Presenečenje na klopi slovenske hokejske reprezentance

Hokej 25. Sep 202310:56 0 komentarjev
Edo Terglav
Edo Terglav. Foto: Profimedia

Članska hokejska reprezentanca Slovenije je od konca julija brez selektorja. Takrat je postalo jasno, da se s položaja glavnega moža stroke poslavlja Matjaž Kopitar. Po naših zanesljivih, a neuradnih informacijah naj bi očeta najuspešnejšega slovenskega hokejista Anžeta Kopitarja na klopi risov zamenjal Edo Terglav, njegova pomočnika pa bosta Mitja Šivic in Mitja Robar.

Ko je konec julija postalo jasno, da se po štirih letih in drugem mandatu s klopi slovenske hokejske reprezentance poslavlja Matjaž Kopitar, se je Hokejska zveza Slovenije (HZS) podala v lov na njegovega naslednika. Kot je takrat dejal generalni sekretar HZS Dejan Kontrec, so želeli ob napovedani pomladitvi izbrane vrste za glavnega moža postaviti selektorja, ki mu slovenski hokej ni tuj:

“Smo zanimivi za tuje trenerje, ki nimajo službe. A mislim, da mora biti selektor trener, ki pozna slovenski ustroj, in ne takšen, ki bi se tu šele učil. Tujca bi bilo res lažje postaviti, večji izziv pa bo zdaj, ker moraš poznati delovanje slovenskega hokeja in to, kako klubi delujejo. Želim, da bo to dolgoročna zgodba.” In da bo šlo pravzaprav za skupino trenerjev, ki bo vodena s selektorskega mesta, ta pa bo moral obiskovati tudi prvenstva mlajših kategorij.

Očitno so na krovni zvezi zdaj našli rešitev. Po naših neuradnih, toda zanesljivih informacijah bo mesto glavnega trenerja prevzel Edo Terglav. Za 43-letnega Kranjčana to ne bo prvi stik s člansko reprezentanco v vlogi trenerja, saj je bil leta 2017 pomočnik takratnega selektorja Nika Zupančiča, ki je bil v kombinacijah za selektorsko mesto tudi tokrat, a naj bi ponudbo zavrnil. Terglav je leta 2018 na svetovnem prvenstvu divizije I in olimpijskih igrah vlogo pomočnika opravljal tudi v družbi selektorja Karija Savolainena

Kdo je Edo Terglav?

Danes 43-letni Gorenjec, rojen v Kranju, je svojo hokejsko pot leta 1995 (pri 15 letih) začel v Kanadi. V mlajših kategorijah je bil v deželi javorjev član treh različnih klubov, leta 1998 pa se je udeležil nabora lige NHL. Kot 249. po vrsti je bil v devetem krogu izbran s strani Buffalo Sabres, toda priložnosti v najmočnejši ligi na svetu ni dobil.

Kljub temu se je za dobro leto dni preselil v ZDA, od tam pa ga je pot za dve leti peljala k ljubljanski Olimpiji. Iz zmajevega gnezda se je preselil v Francijo, kjer se je ustalil pri Brianconu. V dresu kluba z jugovzhoda države je preživel kar osem let, svoje zaupanje pa je upravičil tudi v vlogi kapetana. V času igralske kariere je v vlogi napadalca za slovensko reprezentanco zbral 44 nastopov, nastopil je na treh svetovnih prvenstvih elite in enem divizije I.

Terglav Jan
Edo Terglav kot igralec v družbi Iva Jana. Foto: Profimedia

Z Brianconom je povezana tudi Terglavova trenerska pot. Že v sezoni 2012, svojem zadnjem letu kot igralec, je vzporedno opravljal vlogo pomočnika trenerja, leto zatem pa se je povsem posvetil tej vlogi. Leta 2014 je priložnost dobil še kot glavni trener, nato pa je že leto zatem zamenjal delovno okolje in glavni trener postal pri Grenoblu. V klubu iz francoske prestolnice v Alpah je aktiven še danes, a je mesto trenerja članske ekipe po pandemiji koronavirusa (2021) zamenjal s položajem trenerja ekipe do 20 let.

Terglavu naj bi kot pomočnika trenerja v slovenski reprezentanci pomagala nekdanji trener Olimpije Mitja Šivic in lani upokojeni Mitja Robar, oba nekdanja slovenska reprezentanta. Slovenijo po majskem izpadu iz elite prihodnje leto čaka vrnitev na raven nižje, konec aprila in v začetku maja 2024 bodo na prvenstvu divizije I v družbi Madžarske, Italije, Južne Koreje, Romunije in Japonske igrali v Bolzanu. Pot med elito bosta zagotavljali prvi dve mesti. Naslednje leto čakajo rise tudi kvalifikacije za olimpijske igre 2026.

Za potrditev informacij smo se obrnili tudi na Hokejsko zvezo Slovenije, kjer pa jih generalni sekretar Dejan Kontrec ni ne potrdil ne zanikal. “Smo v zaključni fazi, imena so že jasna, a jih morata potrditi še strokovni svet in predsedstvo. Tako da o imenih še ne moremo govoriti.”