Favoriti na začetku prvenstva niso dopustili presenečenja

Hokej 13. Maj 202221:50 > 21:54 0 komentarjev
Foto: JustPictures.ch - Jari Pestelacci via Guliver

Na Finskem se je danes začelo svetovno prvenstvo v hokeju na ledu. Lanski naslov branijo hokejisti Kanade, kot vsako leto pa bo potekal tudi ogorčen boj za obstanek med elito. Prvi so zmage zabeležili hokejisti ZDA, ki so ugnali Latvijo (4:1), zmagali pa so tudi Slovaki, ki so ugnali Francijo (4:2). Na večernih tekmah pa sta zanesljivo zmagali še Finska, ki je ugnala Norveško (5:0), in Kanada, ki je premagala Nemčijo (5:3).

Finska ima na letošnjem svetovnem prvenstvu v hokeju na ledu, ki bo potekalo od 13. do 29. maja v Tampereju in Helsinkih, redko priložnost za dvojno krono.

Zimski olimpijski prvaki iz Pekinga 2022 lahko postanejo prva ekipa, ki bo na domačem ledu kot gostitelji svetovnega prvenstva osvojila dvojni olimpijski in svetovni naslov – in šele druga ekipa, ki ji bo to uspelo na splošno. Odkar so bili po letu 1968 olimpijski in svetovni turnirji razdeljeni, je le Švedski leta 2006 uspelo osvojiti oba turnirja v istem letu (v Torinu na olimpijskih igrah in v Rigi na svetovnem prvenstvu).

Medtem ko so levi aktualni olimpijski prvaki, Kanada vstopa kot branilka naslova svetovnih prvakov z lanskega turnirja v Rigi. Za razliko od Pekinga 2022 pa se lahko igralci lige NHL udeležijo svetovnega prvenstva, če je njihovo moštvo NHL že izpadlo iz končnice Stanleyjevega pokala.

Poleg tega je IIHF, svetovni vodstveni organ hokeja na ledu, iz letošnjega turnirja izključil ekipo Rusijo – srebrna medalja iz Pekinga 2022 – in Belorusijo. Nadomestili sta ju Francija in Avstrija.

Kdo so favoriti in kakšen je format?

16 ekip je razdeljenih v dve skupini po osem, skupino A in skupino B. Potem ko vsaka ekipa odigra tekme z ostalimi sedmimi ekipami iz svoje skupine, se najboljše štiri ekipe iz vsake skupine uvrstijo v četrtfinale.

Dve ekipi, ki se uvrstita na zadnje mesto, kot običajno izpadeta v divizijo 1 svetovnega prvenstva za naslednje leto. Kljub letošnji izključitvi Rusije in Belorusije se sistem izpadanja ni spremenil.

Skupina A bo igrala v helsinški ledeni dvorani z 8200 sedeži, ki je od leta 1966 dom finske ligaške ekipe HIFK, leta 1974 in 1991 pa je gostila tekme svetovnega prvenstva. V njej nastopajo branilci naslova Kanada, Nemčija, Švica, Slovaška, Danska, Kazahstan, Francija in Italija.

Medtem bo skupina B igrala v povsem novi areni Nokia v Tampereju, ki je bila odprta šele novembra. Ta dvorana sprejme več kot 13.000 ljudi in je glavna arena prvenstva, v kateri se bosta odvila tudi dva četrtfinala, oba polfinala in obe tekmi za medalje. V skupini B so gostitelji Finska, ZDA, Češka, Švedska, Latvija, Norveška, Velika Britanija in Avstrija.

Če bo ob koncu rednega dela rezultat izenačen, se bo igral podaljšek, v katerem bo zmagovalec tisti, ki bo dosegel prvi gol. V skupinskem delu bo to obdobje trajalo pet minut, ekipe pa bodo igrale v moči tri na tri, nato pa se bo začelo izvajanje kazenskih strelov, kjer bo imela vsaka ekipa pet strelov.

V četrtfinalu, polfinalu in tekmi za bronasto medaljo bo podaljšek trajal 10 minut, nato pa sledijo kazenski streli. Na tekmi za zlato medaljo bo podaljšek trajal 20 minut, kazenskih strelov ne bo, igra se dokler ekipa ne doseže zmagovitega zadetka.

Skupina A

Favoriti in branilci naslova iz Kanade, ki jih tako kot v Pekingu vodita Shane Doan in Claude Julien, bodo nevarni ne glede na to, katere igralce iz lige NHL bodo imeli.

Nemčija je imenovala 28-člansko ekipo za pripravljalni kamp, v kateri so trije igralci iz lige NHL – vratar Philip Grubauer (Seattle Kraken), branilec Moritz Seider (Detroit Red Wings) in napadalec Tim Stützle (Ottawa Senators). Zvezdniški napadalec Leon Draisaitl pa je še vedno v končnici lige NHL, kjer se meri proti Kopitarjevemu Los Angelesu.

Za preostala kvalifikacijska mesta v tej skupini bo potekala zanimiva bitka med Švico, Slovaško in Dansko, pri čemer želijo Slovaki nadgraditi impresivno bronasto medaljo, ki so jo osvojili v Pekingu. Pozorno bodo spremljali najstniško senzacijo Juraja Slafkovskega, najkoristnejšega igralca turnirja v Pekingu 2022, in veterana lige NHL Tomasa Tatarja. Danska bo imela v ekipi tudi spretnega Nikolaja Ehlersa iz Winnipeg Jets, ki jim je januarja pomagal zagotoviti olimpijske kvalifikacije. Švicarji pa so na svoj predhodni seznam uvrstili šest igralcev iz lige NHL.

Skupina B

V skupini B se želi gostiteljica Finska vrniti na vrh in se tretjič zapored uvrstiti v finale, potem ko je leta 2019 osvojila zlato, lani pa izgubila proti Kanadčanom. Levi, ki jih vodi kapetan in nekdanji NHL-ovec Valtteri Filppula, bodo imeli za seboj vso podporo domačega občinstva. Filppula pa bi lahko postal prvi Finec v klubu “trojnega zlata IIHF” – igralci, ki so v karieri osvojili Stanleyjev pokal, zlato olimpijsko medaljo in zlato medaljo na svetovnem prvenstvu.

Ekipa ZDA ostaja uganka – svetovnega zlata ni osvojila vse od leta 1960, ko je osvojila olimpijsko zlato, ki se je podvojilo kot naslov svetovnega prvaka. Pravzaprav se od takrat na svetovnih prvenstvih ni uvrstila niti v igro za zlato medaljo, čeprav so v letih 1996, 2004, 2013, 2015, 2018 in 2021 osvojile bron. Videti je, da gre za še eno eksperimentalno zasedbo Američanov, v ekipi so trije igralci, ki so bili tudi v Pekingu. Kapetan Chicago Blackhawks Seth Jones je najbolj izkušeno ime v ekipi.

Iz na papirju šibkejše skupine bi se morali uvrstiti tudi Češka in Švedska. Slednja si bo prizadevala za izboljšanje, potem ko je lani izpadla v četrtfinalu, Čehi pa lahko računajo na svoje stalnice iz lige NHL Filipa Zadino, Jakuba Vrano in Dominika Kubalika.

Svetovno prvenstvo v hokeju

Skupina A, Helsinki

Petek, 13. maj:

Francija – Slovaška 2:4 (0:1, 2:2, 0:1)
Rech 27., Perret 33.; Regenda 11., 60., Tatar 22., Takač 39.

Nemčija – Kanada 3:5 (0:2, 1:3, 2:0)
Michaelis 28., Plachta 42., Seider 53.; Sillimger 9., Dubois 18., 32., Johnson 34., Gregor 38.

_____________________________________________________________

Skupina B, Tampere

Petek, 13. maj:

ZDA – Latvija 4:1 (3:0, 1:0, 0:1)
Barber 8., Jones 11., Bordeleau 12., Lafferty 21.; Dzerins 42.

Finska – Norveška 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)
Pesonen 19., Rajala 32., Bjorninen 37., Armia 42., Sallinen 58.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!