Trije dnevi za dva povsem različna cilja

Hokej 13. Mar 20249:40 1 komentar
Olimpija Jesenice
Foto: Aleš Fevžer

Potem ko je Olimpija tudi na tretji tekmi finala zanesljivo ugnala Jesenice (6:1), je naslov na tri četrt že oddan Ljubljančanom. "Samo še eno," razmišljajo v taboru zmajev, železarji pa so tudi v izjavah prvič nakazali, da ne verjamejo več v zasuk.

Kljub visoki zmagi na prvi tekmi v Tivoliju, ko je Olimpija Jesenice ugnala s kar 9:3, pa je bila sinočnja predstava Ljubljančanov še bolj dominantna. V strelih je bilo kar 49:12 za branilce naslova (v prvi tretjini kar 16:1 za domače), ki so na treh tekmah dosegli že 19 golov, Gorenjci na drugi strani pa šest.

“Bili smo zelo dobri v prvih 40 minutah, nismo jim dali priložnosti. Zmaga je zmaga, še ena nam manjka. Vedel sem, da če bomo najboljša različica sebe in bomo imeli pravo energijo, bo tako. En strel v prvih 20 minutah je res dober. Zasluge gredo fantom, tudi vodjem v naši garderobi. Trenerji jim skušamo pomagati. Cilj je, da serijo zaključimo v petek na Jesenicah, v nedeljo nas ne bo nazaj v Tivoli,” je razlagal trener Olimpije Upi Karhula. Končno nekoliko bolj nasmejan kot po prvih tekmah kljub zanesljivim igram zmajev.

Olimpija
Foto: Aleš Fevžer

Ostati osredotočeni in ne uspavani

“Dobro smo se pripravili na ta finale. Prvenstvo želimo končati že v petek. Lepo bi ga bilo v Tivoliju pred domačimi navijači, a takšen je sistem, zato je to glavni cilj za petek. Da igramo tako kot prve tri tekme,” pa se je mnenju trenerja pridružil Maris Bičevskis, v torek strelec dveh golov za zeleno-bele.

Enako je uspelo tudi otroku jeseniškega hokeja Jaki Sodja, ki zadnje tri sezone igra v Ljubljani. “Odigrali smo res konkretno tekmo in zasluženo zmagali. Ne verjamem, da nas bo vodstvo s 3:0 uspavalo. S fanti se vsako tekmo zmenimo, da gremo na polno. Na Jesenicah druge tekme nismo začeli zelo prepričljivo, ampak smo pokazali, da smo boljši,” je dodal 24-letnik.

Maris Bičevskis
Maris Bičevskis. Foto: Aleš Fevžer

Ob zadetkih ni pretirane jeze

Poklapano pa so Celovško 25 še drugič v petih dneh zapuščali Jeseničani. Glede na prikazano v seriji je težko pričakovati preobrat, železarji pa so prvič v izjavah javno nakazali, da tudi sami ne verjamejo več vanj. Glavni cilj je zdaj preprečiti petkovo slavje večnih rivalov v Podmežakli.

“Na Jesenicah nam pomaga publika, dobimo dodatno moč. Želimo narediti dodatno potezo. Pred serijo smo vedeli, da bo težko. Če bi bili malce bolj kompaktni, bi bil morda kakšen zadetek manj. Ampak Olimpija je zasluženo zmagala. Zelo težko je po takšni sezoni. Saj nas vidite: ko dobimo toliko zadetkov, pa ne prikažemo veliko jeze ali razočaranja. Ampak športniki moramo stopiti skupaj. V garderobi smo dobra klapa, to znamo. Ampak trenutno nam ni najbolje. Edini cilj je, da se v nedeljo vrnemo v Tivoli. S takšnim mišljenjem gremo na naslednjo tekmo,” je dejal vratar Žan Us, ki je imel včeraj spet veliko dela. Ubranil je 43 strelov, šest pa jih je končalo za njegovim hrbtom.

Olimpija Jesenice Žan Us
Žan Us. Foto: Aleš Fevžer

Vse se začne pred svojim golom

Tudi trener Jesenic Gaber Glavič je priznal, da so bili tekmeci znova premočni. “Če bomo bolj ’na prstih’, sploh v naši obrambni tretjini, in bomo prej prekinjali njihove napade, se lahko kaj zgodi. Doma je tekma bolj izenačena. Powerplay lahko pomaga, tukaj bomo iskali svoje priložnosti,” je dejal nekdanji vratar, ki je pogrešal več odločnosti. “Že prvih navalov ob ogradi nismo uspeli ustaviti, tukaj se je vse začelo.”

Glavič upa, da se bo v postavo vrnil vsaj Žan Jezovšek, ki je zaradi poškodbe izpustil sinočnji obračun. “Zasedba je bila zelo na meji mladinske. Ampak tako pač je. To imamo, drugega ne.” Za razliko od prvega spopada v Tivoliju je bil vsaj pristop pravi.

Gaber Glavič
Foto: Denis Sadiković

“Energetsko smo se po prvi tekmi dvignili, tudi tokrat začetek ni bil slab. Ampak potem te to vse skupaj fizično uniči. Us je imel veliko dela, ampak to smo vedeli že na začetku sezone. Da je ekipa mlajša in bodo nosilci igre nosili breme,” je dodal Glavič.

Serija se torej s četrto tekmo nadaljuje v petek v Podmežakli. Bo Olimpija že slavila svoj 19. naslov ali bodo Jesenice finale podaljšale vsaj do nedelje?

Spored finala državnega prvenstva:

Petek, 8. marec:

SŽ Olimpija – Sij Acroni Jesenice 9:3 (3:0, 4:1, 2:2) /1:0/

Nedelja, 10. marec:
Sij Acroni Jesenice – SŽ Olimpija 2:4 (1:1, 1:3, 0:0) /0:2/

Torek, 12. marec:
SŽ Olimpija – Sij Acroni Jesenice 6:1 (2:0, 3:0, 1:1) /3:0/

Petek, 15. marec:
Sij Acroni Jesenice – SŽ Olimpija

Morebitne tekme:

Nedelja, 17. marec:
SŽ Olimpija – HDD Sij Acroni Jesenice

Torek, 19. marec:
Sij Acroni Jesenice – SŽ Olimpija

Petek, 22. marec:

SŽ Olimpija – Sij Acroni Jesenice

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje