Debakel in redkobesedno zmagoslavje

Hokej 9. Mar 202410:02 0 komentarjev
Olimpija Jesenice
Foto: Aleš Fevžer

Po prvi tekmi finala državnega prvenstva se zdi, da bi bilo serije na štiri zmage lahko konec že prihodnji petek. Jeseničani se po visokem porazu (3:9) v Tivoliju zavedajo, da bodo morali pokazati veliko več, Olimpija pa si le želi nadaljevati s podobno igro.

Ljubljančani so sinoči naredili prvi korak k tretji zaporedni, skupno pa 19. zvezdici v samostojni Sloveniji. Srečanje so odločili že po 40 minutah, ko je semafor kazal rezultat 7:1. V zadnji tretjini so malce stopili s plina, na koncu pa je bilo vaterpolskih 9:3 za zmaje. Povedli so z 1:0 v zmagah, do novega naslova jih ločijo še tri.

Glavna junaka Olimpije sta bila Aljaž Predan s tremi goli, še enega več je dosegel Nik Simšič. “Pozna se, da smo pred kratkim končali s sezono v ligi ICE. Igra proti Pustertalu je bila na zelo visokem nivoju. Na koncu so odločale majhne napake. Poznalo se je, da smo v ritmu tekem in smo bili bolj željni gola,” je povedal o ekipni igri, o pokru zadetkov pa dodal: “Ne vem, kaj naj rečem. Plošček se je odbil, gol je bil prazen. Nič nisem počel drugače kot prej celo sezono. Ko pride taka tekma, ko gre vse v tvojo smer, ustreliš. Nimaš kaj razmišljati.”

Skrivni načrt očitno deluje

Če je Simšič skupaj s soigralci delil nasmeške, a umirjal evforijo, pa je bil nepričakovano hladen in redkobeseden trener zmajev Upi Karhula. Takšen, kot ga predstavniki medijev, tudi ob težkih porazih, nismo bili vajeni.

“Vsi vemo, kateri del sezone je. Ni enostavno, a spoštovanje fantom, kako so vse skupaj mentalno prenesli. Fantje so opravili naredili svoje delo, jaz pa svoje. Po težkem zaključku sezone v ligi ICE smo se odzvali. Na prvih tekmah so vsi videli, kaj ta derbi pomeni. Z ekipo imamo do konca sezone skriven načrt, skušamo se ga držati,” je dejal Finec.

Olimpija
Foto: Aleš Fevžer

Ne more drsati namesto igralcev

Premoč branilcem naslova so priznali tudi v jeseniškem taboru. “Olimpija je bila boljša v vseh treh tretjinah. Od začetka tekme smo bili ’na petah’, nismo bili pravi. Da bi našel vzroke, je še prezgodaj. Bili smo prepočasni, zato smo naredili veliko prekrškov. Nismo znali odgovoriti na powerplay tekmeca,” je razlagal trener železarjev Gaber Glavič.

Tolažil se je z dejstvom, da ne glede na rezultat prve tekme, Olimpija v seriji vodi le z 1:0. Strinjal se je, da začetek tekme ni bil pretirano slab, po prvem golu zeleno-belih v 11. minuti pa je šlo za železarje le še navzdol. “To se nam dogaja že celo sezono. Ko dobimo gol, dva, mogoče celo tri, nimamo odgovora. Ne znamo splezati nazaj. Nobene tekme nismo obrnili po 0:2, 0:3. Kaj je razlog za to, bi lahko dolgo debatirali,” je še dodal strateg Jesenic.

Jesenice
Foto: Aleš Fevžer

“Gre samo za to, kdo ima bolj kratek spomin. Mi ga moramo imeti in to tekmo pozabiti v smislu notranjih občutkov, seveda pa ne v smislu analize. Zakaj se je po prvem golu vse sesulo … Če bi vedel, bi odreagiral. Igralci igrajo, mi smo tukaj, da jim dajemo nasvete. Drsati namesto njih ne moremo. Tudi sami bodo morali med sabo razčistiti, če je to to. Jaz vem, da to ni realna slika. Naslanjamo se na 0:1 v seriji,” je še dodal Glavič in pohvalil mladega Iana Sotlarja, ki je v gol stopil v zadnji tretjini in ubranil vse, kar je moral.

Gre za ponos in ime kluba

Poklapan je bil tudi kapetan gostov Gašper Glavič, ki je tekmo z eno besedo opisal kot debakel.

“Od samega začetka srečanja je šlo vse narobe, od pristopa, želje do borbenosti. Tega ni bilo videti, kar smo na ostalih derbijih v sezoni pokazali. Sreča je, da je samo 1:0 v zmagah, pa ne glede na ta poraz. Čaka nas tekma v Podmežakli. Upam in pričakujem, da bomo pokazali nekaj več. To, kar znamo. Gre za naš ponos in za ime kluba. Upam, da se pogledamo v ogledalo in se vprašamo, če smo dali maksimum. In pokažemo pravi obraz,” se je že obrnil k nadaljevanju serije.

Jesenice Us Gašper Glavič
Žan Us (levo) in Gašper Glavič. Foto: Aleš Fevžer

Že jutri ob 17. uri se bosta tekmeca srečala v Podmežakli. “To je končnica. Rezultat ni pomemben, nova priložnost sledi čez par dni. Dogajali so se tudi večji preobrati. Tudi če bi bilo 3:0 v zmagah za Olimpijo, ne bi bilo še nič izgubljenega, dokler na zadnji tekmi ne zatuli sirena,” po najvišjem porazu, odkar kluba igrata kot trenutna pravna subjekta (HDD Jesenice in HK Olimpija), torej od leta 2017, ne obupuje kapetan Jesenic.

Spored finala državnega prvenstva:

Petek, 8. marec:

SŽ Olimpija – Sij Acroni Jesenice 9:3 (3:0, 4:1, 2:2) /1:0/

Nedelja, 10. marec:
17.00 Sij Acroni Jesenice – SŽ Olimpija

Torek, 12. marec:
SŽ Olimpija – Sij Acroni Jesenice

Petek, 15. marec:
Sij Acroni Jesenice – SŽ Olimpija

Morebitne tekme:

Nedelja, 17. marec:
SŽ Olimpija – HDD Sij Acroni Jesenice

Torek, 19. marec:
Sij Acroni Jesenice – SŽ Olimpija

Petek, 22. marec:
SŽ Olimpija – Sij Acroni Jesenice


Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!