Matjaž Kopitar naklonjen pogovorom z Jesenicami

Hokej 7. Feb 20237:00
Matjaž Kopitar
Foto: Aleš Fevžer

Matjaž Kopitar se te dni s slovensko hokejsko reprezentanco na Bledu pripravlja na prijateljski turnir v Bolzanu konec tedna, kar bo za rise predzadnja priprava na majsko svetovno prvenstvo elitne divizije. Za 57-letnika bo to že deveto veliko tekmovanje v vlogi glavnega selektorja Slovenije, ki ob tem vse večji poudarek daje pomladitvi ekipe. V kratkem pogovoru pa se je odzval tudi na naše poročanje, da je v resnih pogovorih za vidno vlogo v jeseniškem klubu ob morebitni vrnitvi v ligo ICE.

Risi se bo od četrtka do sobote mudili v Bolzanu, kjer bodo v družbi Madžarske, Italije in Južne Koreje nastopali na prijateljskem turnirju. Ta služi kot zadnja medsezonska priprava pred začetkom misije Riga, ki jo bo reprezentanca uradno začela 3. aprila (neuradno pa še prej). Slovenija bo svetovno prvenstvo v Rigi odprla 13. maja proti Švici, nato pa sledijo še obračuni s Kanado, Norveško, Češko, Latvijo, Slovaško in Kazahstanom do 22. maja.

Iskal je peterko mladih

Te dni na Bledu pod vodstvom selektorja trenira 27 hokejistov, pri čemer jih je kar pet še v najstniških letih: branilca Urban Podrekar in Maks Perčič ter napadalci Marcel Mahkovec, Miha Beričič in Luka Gomboc. Kaj je prepričalo Matjaža Kopitarja, da jim ponudi priložnost v članski izbrani vrsti?

“Povabil sem tri napadalce. Miho Beričiča, ki v Ljubljani veliko igra in je viden. Luko Gomboca, ki je v Celovcu dobil pomembno vlogo, Mahkovec pa je bil na pripravah že lani in je pustil zelo pozitiven vtis. Bil sem tudi v Kuovoli na Finskem, katere član je Matic Török. A zadnje čase ni igral toliko. A to ni razlog, da ga ni z nami. Razlog je, da smo rekli, da naj bo en napad mladih in odločil sem se za te tri. Če bi imeli še en turnir, bi bil Matic zraven. Bomo videli, kako bodo fantje igrali.”

Preberite še: Na Južnem Tirolskem ustvariti kemijo za maj in Rigo

Miha Beričič Urban Podrekar
Miha Beričič in Urban Podrekar. Dva mladca Olimpije, novinca med člani reprezentance. Foto: Aleš Fevžer

Drozg se v Rusiji odlično počuti

Selektorja Kopitarja žalosti dejstvo, da je sezona za pozabo za obetavnim, 20-letnim branilcem Binetom Mašičem, ki se po številnih poškodbah šele vrača v tekmovalni ritem. Bolj pa je zadovoljen, da je že dokazani Jan Drozg našel super okolje pri Amuru iz Habarovska v ligi KHL.

“Z njim se veliko pogovarjava. Super je zanj, da se mu je ponudila ta priložnost. Na začetku mu je šlo tudi točkovno zelo dobro, tudi zdaj spet. Je pa to težka liga, ekipa ni tako vrhunska. Našel je svoje mesto, kar je zanj super. Tudi on je eden tistih, ki bodo kmalu zaključili s sezono. Pravi, da je vesel, da se kmalu vidimo.”

Jan Drozg
Jan Drozg kmalu spet v dresu Slovenije. Foto: Guliverimage

Brez vloge, a odprt za pogovore

V pogovoru z enim najvplivnejšim mož v slovenskem hokeju pa nismo mogli mimo dogajanja na Jesenicah. Železarji so se prijavili za vrnitev v ligo ICE prihodnjo sezono, kot smo že poročali, pa naj bi bil prav oče Anžeta Kopitarja v resnih pogovorih za vidno vlogo v Podmežakli. A je to zanikal. “Tudi sam sem to prebral. Ampak ne. S Hokejsko zvezo Slovenije mi, mislim da, pogodba letos poteče, a sem vezan na Los Angeles Kings. Tako da je moj odgovor ne.”

Enako odločen je ostal tudi pri vprašanju in odgovoru, če bi ga mikalo mesto športnega direktorja. Kaj pa vloga svetovalca oziroma prišepetovalca iz ozadja? “Tudi ne. Pogovarjamo pa se lahko ves čas, kar tudi se. Pogovarjam se tudi z Miho Butaro, predsednikom Olimpije. S tem nimam težav.”

Olimpija Jesenice
Rešitev za slovenski hokej: igranje Olimpije in Jesenic na najvišjem nivoju. Foto: Aleš Fevžer

Kljub temu je Kopitar trdno prepričan, da sta le oba večna rivala v ligi ICE lahko rešitev za slovenski hokej: “To pravim že ves čas. Derbiji so nekaj posebnega, kot smo videli v finalu državnega prvenstva, so tudi dobro obiskani. Če bosta oba kluba dobra v ligi ICE, bo hokej spet prišel na boljše položaje v medijih, česar si želim. Nekateri pravijo, da nimamo dovolj kadra, a sem prepričan, da ga imamo. Če se Jesenice vrnejo na najvišjo raven, je normalno, da bo kakšen jeseniški hokejist želel zapustiti Olimpijo in se vrniti domov.”

Namesto ’tavanja’ dodana vrednost

Sam pa bi v eno ali drugo moštvo pripeljal tudi izkušene slovenske hokejiste, ki v tujini veliko menjajo delodajalca. “Dejstvo je, da tudi Jesenice brez štirih ali petih kakovostnih tujcev prav tako ne bodo mogle konkurenčno nastopati. Je pa nekaj slovenskih fantov, ki bi lahko že letos pomagali Olimpiji, a jih ni v Ljubljani. Ne poznam razlogov, morda so bili predragi ali pa preslabi. Nekaj Slovencev je še v tujini, ki stalno menjajo klube in bi mogoče prišli. Enako na Jesenicah. Vsaj štiri vidim zelo na hitro, ki imajo to kakovost.”

Luka Gračnar
Luka Gračnar – hokejist, ki bi po mnenju Kopitarja zlahka igral za Jesenice ali Olimpijo. Foto: Aleš Fevžer

V ta krog spadajo tudi igralci, ki jih te dni vodi v reprezentančnem dresu: “Luka Gračnar brani v drugi nemški ligi, zakaj ne bi branil tukaj, doma je z Jesenic. Matic Podlipnik se veliko seli, vmes je brez kluba … Liga je dobra, naj se dokaže. Res je star 30 let, ampak konstantnost mu ne bi škodila. Žiga Pavlin … on je že igral v Ljubljani. Zakaj kot domači igralec tukaj ne bi mogel igrati. Dober primer je tudi Klemen Pretnar. Tako Žiga kot Klemen sta že malce v letih, ampak rabiš izkušnje in igralce, ki znajo svetovati v garderobi.”