“Idealno bi bilo, da bi vsi igrali do 5. aprila”

Hokej 21. Feb 202218:00 0 komentarjev
Slovenska izbrana vrsta je na zadnjem turnirju na Jesenicah brez glavnih nosilcev igre trikrat izgubila.

Pozornost slovenskih ljubiteljev hokeja na ledu se po koncu olimpijskih iger usmerja k zaključku klubskih regionalnih tekmovanj. A pogled marsikomu zagotovo uhaja tudi k domačemu svetovnemu prvenstvu, ki ga bo od 2. do 8. maja gostil ljubljanski Tivoli.

Risi bodo v diviziji I napadali vrnitev v elito prvič po letu 2017, nazadnje jim je to na domačih tleh uspelo pred desetimi leti, ko so tekmovanje gostile Stožice. Dve leti predtem pa se je drugi razred svetovnega reprezentančnega hokeja nazadnje igral v Tivoliju.

Cilj slovenske reprezentance je jasen, pred domačimi navijači si v družbi Avstrije, Madžarske, Francije, Romunije in Južne Koreje zagotoviti eno od prvih dveh mest ter se spet uvrstiti v elitno divizijo.

Namesto februarja skupaj šele aprila

“Kar se pripravljenosti tiče, je v redu. Igrajo, zdravi so. Sploh to drugo je zelo pomembno. Vemo, kakšne so njihove sposobnosti. Nazadnje smo bili v polni postavi skupaj avgusta. Želeli smo si, da bi se februarja spet vsi dobili, ampak žal zaradi znanih razlogov tega ni bilo. Lažje je sprejeti takšno dejstvo, če ne moreš vplivati nanj. Če bi bili drugačni razlogi, bi bilo zaskrbljujoče. Tako pa je, kot je. Mi se bomo vseeno na domače prvenstvo pripravili optimalno, dali bomo maksimum in videli, kam sodimo,” se prihajajočega izziva veseli slovenski selektor Matjaž Kopitar.

Ta na zadnjih dveh reprezentančnih zborih ni mogel biti zadovoljen s prikazanim. Avgusta je Sloveniji spodletelo v olimpijskih kvalifikacijah na Norveškem, novembra na Jesenicah so risi razočarali na turnirju na Jesenicah. Proti Franciji, Belorusiji in Avstriji so zbrali le točko.

Matjaž Kopitar. Foto: Aljaž Uršej/N1

Izkušeni razbremenijo mlajše

“Na Jesenicah ni bilo zraven vseh igralcev, ki bodo nastopali v Ljubljani. S temi, ki so manjkali, dobimo na sigurnosti in izkušenosti. Vajeni so pritiska, so šli že večkrat skozi to. Tudi te, ki so bili na zadnjem turnirju v vodilnih vlogah, potem dobijo drugačne vloge, zaigrajo drugače, bolje. So bolj sproščeni. Pritisk pa bo, glede na to da igramo doma, vendarle nekoliko večji,” je dejal glavni mož na slovenski klopi.

Kopitar bi si želel idealnega scenarija, da bi vsi reprezentanti za klube nastopali do 5. aprila, nato pa se po tednu počitka pridružili izbrani vrsti. A se zaveda, da do tega ne bo prišlo. “Tako kot vedno bomo morali improvizirati, večkrat nam je že uspelo,” je še dodal oče najuspešnejšega slovenskega hokejista Anžeta Kopitarja.

Matjaž Kopitar in Dejan Kontrec. Foto: Aljaž Uršej/N1

Pravila krovne zveze so zelo omejujoča

Več o samih pripravah pa nam je razkril generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije Dejan Kontrec. Čeprav vse kaže, da bo prvenstvo v Ljubljani po dveh letih odpovedi vendarle izpeljano, pa zaradi koronavirusa ostaja previden.

“Virus je še vedno med nami, tudi protokoli Mednarodne hokejske zveze so precej strogi. Zato nismo smeli načrtovati večjih pripravljalnih kampov pri nas, ker je to v državi gostiteljici prvenstva prepovedano. Bili smo precej omejeni. A leto je primerno, poleg 90 let od prve hokejske tekme na naših tleh mineva tudi 30 let od začetka slovenske hokejske reprezentance,” poudarja Kontrec.

Dejan Kontrec. Foto: Aljaž Uršej/N1

Začetek priprav z začetkom aprila

Nekdanji reprezentant nam je razkril, da bodo s pripravami uradno začeli v začetku aprila: “Seveda je to odvisno od nastopov igralcev v končnicah. Videli bomo koliko igralcev je na razpolago. Prva tekma nas čaka 19. aprila z Madžari na Madžarskem, nato tam še proti Japoncem in Romunom. Nato se bomo vrnili domov in 26. aprila igrali tekmo s Korejci. Če bo možno, v Sloveniji, drugače v Italiji ali na Madžarskem. Priprave pa bomo zaključili 29. aprila v gosteh pri Italiji.

Dolgoletni član Olimpije ne pričakuje, da bi odpoved februarskega prijateljskega turnirja v Celovcu (lige so prosti termin med igrami zapolnile s prestavljenimi tekmami) močno vplival na predstave risov: “Vsak tak zbor pokaže selektorju pluse in minuse. A so imele tudi druge reprezentance enake težave, razen tistih, ki so nastopale na olimpijskih igrah. Pogoji so za vse isti, pred SP bomo skušali opraviti kvalitetne priprave in biti optimalno pripravljeni. Cilj pa je jasen. Preboj med elito.”

Seznam pripravljalnih tekem Slovenije

19. 4.: Madžarska – Slovenija

21. 4.: Slovenija – Japonska

22. 4.: Slovenija – Romunija

26. 4.: Slovenija – Južna Koreja

29. 4.: Italija – Slovenija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!