ledu. “Začeli smo dobro, sploh prvih 10 minut. Nato pa smo popustili, sploh v srednji tretjini smo delali preveč napak. Več bi morali pošiljati plošček za hrbet igralcev Olimpije. Naslednjič bomo bolje pripravljeni. Je pa lepo zaigrati v dvorani in se srečati in pomeriti s fanti, s katerimi sem odraščal,” je dodal 25-letni Ljubljančan.

Zanj bo odmora v naslednjih dneh malo, saj bo v prihodnjem tednu igral v dresu slovenske reprezentance. “Ko se to poglavje začne, imamo vsi isti cilj. Iz Olimpije bo prišlo veliko hokejistov, z njimi se dobro poznamo. Cilj na Madžarskem je zmaga in čim boljša priprava na majsko svetovno prvenstvo,” se izziva v Budimpešti veseli obetavni napadalec.

Luka Maver (v belem dresu). Foto: HKO/Domen Jančič

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!