Na radarju Jesenic tudi Matjaž Kopitar

Hokej 27. Jan 202314:411 komentar
Foto: Aleš Fevžer

Medtem ko se pri Olimpiji v zadnjih dneh ukvarjajo predvsem s kadrovskimi spremembami, pa na Jesenicah trenutno vse napore usmerjajo v izpolnitev pogojev za ponovno pridružitev ligi ICE. Železarje v februarju veliko dela čaka predvsem v pisarnah, ob morebitni zeleni luči za vrnitev v razširjeno avstrijsko državno prvenstvo pa bi lahko imelo veliko vlogo tudi pomembno ime v slovenskem hokeju.

Čeprav se navzven zdi, da na Jesenicah v teh dneh vlada hokejsko zatišje, pa to še zdaleč ne drži. Vodstvo tamkajšnjega športnega ponosa namreč trenutno vse napore in aktivnosti vlaga v to, da bi bila prijava za vrnitev v ligo ICE (nekdanjo ligo EBEL), ki so jo železarji oddali v sredini januarja, uspešna.

Ob tem so morali vodilni možje poravnati račun v višini sedem tisoč evrov, v naslednjih tednih pa bo na Ledarsko 4 prišel še en, z nekoliko višjim zneskom – 25 tisoč evrov. Če bodo Jesenice uspešno prestale vse pogoje in jim bodo preostali klubi namenili zeleno luč za vrnitev, pa bodo morali poravnati še razliko do 150 tisoč evrov ’vstopnine’, ob tem pa zagotoviti še sto tisoč evrov bančne garancije.

Pred tem čaka klub kar nekaj pregledov. Prvega – tehničnega in prostorskega – bo vodstvo lige ICE v dvorani Podmežakla opravilo že jutri, v naslednjih tednih pa bo evalvacijo in poročilo storila še avstrijska revizijska hiša. Če bodo ob vseh narisane kljukice, bodo sodelujoči klubi o usodi Jesenic odločali v sredini marca. Točen datum še ni znan.

Foto: Aleš Fevžer

Glasovalno pravico o vstopu novih članov ima v ligi ICE trenutno 11 klubov. Asiago in Pioneers Vorarlberg, ki sta se tekmovanju pridružila v tej sezoni, polnopravnega članstva še nimata. Če bodo izpolnjeni vsi pogoji za vrnitev Jesenic, bodo torej zadnjo besedo imeli predstavniki Salzburga, Beljaka, KAC-a, Dunaja, Linza, Gradca, Innsbrucka, Bolzana, Pustertala, Fehervarja in tudi Olimpije. Ob tem mora biti članstvu namenjena dvotretjinska večina, torej mora za glasovati vsaj osem klubov.

Potrditve še ni

Glavno vprašanje, s katerim se trenutno ukvarjajo v vodstvu 13-kratnih prvakov Slovenije, je, kako povečati finančna sredstva. Kot pravi predsednik HDD Sij Acroni Jesenice Peter Bohinec, se o tem pogovarjajo z generalnim sponzorjem Acronijem, obvestili pa so tudi ostale pokrovitelje. Z vsemi so še v fazi dogovorov.

“Smo tudi v stiku z nekaterimi potencialnimi novimi sponzorji, izvajamo vse aktivnosti, pri katerih predstavljamo celosten projekt. Vse to bomo počeli še v februarju,” pravi prvi mož železarjev, po lanskih lokalnih volitvah sicer tudi župan Jesenic.

Peter Bohinec. Foto: Aleš Fevžer

Fokus na zaključku sezone in izpolnitvi pogojev

Čeprav rdeče oklepnike pred vrnitvijo v najmočnejše tekmovanje v regiji loči še kar nekaj korakov, pa seveda navijači že “sestavljajo” ekipo za prihodnjo sezono. Pri večnih rivalih Olimpiji igra kar nekaj Jeseničanov, kar bi lahko prineslo selitve iz Ljubljane na Gorenjsko.

Bohinec odgovarja: “O sestavljanju ekipe je v tej fazi še zelo nehvaležno govoriti. Najprej moramo zagotoviti pogoje in finance, da sploh lahko razmišljamo o tem. Obenem pa moramo zaključiti še tekočo sezono, naš fokus je trenutno tudi pri tem. Da odigramo in uspešno zaključimo tekmovalno leto. Vzporedno pa se izvajajo ostale že omenjene aktivnosti.”

Na Jesenicah je mogoče slišati tudi informacije, da naj bi se kot sponzor v novi zgodbi pridružile tudi Slovenske železnice, sicer generalni in imenski pokrovitelj večnih rivalov – Olimpije. Predsednik zmajev Miha Butara poudarja, da je pogodba SŽ z Olimpijo veljavna, kar potrjuje tudi skupščina kluba decembra lani, na kateri je skupaj s sodelavci dobil nov štiriletni mandat.

“Že odkar smo Slovenske železnice sponzor, lahko poslušamo nepreverjene govorice, da je to nekaj, kar bo zdaj zdaj odšlo. A smo zraven, verjamemo v projekt.”

Prvi mož Ljubljančanov poudarja, da vrnitev Jesenic na najvišjo raven vidi kot pozitivno, o morebitni selitvi jeseniških hokejistov iz prestolnice v Zgornjesavsko dolino pa pojasnjuje: “V naši garderobi imamo 30 igralcev Olimpije. Imamo 30 Slovencev in jih ne ločimo, od kje so. Eni so iz Kranja, drugi iz Celja, tretji iz Ljubljane … To so igralci Olimpije, od prvega do zadnjega.”

Foto: Uroš Skaza

Ne želijo graditi v oblakih

Po naših zanesljivih informacijah se je Bohinec za sodelovanje ob morebitni vrnitvi v ligo ICE pogovarjal tudi s trenutnim selektorjem slovenske članske reprezentance Matjažem Kopitarjem. Ta bi v novi sezoni zasedel mesto glavnega trenerja, v svojih vrstah pa naj bi se želel videti tudi dolgoletna reprezentanta, vratarja Luko Gračnarja in branilca Matica Podlipnika.

Kopitar je v Podmežakli kot glavni trener deloval v sezoni 2006/07, nato pa se posvetil slovenski reprezentanci. Rise je leta 2014 popeljal do sedmega mesta na olimpijskih igrah, maja pa bodo v Latviji po šestih letih spet nastopili na prvenstvu elitne divizije.

“Z Matjažem sva redno v stikih, imava dober odnos. Zelo mi pomaga s svojimi nasveti, ima zgodovinski spomin in veliko izkušenj na tem področju. Za nasvete se obrnem nanj. Izrazil je pripravljenost in mi vedno pomaga z nasveti. Vsakdo, ki pomaga in se vidi v tej zgodbi, je dobrodošel. Da naredimo to zgodbo čim širšo. Da se razširi z geografskega vidika majhnih Jesenic tudi v druga okolja,” o naših informacijah pravi Bohinec.

Foto: Aleš Fevžer

Za to bo še čas

Na vprašanje, kakšna vloga bi očetu najboljšega slovenskega hokejista Anžeta Kopitarja pripadla, pa predsednik Jesenic še enkrat poudarja: “Imava odprt in odkrit odnos. Pogovarjava se o tekočih zadevah, nisva še tako daleč. Korak za korakom. Ne želimo prehitevati, če odločitve o vrnitvi v ligo še ni. Ne želimo graditi gradov v oblakih, moramo biti realni.”

Prvega mož Jesenic najbolj skrbi, da bi klub izpolnil vse postavljene pogoje, nato pa po odločitvi drugih klubov ne bi dobil dovolj podpore za vrnitev v ligo ICE. Se bo za pomoč obrnil k večnemu rivalu in prijatelju Butari? “Tudi tu še nismo v tej fazi. Diplomacijo bomo uporabili, ko bo čas za to. Delati nekaj ’na zalogo’, preden je vse potrjeno, se mi ne zdi smiselno in je škoda energije. Ko bodo stvari jasne, pa se bo športna diplomacija odvila.”

Tekmovalno so Jesenice trenutno v drugem delu alpske lige. Po prepričljivi prvem mestu v rednem delu tekmovanja so izbranci Gabra Glaviča slabše začeli ‘master round’. Na domačem ledu so izgubili proti Cortini (2:3 po podaljšku) in Unterlandu (3:5), s čimer so zdrsnili na četrto mesto nove lestvice. Tretja od osmih tekem v tem krogu tekmovanja, ki bo določila izhodišča pred končnico, jih čaka jutri, ko bodo doma gostili Ritten.

Komentari

Vaš komentar