Kopitar: “Glede na vložke v hokej, nas tam ne bi smelo biti”

Slovenski hokejisti si bodo skušali izboriti še tretji zaporedni nastop na olimpijskih igrah.

Zadnji konec tedna v avgustu je rezerviran za olimpijske kvalifikacije v hokeju na ledu. Slovenska reprezentanca bo tretji zaporedni nastop na igrah lovila na Norveškem, kjer v družbi domačinov, Danske in Južne Koreje v Peking pelje zgolj prvo mesto. Risi so se v okrnjeni zasedbi predstavili na Bledu, v Oslo bodo odpotovali v nedeljo.

Po Sočiju 2014 in Pjongčangu 2018 si bo slovenska hokejska reprezentanca skušala zagotoviti še tretji zaporedni nastop na olimpijskih igrah. Pot do Pekinga 2022 vodi prek olimpijskih kvalifikacij, ki rise čakajo od 26. do 29. avgusta v Oslu. Tekmeci bodo Norveška, Danska in Južna Koreja, na Kitajsko pa pelje zgolj prvo mesto na turnirju.

Matjaž Kopitar bo v Oslo popeljal najboljšo zasedbo, ki jo ima trenutno na voljo, z izjemo poškodovanega Jurija Repeta.

Trenutno pod vodstvom selektorja Matjaža Kopitarja na Bledu trenira le peterica hokejistov (Anže Kopitar, Luka Maver, Žiga Pavlin, Klemen Pretnar in Matic Podlipnik), vsi ostali s širšega seznama se na prihajajoči izziv in novo sezono pripravljajo v klubih. “Na Norveško bomo šli z najboljšim kadrom, ki ga imamo. Možnosti naturalizacije v hokeju nimamo, nekateri starejši in izkušenejši so z reprezentančno kariero zaključili. Z ekipo se dobro poznamo, improvizacije na ledu in v pisarni pa smo navajeni,” je dejal selektor Matjaž Kopitar o tem, da se bo celotna ekipa zbrala šele v nedeljo, skupne treninge pa opravila šele na Norveškem.

Na Norveško brez bele zastave

Prijateljskih tekem risi za razliko od danskih in norveških tekmecev pred turnirjem ne bodo imeli, kar pa po besedah glavnega stratega ni nujno slabost. “V zadnjem tednu pred takim tekmovanjem igrati prijateljsko tekmo ali dve … Kaj pa če se nam poškodujeta dva igralca? Naš kader je zelo ozek. Strinjam se, da je normalen ritem: priprave, pripravljalne tekme, turnir. A zdaj tega ni in nima smisla razmišljati o tem,” je še dodal Kopitar, ki je razkril, da s širšega seznama povabljenih igralcev zagotovo zraven ne bo branilca Jurija Repeta, ki se je poškodoval na suhih treningih.

Dotaknil se je še prihajajočih tekmecev. Veliko se govori o domačinih, a za selektorja bo glavna ovira Danska, prva tekmica Slovenije. “Danci so močni, po imenih so zame močnejši od Norveške. Včasih je v teh večjih ekipah kakšen igralec nezadovoljen s svojo vlogo in ne da vsega od sebe. To je naša prednost. Trenutno smo osredotočeni na danske hokejiste, časa za pripravo na Norveško pa potem ne bo veliko. Zato imamo tudi za njih že pripravljeno gradivo,” ki je Slovenijo na olimpijskih igrah vodil že leta 2014 v Rusiji.

Slovenci so se z Norvežani nazadnje pomerili na olimpijskih igrah v Pjongčangu. V boju za četrtfinale so bili Skandinavci po podaljšku boljši z 2:1.

“Moja osredotočenost je vedno na lastni ekipi. Če bi preveč gledal spisek igralcev naših tekmecev in prebral, kje igrajo in kako kakovostni so, bi lahko dvignil roke in si mislil, da nimamo kaj početi tam. Ampak naša miselnost ni taka, če bomo dali vse od sebe, smo lahko konkurenčni,” je povedal Kopitar, ki dodatnega motiva proti Norveški ne bo iskal v porazu na olimpijskih igrah leta 2018 v Pjongčangu. Po njegovih besedah je dovolj velika motivacija že zmaga na turnirju in zagotovitev nastopa v Pekingu.

Na vprašanje, ali bi bila neuvrstitev na igre neuspeh, pa je Kopitar pojasnil, da gre za večno tematiko. “Karkoli bom rekel, bo izgledalo kot opravičevanje vnaprej. Mi tja ne gremo z dvignjenimi rokami, glede na finančne in druge vložke pa nas tam ne bi smelo biti. Imamo pa v Sloveniji dovolj ljudi, ki bodo nato presojali, ali je to uspeh ali neuspeh,” je v svojem slogu zaključil selektor.

“Poznamo se tako dobro, da ne potrebujemo pripravljalnih tekem”

Vloga kapetana bo v dvorani Jordal Amfi v Oslu spet pripadla zvezdniku Anžetu Kopitarju. “Lepo je spet biti s fanti, že nekaj časa je, odkar smo bili nazadnje skupaj v Kazahstanu. Lepo je biti tukaj, škoda, ker ni zbrana cela ekipa, se pa tu pripravljamo, kar se da najbolje. Smo na dobri poti, da bomo pripravljeni za prvo tekmo. Upam, da bo šlo, kot smo si zadali, kako se bo odvilo, pa bomo videli,” je dejal član Los Angeles Kings.

Kapetansko vlogo bo spet prevzel prvi zvezdnik ekipe Anže Kopitar.

Zaradi specifičnega datuma kvalifikacij peterica na Bledu trenutno lahko več dela na kondiciji in individualnem hokeju, pravi treningi zaradi pomanjkanja igralcev niso mogoči. “Vsakič, ko smo bili v majhnem številu, smo bili morda celo boljši. Delamo na individualnih stvareh, ne skrbi me za pripravljenost. Glede tega ne vidim nobenega minusa. Mogoče smo edini v Evropi, ki ne potrebujemo pripravljalnih tekem, ker se tako dobro poznamo,” se je pošalil izkušeni branilec Žiga Pavlin.

Strokovni štab bo končni seznam igralcev, ki bodo nastopili v Oslu, sporočil to nedeljo, ko se bodo risi zbrali na Dunaju, od koder bodo potem odleteli proti Norveški. Kot je dejal generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije Dejan Kontrec, gre za logistično velik zalogaj, sam pa bo najbolj zadovoljen, ko bo celotna odprava v ponedeljek, 23. avgusta, prispela na Norveško in uspešno prestala vse zahtevane teste za covid-19.

Tekme na turnirju v Oslu (vse bo gostila dvorana Jordal Amfi)

Četrtek, 26. avgust 2021:

15.00 Danska – Slovenija

19.00 Južna Koreja – Norveška

Petek, 27. avgust 2021:

17.00 Danska – Južna Koreja

21.00 Norveška – Slovenija

Nedelja, 29. avgust 2021:

12.00 Slovenija – Južna Koreja

16.00 Norveška – Danska

Komentari

Vaš komentar