Pokazati jim morajo, da favoriti ne zmagajo vedno

Hokej 7. Mar 202216:32 0 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

Pred začetkom izločilnih bojev so pri hokejski Olimpiji predstavili načrte za nadaljevanje sezone. Glavni trener Ljubljančanov Mitja Šivic vlogo favoritov v četrtfinalu prepušča Beljaku, a poudarja, da bo z varovanci storil vse, da Korošcem dokaže, da ti ne zmagujejo vedno.

V sredo se začenja končnica lige ICE. Na prvi stopnički Olimpijo, ki se je kot novinka v tekmovanju prebila med najboljšo osmerico, čaka Beljak. Ta je po slabšem začetku sezone odlično finiširal in z 12 zmagami na zadnjih 13 tekmah na lestvici zaostal zgolj za Salzburgom. Za tekmeca si je izbral ljubljansko moštvo.

“Bili so vzponi in padci, ampak na koncu smo lahko s temi nepopolnimi 52 krogi zadovoljni. Bili smo nagrajeni za opravljeno delo. Pred izborom nisem imel prevelikih pričakovanj, saj vsak lahko premaga vsakogar. Nas je Innsbruck štirikrat, pa je ostal brez končnice. Mi pa smo prvi Salzburg trikrat. Kratka pot do Beljaka je vsekakor boljša kot do Szekesfehervarja,” je dejal Mitja Šivic, ki je priznal, da je med izborom tekmecev v petek zvečer že spal. Zbudil ga je šele klic Mihe Butare.

Foto: Uroš Skaza

Meje so v glavah

Predsednik Olimpije je ponosen, da bodo zmaji v avstrijskem državnem prvenstvu v končnici nastopali že v prvem letu po vrnitvi v to tekmovanje. “Pred petimi leti, ko smo se odločili, da bomo prevzeli hokejsko ljubljansko zgodbo in jo skušali vrniti na zmagovalne tire, nismo nikoli razmišljali, da nam bo uspevala tako uspešno. Na začetku sezone je bil cilj, da dostojno nastopamo v ligi. Ekipa je dokazala, da smo lahko konkurenčni vsem. Redni del sezone zato ocenjujem kot zelo uspešen, verjamem pa, da moštvo še ni reklo zadnje. Meje so v naših glavah, če se jih odločimo premakniti, jih lahko. In dosežemo še marsikaj. Pozivam vse ljubitelje hokeja, naj pridejo v halo Tivoli. Skupaj nam lahko veliko uspe,” je optimističen Butara.

Z Beljakom se je Olimpija v tej sezoni merila štirikrat, obe moštvi sta zmagali po dvakrat. Vse tekme, razen prve v Tivoliju (6:0), so bile tesne in izenačene. “To je ekipa, ki je poimensko zelo dobra. Prvih šest napadalcev je zelo kakovostnih, zmožni so individualno odločati tekme. Zdaj so zamenjali še vratarja. Na koncu so bili vroči. Imajo zelo nevaren powerplay. Ampak pritisk je na njih. Mi moramo biti v najboljši izvedbi v sezoni. Bo pa serija dolga, treba je iti dan za dnem,” je nekaj besed tekmecu namenil Šivic.

Tekme Olimpije in Beljaka v tej sezoni:

11. krog, 22. oktober: Olimpija – Beljak 6:0 (Pance, Murhpy, Čimžar, Simšič, Čepon, Jezovšek)

29. krog, 19. december: Beljak – Olimpija 3:4 (Leclerc 2x, Simšič, Šturm)

32. krog, 28. december: Beljak – Olimpija 4:2 (Šturm, Zajc)

44. krog, 1. februar: Olimpija – Beljak 2:4 (Pance, Ropret)

Glavna prednost: globina kadra

A z njim se pretirano ne bodo ukvarjali, pač pa bodo gledali predvsem nase: “Vedno izhajamo iz naše kulture in identitete. Najbolj je pomembno, kako smo mi pripravljeni. To me ne skrbi, sploh za prvo tekmo ne. Posebne taktike ne bo. Imajo igralce, ki lahko v protinapadih naredijo veliko razliko. Zato jim tega ne smemo dati. Igra z igralcem manj mora biti taka kot v celi sezoni.” V tej prvini je bila Olimpija v rednem delu celo najboljša med vsemi v ligi.

Foto: Uroš Skaza

Je pa gorenjski strateg poudaril, da z Beljakom lahko drsajo: “Želim si, da vsak pride individualno v garderobo in je stoodstotno pripravljen na igro. Da prinese veliko pozitivne energije. Če bo to šlo, nas bo tekma ’napumpala’, da bomo leteli po ledu. Naša glavna kvaliteta so štirje napadi, ki so vsi sposobni igrati na zelo visokem nivoju.” Sezono sta zaradi poškodb sicer že končala branilca Kristjan Čepon in Tine Klofutar, stalno mesto v ekipi je zato dobil Mark Čepon. Vrnil se je tudi Miha Zajc.

Vloga favorita tekmecu, odločala bo obramba

“Beljak je favorit. Če gledamo samo sredstva, ki jih oni lahko namenjajo in sredstva, ki jih mi lahko, so favoriti. Enako je z igralskim kadrom. Naša naloga je, da jim pokažemo, da favoriti ne zmagujejo vedno. Da imajo vložek, mi pa imamo veliko srce in velika jajca,” je razmerje moči slikovito predstavil Šivic.

Na druženji s predstavniki medijev so bili prisotni tudi Aleš Mušič, Sebastien Piche in Rok Kapel. Prva dva imata velik izkušenj s končnicami, nekdanji dolgoletni kapetan Olimpije je tako poudaril, da bo odločala obramba. “Vseh 22 ekip bo moralo dati svoj maksimum, lahko smo zelo konkurenčni, kar smo jim pokazali v tej sezoni,” je dejal Mušič, ki upa na polne tribune. Piche pa upa, da se ponovi zgodba z Bolzanom iz leta 2014, ko se je pred sezono pridružil novi ekipi v ligi ICE, ki je nato na koncu osvojila naslov prvaka.

Številne izkušnje Aleša Mušiča bodo Olimpiji v končnici prišle zelo prav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!