Glavič želi več spoštovanja za AHL, Šivic zase in za klub

Hokej 14. Jan 20239:29 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Po spremembi termina hokejskega državnega prvenstva, ki je pri nekaterih glavnih akterjih in navijačih sprožil kar nekaj neodobravanja, je zmagovalec sezone 2022/23 na slovenskih tleh znan že od 13. januarja dalje. To je še drugič zapored, skupno pa 18. v zgodovini uspelo ljubljanski Olimpiji.

Čeprav je bilo pred začetkom kratke finalne serije mnogo ugibanj, kako se bosta znašli ekipi, ki v mednarodnih ligah igrata povsem drugače (Jesenice zanesljivo prve po rednem delu alpske lige, Olimpija po eni zmagi od 2. decembra naprej predzadnja v ligi ICE), pa presenečenja ni bilo.

V slabši sezoni domači lovoriki pomenita še več

Ljubljančani, ki od lanske sezone naprej igrajo na najvišjem nivoju v regiji, so tudi drugo leto zapored upravičili vlogo favorita. Po domači zmagi s 4:0 so sinoči tudi v lepo zapolnjeni Podmežakli pokazali več kakovosti od tekmeca in srečanje odločili že po dveh tretjinah (5:1). Jesenice so nato v zadnjih 20 minutah odigrale bolje, a premalo in prepozno za preobrat.

“Visok rezultat te vedno malce uspava. Spustiš ritem in nasprotne ekipe, kot so Jesenice, to znajo izkoristiti, zato smo imeli na koncu nekaj problemov. A mislim, da smo vseeno lepo pripeljali tekmo do zmage. Obe domači lovoriki nam veliko pomenita, mogoče v tej sezoni še malce več, ker smo v ligi ICE na lestvici v slabšem položaju. Ubraniti oba domača naslova proti Jesenicam, in to ne glede na to, kakšni sta oboji ekipi, ni lahko. To je posebna, težka tekma. Dali smo vse od sebe, zdaj moramo to prenesti še v mednarodno ligo in nadaljevati z dobrimi predstavami,” je dejal kapetan Olimpije Žiga Pance, ki je še drugo leto zapored osvojil dvojno domačo krono.

Foto: Aleš Fevžer

Zasluge fantov

Še leto daljša pa je serija ljubljanskega trenerja Mitje Šivica. Ta je po pokalnem in državnem naslovu v sezoni 2021 z Jesenicami zamenjal delovno okolje in v Ljubljani od takrat naprej prav tako osvojil vse mogoče domače lovorike.

“Ne bom lagal, da mi godi. Nikoli ni lahko. Štiri leta sem v Sloveniji, igrali smo sedem final. Oziroma šest, enega ni bilo zaradi covida. Šestkrat sem zmagal, tako v vlogi underdoga kot favorita. Godi mi, so pa fantje zaslužni za to. Imamo veliko slovenskih fantov, ki so pridni. Morda jih kdaj malce zmanjka v drugih stvareh, mogoče v izkušnjah,” je dejal 43-letnik, ob tem pa se še enkrat ozrl k finalni seriji.

Foto: Uroš Skaza

Premoč je treba dokazati

“Iskreno, pozna se, da je liga ICE ne samo stopničko, ampak vsaj dve, če ne tri stopničke višja od nivoja, na katerem igrajo Jesenice. Naši tekmeci so zelo agresivni, zelo so hitri, igralci nimajo prostora. Močni so tudi na ogradah. Proti Jesenicam se vsi postavijo manj agresivno, posledično imajo več časa. In tu je ta razlika. Boljši smo, trenutno je tako. A fantje so bili pravi in to so dokazali na ledu. Pokazali so, kar se je od njih pričakovalo,” je dodal Šivic.

Prepričan v dobro delo

Z Olimpijo ga čaka 14 odločilnih tekem v razširjenem avstrijskem prvenstvu, kjer zmaji za 10. mestom, ki prinaša vsaj pre-playoff, trenutno zaostajajo za pet točk. Z igralci se bo na led po prostem koncu tedna vrnil v torek, naslednja tekma pa ga čaka prihodnji petek, ko bodo gostovali pri Fehervarju.

Ob vprašanju, kaj si želi v zaključku rednega dela sezone, je Šivic najprej pojasnil druge zadeve: “Bom začel z drugo stvarjo. Več spoštovanja si zasluži nas predsednik Miha Butara, ki je klub praktično iz nič nekam pripeljal. Klub si zasluži več spoštovanja, tako igralci kot jaz. Igramo zelo kvalitetno ligo, kjer imajo ekipe, ki so z nami tam-tam, deset vrhunskih tujcev. In jih plačajo z veliko denarja. Spoštovanje si zaslužimo, ker se res trudimo. Igramo proti res kakovostnim tekmecem, in čeprav smo morda na lestvici nižje, kot smo pričakovali in želeli, me nihče ne bo prepričal, da smo res dobri.”

Foto: Aleš Fevžer

Bilo je čudno

Posebna tekma je tudi za Jako Šturmom. Sinoči je dosegel dva gola (skupaj v finalni seriji tri), a po obračunu priznal, da so občutki čudni, saj je vendarle otrok Jesenic. »Celo življenje, že od malih nog, igraš in treniraš hokej na Jesenicah. Potem pa igraš na nasprotni strani. V Podmežakli je drugačen občutek, a to moraš odmisliti in iti v tekmo, kot na vsako drugo. Daleč od tega, da bi bili ti dve tekmi lahki. A smo po hitrih golih na začetku zasluženo zmagali,« je dejal 23-letnik.

Foto: Aleš Fevžer

Veliko bolje kot v Ljubljani

Zelo realen in nič pretirano razočaran pa po drugi tekmi ni bil trener Jesenic Gaber Glavič. Še enkrat je poudaril, da upa, da je bila tako kratka finalna serija v tem terminu na sporedu prvič in zadnjič.

“Ekipi sta se izvzeli iz svojih lig in odigrali novo tekmovanje, kjer samozavest ne bo pomembna. Tudi ni bilo sledi o naši samozavesti ali Olimpijine poklapanosti. Odločil je reakcijski čas. Na prvi tekmi, ko smo oboji igrali bolj zaprto, se je to poznalo pri sodniških metih in ob dvobojih ob ogradi. Tokrat smo šli v igro bolj odprto, tukaj pa se ta čas še bolj pozna. Večino časa igraš ena na ena s tekmecem. A smo hitro dobili tri gole,” je dejal nekdanji vratar.

Foto: Aleš Fevžer

Javnost je (pre)zahtevna

Da bo moral na igrišče poslati zasedbo brez junaka prve tekme, vratarja Anttija Karjalainena, se je sprijaznil šele pred tekmo, čeprav je ta dobil visoko vročino že kmalu po torkovem dvoboju. “Antti je velik člen, od tega ne moremo bežati. Pustimo, kaj bi bilo, če bi bilo. Olimpija je bila boljša, ampak nikoli ne bomo vedeli. Če bi bil izid bolj tesen, bi bilo vse možno,” ni želel špekulirati o tem, kaj bi lahko bilo drugače, če bi bil Finec zdrav.

Glavič se je dotaknil tudi stanja v slovenskem hokeju ter kaj pomeni prijava Jesenic za nastope v ligi ICE v naslednji sezoni. “Alpska liga je dobra liga. Ne razumem, zakaj jo javnost tako ponižuje. Iz te lige je prišlo tri četrtine trenutne ekipe Olimpije. Ni slaba, a je liga ICE močnejša. Tam so tudi bolje plačani igralci. Pri novincu Asiagu ne pričakujejo, da bodo prvo leto zmagali. Gradili bodo, dodajali manjkajoče. Težko je konkurirati Salzburgu. Mi Slovenci smo res zelo zahtevni do svojega športa, rezultate hočemo takoj. Če jih ni, želimo takoj vse odrezati in menjati. Olimpija ima potrpežljivost in to je način, kako začeti na višjem nivoju,” je zatrdil 44-letnik, ki je še vedno prepričan, da ima Slovenija dovolj igralcev za dve ekipi v najmočnejši ligi v regiji.

Foto: Aleš Fevžer

Treba bo več zadevati

Jesenice se bodo po fizičnem in mentalnem počitku na led vrnile v ponedeljek, v četrtek pa začenjajo drugi del alpske lige – master round. Tam si Glavič želi, da bi nastopali kot pametno agresivna ekipa, kot pravi njegov nečak in kapetan moštva Gašper Glavič, pa mora biti vodilo predvsem zadnja tretjina druge tekme.

“Iz zadnjih 20 minut moramo graditi igro in karakter. Imeli bomo več plošček v posesti, doseči moramo več golov. Trije na dveh tekmah so premalo. V drugi del alpske lige gremo s prvega mesta, a le z eno točko prednosti pred zasledovalci. Vsaka tekma bo po svoje zelo pomembna. Ne smemo izgubljati točk. Lani smo si po prvem mestu šele na zadnji tekmi nato zagotovili drugo mesto pred končnico,” je dejal jeseniški napadalec in priznal, da jim je v boju z večnimi rivali zmanjkalo tudi nekaj kvalitete. Zahvalil pa se je navijačem, ki so do konca vztrajali z igralci in jih bodrili tudi ob porazu.

Prvič brez zvezdice

Posebna zgodba državnega prvenstva pa je Žan Jezovšek. Odkar se je leta 2016 pridružil Jesenicam, je nato še vsako sezono postal državni prvak. Kar štirikrat je namreč zamenjal delovno okolje. Zdaj pa se je ta niz končal. “Moram biti ponosen tudi na drugo mesto. Dokazali smo, da drži naš moto: ena ekipa, eno srce. Po mojem občutku je bila tekma sicer petkrat boljša kot v Ljubljani. Več smo igrali s ploščkom, a prejeli nekaj nesrečnih zadetkov. Ne smemo biti pretirano razočarani, kmalu se začne odločilni del alpske lige, kjer je cilj, da postanemo prvaki. O tem, kje bomo igrali prihodnjo sezono, pa se bomo pogovarjali maja,” Celjan odgovarja na vprašanja o vrnitvi Jesenic v ligo ICE.

Žan Jezovšek. Foto: Denis Sadiković

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!