Za kaj več bo treba strniti vrste v obrambi

Hokej 14. Mar 20228:40 0 komentarjev
Foto: VSV/Krammer

Po porazu v Beljaku (5:8) se je Olimpija prvič v četrtfinalni seriji s Korošci znašla v zaostanku po zmagah. Prav vsi akterji zmajev opozarjajo, da so prejeli preveč golov, ki so jih tekmecem enostavno podarili.

Na treh tekmah prvega kroga končnice lige ICE med beljaškim VSV-jem in ljubljansko Olimpijo je padlo kar 30 zadetkov. Povprečno kar 10 na tekmo, kar razkriva, da sta obe ekipi zelo napadalno usmerjeni, obenem pa v obrambi puščata veliko oziroma preveč prostora. 16 jih je dosegel Beljak, 14 pa Olimpija. A šteje le rezultat v zmagah, ki je po treh tekmah 2:1 v korist Avstrijcev, tudi nosilcev tega para.

Tokrat se ni izšlo

Da Ljubljančani ne “znajo” igrati obrambno, dokazujejo že celo sezono, ki so jo začeli s poletno igro v napadu, svojega sistema pa niso spreminjali niti, ko so prišli trenutki krize. Načina igranja in postavitve niso spreminjali niti na prvi tekmi četrtfinala v Beljaku, ko so po dveh tretjinah vodili s 5:2, na koncu pa po pritisku tekmecev izvlekli zmago s 6:4.

No, tokrat se zmajem ni izšlo. Na drugem gostovanju na severni strani Karavank so v drugi tretjini dvakrat povedli z dvema goloma prednosti, a so se Beljačani vrnili in še pred drugim odmorom povedli s 5:4. Izjemno moč in potencial v napadu so dokazali tudi v zadnjem delu, ko so po izenačenju gostov zadeli še trikrat in po pravi goliadi slavili s kar 8:5.

Foto: VSV/Krammer

“Večino, kar so dosegli, so po naši krivdi”

V obrambni tretjini, nasploh pa v obrambni igri Olimpije, je bilo tokrat enostavno preveč napak. Igralci Beljaka so imeli v določenih trenutkih preveč časa in prostora za razmislek, kaj storiti s ploščkom.

“Česa takšnega ne vidiš pogosto. V igri smo se preveč odprli, a to so stvari, ki jih je enostavno popraviti. Biti moramo boljši, a niso nas potolkli. Ja, premagali so nas, a smo jim večino stvari podarili. Zagotovo bi jim morali otežiti nalogo, to bomo storili na naslednji tekmi. So zelo dobra ekipa, z veliko talenta. Če jim daš prostor, ga bodo izkoristili. Če nisi osredotočen, hitro dosežejo nekaj golov. To se je zgodilo. Biti moramo bolje pripravljeni. Vzdušje v Beljaku je super, igrati tu je bilo enako kot na prvi tekmi. Le naša igra je bila slabša,” je neuspešen večer opisal najboljši strelec Olimpije v tej sezoni, Guillaume Leclerc.

Francoz se je na vseh treh četrtfinalnih tekmah vpisal med strelce, skupaj je dosegel že štiri gole in štiri podaje.

Guillaume Leclerc (levo) in Nik Simšič (desno).

Ko daš pet golov v gosteh, moraš zmagati

Da je največja težava Olimpije igranje pred svojim vratarjem, se strinja tudi najbolj izkušen med zmaji, Aleš Mušič: “Na teh tekmah prejemamo preveč golov. Večkrat se nam zgodi, da imamo zelo ugoden rezultat, pa preveč fokusa namenjamo igri v napadu. Morali bi bolj zbrano igrati v obrambi. Iz teh napak se moramo nekaj naučiti. Smo zelo enakovreden tekmec, a jim zmage podarjamo.”

38-letnik kljub temu opozarja, da ni še nič odločenega: “Serija je še dolga, ta poraz ni nič tragičnega. Treba se je zbrati in v Ljubljani odigrati zelo dobro tekmo. Predvsem v obrambi. Z osmimi prejetimi goli, sploh v končnici, je zelo težko zmagati. Tekma bo podobna tem zadnjim trem, le mi moramo nastopiti drugače. Če dobijo priložnost, so dovolj kvalitetni, da jo izkoristijo.”

Izkušeni Aleš Mušič verjame na izenačenje 2:2 v zmagah.

Škripalo tudi pri penalty-killingu

Trener Ljubljančanov Mitja Šivic je pred začetkom končnice opozarjal na odličen power-play Beljaka. V tej prvini so orli včeraj dosegli dva gola. Branjenje številčne prednosti pri zelenih ni bilo na nivoju sezone, ko so v rednem delu po številkah zasedli celo prvo mesto. A glavna težava je bila predstava njegovih varovancev v obrambi, pa ne zgolj branilcev, temveč celotne ekipe.

“Tistega zadnjega gola v prazno mrežo po navadi ne štejem, pa če ga damo ali prejmemo. Ampak sedem golov je absolutno preveč. Tudi igra z igralcem manj tokrat ni bila taka, kot bi morala biti. Spet smo dobili odločilni gol po izgubljenem sodniškem metu, čeprav se o tem veliko pogovarjamo in namenjamo veliko časa na treningih,” je bil jasen Šivic, ki se je obregnil ob delo sodnikov.

Mitja Šivic.

Menjave vratarja (očitno) ne bo

“Tokrat so bili katastrofalno slabi. V drugi tretjini so se povsem izgubili, ob golu Beljaka spregledali šest igralcev na ledu, nam pa so na drugi strani to piskali, ko jih ni bilo. In takrat smo potem prejeli gol za 4:4. Bila sta še najmanj dva sporna trenutka, ko so nam piskali prekršek, njim pa ne,” z delivci pravice ni bil zadovoljen gorenjski strateg.

Na vprašanje, ali razmišlja o menjavi vratarja (na vseh treh tekmah je branil Žan Us, na klopi je obsedel eden boljših posameznikov ob zaključku rednega dela Paavo Hölsä), je bil Šivic kratek: “Žan je branil fantastično.”

Žan Us. Foto: Uroš Skaza

Osredotočen je treba biti vseh 60 minut

Da zaostanek z 1:2 v zmagah ne pomeni še nič, pa je poudaril večkrat: “Še vedno zaostajamo le eno tekmo, ne smemo zdaj odnehati. Ne smemo iskati krivcev znotraj ekipe. Fantje so se borili, za izenačenje pokazali veliko karakterja. S petimi goli, ki smo jih dali, bi morali zmagati. Treba se je ’vzeti skupaj’, brez kazanja s prstom znotraj ekipe. Fantje so dovolj zreli. V Ljubljani moramo narediti vse, da izenačimo.”

Foto: Uroš Skaza

In kakšen je načrt za jutrišnji obračun v Tivoliju? “Če bomo mentalno in emocionalno pravi, bomo na naslednjo tekmo v Beljak prišli z izidom 2:2. Igramo proti zelo kakovostni ekipi, ki zna zaključevati napade, obenem je zelo močna na powerplayu. Na dveh tekmah smo jih zaustavili. Boljši moramo biti ob igri z igralcem manj, držati koncentracijo čez celo tekmo. Lahko je 39 sodniških metov izvrstnih, 40. pa slab in hitro plačaš ceno,” je še dodal Šivic.

Četrta tekma bo jutri v Ljubljani na sporedu ob 19.45.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!