Vroči zmaji v Ljubljani zanetili hokejsko mrzlico

Hokej 11. Okt 202110:02 5 komentarjev
Olimpija je presenetila vse in je po osmih tekmah vodilna na lestvici lige ICE. Foto: Uroš Skaza

Ko je bila hokejska Olimpija na začetku marca letos na skupščini lige ICE znova sprejeta v najmočnejše tekmovanje v regiji, si verjetno nihče ni mislil, da bo po prvih osmih tekmah nove sezone zasedala prvo mesto na lestvici. A po nedeljski zmagi nad Salzburgom (1:0) se je v Ljubljani zgodilo prav to, hokejska renesansa pa je v prestolnici očitno prebudila tudi sicer zahtevne navijače.

Za ljubljanske hokejiste je trenutno meja zgolj nebo. Na lestvici lige ICE so po zmagi nad solnograškimi tekmeci (in istočasnem domačem porazu Fehervarja proti Dornbirnu) prevzeli vodstvo z 19 osvojenimi točkami. Šest zmag na osmih tekmah, drugi najboljši napad lige s 30 danimi goli ter najboljša obramba lige (skupaj s Fehervarjem in včerajšnjimi tekmeci) z 18 prejetimi goli so številke, ki so jih lahko tudi največji navijači zmajev pred septembrskim začetkom sezone lahko zgolj sanjali.

Fotogalerija s tekme Olimpija – Salzburg (Foto: Uroš Skaza)

Foto: Uroš Skaza
V Ljubljano spet prihaja Salzburg. Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Trenutek, ki je odločil tekmo. Foto: Uroš Skaza
Trenutek, ki je odločil tekmo. Plošček za hrbtom vratarja Salzburga Atteja Tolvanena. Foto: Uroš Skaza
Gregor Koblar. Foto: Uroš Skaza
Eden najbolj norih trenutkov tekme. Plošček se je gostujočemu vratarju "ujel" v čelado. Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Slavje po koncu tekme. Foto: Uroš Skaza

“Sam nisem ničesar pričakoval, sem pa verjel v fante. V delo in v to, da če bomo stvari počeli prav, nam bo šlo dobro. Ali to pomeni, da smo prvi, dvanajsti ali četrti, pa me ni preveč zanimalo. Gremo iz dneva v dan, poskušamo se držati dogovora in dobre stvari ponavljati, s čimer nam bodo prišle v kri oziroma so nam že. Le še boljši smo lahko,” se je na ponavljajoče novinarsko vprašanje, ali ga preseneča uvrstitev moštva na lestvici, odzval trener Olimpije Mitja Šivic.

Tekme Olimpije v ICEHL

8. krog: Olimpija – Salzburg 1:0

7. krog: Olimpija – Pustertal 5:3

6. krog: Dunaj – Olimpija 0:1

5. krog: Olimpija – Innsbruck 3:4 p.p.

4. krog: Olimpija – Linz 6:3

3. krog: Bolzano – Olimpija 2:6

2. krog: Olimpija – Gradec 5:2

1.krog: Innsbruck – Olimpija 3:4

Kadrovsko oslabljeni, a karakterno močni

Kljub številnim težavam s poškodbami in boleznijo – manjkali so Aleksandar Magovac, Miha Logar, Miha Zajc in Wade Murphy – so Ljubljančani prišli do tretje zmage zapored, še drugič v tednu dni pa jim je to uspelo brez prejeta gola, z minimalnim izidom 1:0.

Mitja Šivic po tekmah že težko najde besede, s katerimi bi hvalil svoje varovance. Foto: Uroš Skaza

“Fantje so neverjetni, enkratni. Imamo veliko karakterja. Čez teden smo se ukvarjali s številnimi težavami, še vedno jih imamo. Držali smo se načrta, dogovorjeni smo bili, da smo obrambno naravnani. Nismo želeli čakati na svoje priložnosti, pač pa graditi igro iz obrambne tretjine naprej. Oboji smo bili zelo disciplinirani, nam pa se je poklopilo za zmagovalni gol. Fantje gredo z glavo pod plošček, res so požrtvovalni. Fantastično, vse čestitke gredo njim,” je še dejal Šivic.

Čas tudi za dokončni navijaški preporod?

Morda je prav navijaško vzdušje tisto, kjer ima Olimpija še največ rezerv. Ljubljansko občinstvo se je v zadnjih letih odvadilo hokeja na najvišji ravni. Nekaj jih zagotovo v dvorani manjka tudi zaradi epidemioloških ukrepov (PCT), a tudi tu so številke vse bolj spodbudne. Od 750 gledalcev na tribunah na prvi tekmi z Gradcem do 1480 na včerajšnji s Salzburgom.

“Podpora se čuti, vse pohvale vsem, ki pridejo. Hokej je najbolj zanimiv šport, mi pa bomo postajali še boljši, zato si fantje in klub zaslužijo tako podporo. Vsaj takšno, kot jo imamo,’’ se je smejalo strategu Olimpije. Dejstvo je, da je v Tivoliju še daleč od vzdušja iz zlatih časov, a prvi koraki v pravo smer so že storjeni.

Število gledalcev na domačih tekmah Olimpije

8. krog (Salzburg): 1480

7. krog (Pustertal): 1043

5. krog (Innsbruck): 1423

4. krog (Linz): 800

2. krog (Gradec): 750

*Opomba: vir številk je uradna statistika lige ICE. 

Vsak navijač v hali prinese dodatno energijo

Da so najglasnejši podporniki v dvorani lahko Olimpijin sedmi igralec na ledu, se zaveda tudi najboljši igralec včerajšnje tekme Tadej Čimžar.

“Najprej moram pohvaliti navijače. Vzdušje je bilo res fantastično, brez podpore bi nam težko uspelo. Rabili smo neko dodatno energijo, saj smo bili velik del tekme malenkost ’’nadrsani’, nismo igrali s ploščkom kot proti drugim moštvom. A na koncu smo izkoristili eno priložnost, povedli in zadržali vodstvo do konca.”

Tadej Čimžar. Foto: Uroš Skaza

Tudi zanj je pogled na lestvico nekoliko presenetljiv, a več kot zaslužen. “Če bi mi kdo to dejal pred sezono, ne bi verjel. Pa ne da bi se podcenjevali, ampak pred začetkom nismo vedeli, kam spadamo. Šli smo oziroma še vedno gremo tekmo po tekmo, tekmece šele spoznavamo, saj še nismo igrali proti vsem. Zaenkrat nam gre odlično, držimo se načrta, trdo delamo in kot kaže, nam to prinaša nagrado.”

Tudi na derbiju bo štela le zmaga

Številke prisotnih v živo se torej višajo, tudi igra Olimpije pa je vse boljša. Zmage proti Bolzanu, Dunaju in Salzburgu, ki sodijo med favorite za končno zmago v tekmovanju, so dokaz, da so zmaji daleč od slovesa topovske hrane, ki se jih je držal pred začetkom sezone. Borbene predstave z enostavnim prehodom v napadalno tretjino navdušujejo tudi zelo zahtevne gledalce, prvo mesto na lestvici pa je zgolj nagrada.

Zdaj bodo v Tivoliju svoj fokus za trenutek preusmerili z lige ICE, že jutri jih namreč v okviru državnega prvenstva čaka derbi na Jesenicah. Derbi najboljših iz AHL in ICEHL je nova priložnost za zelene, da zadovoljijo še tiste najbolj zahtevne ljubljanske navijače.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje