Zmaji hitro našli novega trenerja – prihaja Finec

Hokej 26. Jan 202319:481 komentar
Foto: HKO/Domen Jančič

Le dobra dva dni po odstopu Mitje Šivica so pri hokejski Olimpiji že našli njegovo zamenjavo. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, zmaje prevzema finski trener Antti Karhula, ki je podpisal pogodbo do konca prihodnje sezone.

Antti Karhula izhaja iz finske hokejske šole in je svojo trenersko kariero gradil na Finskem v ligi mestis, v erste ligi na Madžarskem, v ligi ICE je bil trener Fehervar AV19 in nazadnje trener slovaškega HC Banska Bystrica v extraligi. Danes pozno popoldne je prispel v Ljubljano in bo ekipo vodil že na jutrišnjem gostovanju v Gradcu, so pri HK SŽ Olimpija zapisali v sporočilu za javnost. S tem se je izpolnila želja predsednika kluba Mihe Butara, da novega stratega na klopi predstavi še pred tekmo z graškimi panterji.

“Vse se je zgodilo zelo hitro. Takoj ko mi je agent dejal, da obstaja možnost selitve k Olimpiji, sem bil zelo vesel in mu rekel, naj skuša skleniti dogovor. Čakal sem, sinoči pa sem dobil zeleno luč. Zelo hitro sem rezerviral let za prihod v Ljubljano. Za mano je dolg dan, a sem res vesel, da sem tu. V zadnjih letih sem o klubu in mestu s strani dobrega prijatelja in nekdanjega trenerja Olimpije Hannuja Järvenpääja slišal le dobre stvari, sam pa sem tukaj prvič,” je po prihodu v Ljubljano dejal 46-letni Finec.

“V zadnjih dneh so se v klubu zgodile velike spremembe, zato me zelo veseli me, da smo v našo hokejsko družino pripeljali finskega hokejskega strokovnjaka. Verjamemo, da bo znal fante motivirati in pripraviti na najpomembnejši del sezone, ki je pred nami. Še posebej nas veseli, da smo z Anttijem Karhulo našli skupni imenovalec tudi pri nadaljevanju naše zgodbe, torej razvoju slovenskih hokejistov in delu z mladimi. Aktivno bomo začeli tudi graditi ekipo za naslednjo sezono,” pa je odločitev pospremil predsednik aktualnih državnih prvakov Miha Butara. 

Foto: HKO/Domen Jančič
Foto: HKO/Domen Jančič
Foto: HKO/Domen Jančič

Karhula je s klubom podpisal pogodbo do konca naslednje sezone, z njegovim prihodom pa se v ekipi zmajev obeta nekaj sprememb, o katerih pa bo več znano pozneje, so še dodali na Celovški 25.

Kdo je Antti Karhula?

Gre za 46-letnega Finca, rojenega v mestu Oulu v osrčju te severnoevropske države. Večji del igralske kariere, v kateri je igral na položaju centra, je preživel v domovini, preizkusil pa se je tudi na Švedskem, v Nemčiji, Franciji in Italiji. Kariero kot hokejist je sklenil leta 2009, kmalu zatem pa se je podal v trenerske vode.

Najprej je vodil mladinske selekcije pri moštvu KooKoo, kot pomočnik trenerja je deloval pri estonski reprezentanci. V sezoni 2015/16 je klub Hermes vodil v ligi mestis, kjer je vztrajal do leta 2018. Nato se je kot glavni trener preizkusil pri madžarskem Dunaujvarosiju, a še pred koncem sezone se je preselil k Fehervarju, kjer je deloval kot pomočnik trenerja Hannuja Järvenpääja, nekdanjega stratega Olimpije.

Rojaka in dobrega prijatelja je nasledil 21. januarja 2020, ob koncu sezone 2021 pa je zapustil klub madžarskega predstavnika v ligi ICE. V začetku lanskega leta je prevzel slovaško Bansko Bystrico v extraligi, od katere pa se je moral oktobra 2022 po slabih rezultatih posloviti skupaj s športnim direktorjem Michalom Hudecom.

Po Järvenpääju (2009/10-2011/12), Heikkiju Mälkiäju (2012/13) in Raimu Summanenu (2021) je Karhula četrti Finec, ki bo sedel na klop hokejske Olimpije.

Olimpijo do konca rednega dela lige ICE čaka še enajst tekem, trenutno pa na lestvici zaseda predzadnje, 12. mesto. Enako točk ima tudi zadnji Pioneers Vorarlberg, za 10. mestom, ki še vodi v pre-playoff in ga trenutno z dvema odigranima tekmama več zaseda prav Gradec, pa Ljubljančani zaostajajo devet točk. Za ohranitev realnih upov po preboju med osmerico je tako zmaga na jutrišnjem gostovanju na avstrijskem Štajerskem nujna.

Komentari

Vaš komentar