Na Južnem Tirolskem ustvariti kemijo za maj in Rigo

Hokej 6. Feb 202318:54 1 komentar
Matjaž Kopitar
Matjaž Kek. Foto: Uroš Skaza

Na Bledu se je še drugič v tej sezoni zbrala slovenska hokejska reprezentanca. Zasedba pod vodstvom Matjaža Kopitarja bo tam trenirala do srede, nato pa se bo odpravila v Bolzano, kjer bo v družbi Italije, Madžarske in Južne Koreje sodelovala na prijateljskem turnirju. Zadnjem pred aprilskimi in majskimi zaključnimi pripravami na svetovno prvenstvo elitne divizije v Latviji in na Finskem.

V izbrani vrsti je na današnjem lažjem treningu sodelovalo 25 hokejistov. Rok Tičar se bo ekipi pridružil jutri, manjkal pa bo Robert Sabolič. Ta je bil na seznamu povabljenih, a na željo delodajalcev iz Beljaka tokratno akcijo izpušča, saj je zadnje tekme igral s pomočjo protibolečinskih tablet. Od prvokategornikov manjka le napad Jan Urbas-Miha Verlič-Žiga Jeglič, prav tako na željo kluba.

Osredotočen le na rise

“Februar je že tradicionalno problematičen za reprezentančni turnir. Klubi, ki so v končnici, bi radi privarčevali igralce. Tisti klub, ki se za končnico borijo, bi radi videli čim bolj spočite. Vsem se ne da ugoditi. Zato je povabljeno večje število igralcev, med njimi pet igralcev iz reprezentance do 20 let, eden tudi iz ekipe U18. Njih bomo rotirali, ne bodo igrali na vseh treh tekmah,” je na začetku druženja z mediji povedal selektor Matjaž Kopitar.

Čeprav na turnirju na Južnem Tirolskem rezultat ne bo v ospredju, pa reprezentanca ne bo šla na tekme z mislijo na poraz. “Pričakujem zagnane Italijane z novim trenerjem, ki so mu velik cilj domače olimpijske igre 2026. Koreja je vedno neugodna, zadnji dve tekmi smo jih sicer premagali, a ni bilo lahko. Madžari imajo prav tako novega selektorja (trener Fehervarja, Kevin Constantine, op. p.), ki pozna naše igralce. A jaz sem osredotočen na naše igralce. Med vratarji so z nami verjetno najboljši trije v tem trenutku, pri branilcih manjka le dolgo poškodovani Bine Mašič. Več rezerv pa je seveda v napadu,” je še dodal Kopitar.

Seznam igralcev:

Vratarji: Luka Gračnar (Landshut/Nem), Gašper Krošelj (Mlada Boleslav/Češ), Matija Pintarič (Rouen/Fra)

Branilci: Aljoša Crnovič, Kristjan Čepon, Aleksandar Magovac, Urban Podrekar (vsi Olimpija), Blaž Gregorc (Augsburger/Nem), Žiga Pavlin (Pustertal/Ita), Maks Perčič (Kiekko-Espoo/Fin), Matic Podlipnik (Poprad/SVK), Miha Štebih (Aigles de Nice/Fra)

Napadalci: Miha Beričič, Tadej Čimžar, Rok Kapel, Gregor Koblar, Žiga Pance, Jaka Sodja, Jaka Šturm (vsi Olimpija), Nik Simšič (Angers) Luka Gomboc, Rok Tičar (oba KAC/Avt), Anže Kuralt (Fehervar/Mad), Marcel Mahkovec (AIK/Šve), Luka Maver (Pioneers Vorarlberg/Avt), Ken Ograjenšek (Gradec/Avt), Blaž Tomaževič (VSV Beljak/Avt)

Zgraditi zgodbo za konec sezone

Razpored v Bolzanu ne bo enostaven, saj rise v četrtek čaka večerna tekma, naslednji dan pa bodo na ledu že ob 13.30. “A tudi na svetovnem prvenstvu bomo imeli enega slabših razporedov. Na to gledamo kot na izziv, da bomo uspešno rotirali. Z mladimi igralci sem imel poseben sestanek, vedo, kaj in kako pričakovati. Že zdaj pa gradimo zgodbo za naprej, pogovarjali se bomo, kako želimo igrati na prvenstvu proti močnejšim ekipam,” je zaključil selektor.

Gašper Krošelj
Gašper Krošelj se vrača v dres Slovenije. Foto: Uroš Skaza

Bližje je SP, več izkušenj je v ekipi

Komu bo na treh tekmah ob koncu tedna pripadla vloga kapetana, se Kopitar še ni odločil. “Zagotovo kdo od izkušenejših,” je dejal. In na novinarski konferenci sta mu družbo delala dva zelo izkušena hokejista. 35-letni Gašper Krošelj, ki je za Slovenijo nazadnje branil na lanskem prvenstvu v Tivoliju in še dve leti starejši Žiga Pavlin, ki je bil nazadnje zraven na kvalifikacijah za olimpijske igre avgusta 2021.

“Zelo super občutek, po dolgem času sem spet zraven. Navdušen sem. Lepo je videti fante od prej in mlajše, da se spoznamo in naredimo kemijo,” je dejal Pavlin, Krošelj pa je dodal: “Veselim se druženja s fanti. Vedno se z veseljem odzovem vabilu. Fino je videti nove obraze v garderobi. S temi pripravami se bomo skušali spoznati in navaditi drug na drugega na igrišču in izven njega.”

Dejan Kontrec
Foto: Uroš Skaza

Naslednjič že v zaključni akciji

To bo za rise zadnja medsezonska priprava na prihajajoče prvenstvo, uradno bodo misijo Riga začeli 3. aprila. A ker bo, kot kaže, veliko igralcev predvsem iz Olimpije, sezono končalo že konec februarja, se bo manjša skupina zbrala že prej.

“Led bo na voljo, strokovni štab bo na voljo, zato to ne bo problem. Takoj ko bo na voljo dovolj igralcev za treninge, bomo začeli. Po navadi iz tako dolgih priprav nismo dobili rezultatov, kot smo si zamislili. Tokrat bodo potekale bolj v sklopih, vsak teden bomo imeli tudi dve prijateljski tekmi. Ne bomo dva meseca samo trenirali, pač pa bodo imeli hokejisti čas tudi za regeneracijo in družine,” pa je majske načrte razkril generalni sekretar na Hokejski zvezi Slovenije Dejan Kontrec.

Pet prijateljskih tekem – dve z Italijo, po ena s Francijo, Madžarsko ter Dansko – ostaja v načrtu. Na HZS iščejo še eno prijateljsko tekmo v drugem tednu priprav, kot možnosti se ponujata Italija in Koreja. “Vse bo odvisno od postav. Želimo, da si prijateljske tekme sledijo po zahtevnosti, torej bližje prvenstvu težje tekme,” je še pripomnil Kontrec.

Spored prijateljskega turnirja, Bolzano

Četrtek, 9. februar 2023

13.30 Madžarska – Južna Koreja
17.30 Slovenija – Italija

Petek, 10. februar 2023

13.30 Južna Koreja – Slovenija
17.30 Italija – Madžarska

Sobota, 11. februar 2023

13.00 Madžarska – Slovenija
17.00 Južna Koreja – Italija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje