Govor razjarjenega Kyliana Mbappeja, ki je dvignil Francijo

Katar 2022 21. Dec 20229:17 1 komentar
Foto: Guliverimage

Po spletu se je kot požar razširil posnetek, ki je ušel iz garderobe francoske nogometne reprezentance. Po zaostanku z 0:2 v finalu svetovnega prvenstva so bili Francozi med obema polčasoma povsem potrti in njihove glave sklonjene. Glas je povzdignil 23-letni Kylian Mbappe.

Danes je francoski superzvezdnik že leto starejši. V ponedeljek je namreč praznoval 24. rojstni dan. Lahko bi sam sebi pripravil najlepše rojstnodnevno darilo, še drugi svetovni naslov, a mu je spodletelo. Njemu sicer še najmanj, ko v finalu svetovnega prvenstva dosežeš hat-trick, si težko krivec za neuspeh.

Francozi so bili večji del finalnega obračuna močno podrejeni tekmeci Argentincem. V prvem polčasu niso na gol Emiliana Martineza sprožili niti enega strela. Ne v okvir in ne mimo vrat. Gavči so gospodarili na zelenici stadiona Lusail, galski petelini pa v garderobi med odmorom niso kikirikali. Izjema je bil le Kylian Mbappe.

Govor Kyliana Mbappeja (prevod v nadaljevanju):

“Slabše kot do zdaj ne moremo igrati. Vrnili se bomo na igrišče in jim bomo bodisi pustili, da igrajo naprej, ali pa bomo v dvoboje dodali intenziteto in pokazali drugačen obraz. To je finale svetovnega prvenstva! Zabili so nam dva gola. Zaostajamo za dva gola. Lahko se vrnemo! Fantje, tole je na vsaka štiri leta,” je poklapanim soigralcem zabičal eden mlajših članov reprezentance, ki je tako kljub mladosti pokazal tudi vodstvene sposobnosti.

Karierna krivulja še nad Messijevo in Ronaldovo

Triler, ki je sledil, zagotovo poznate. Napadalec Paris Saint-Germaina je uprizoril eno najbolj dominantnih individualnih predstav v zgodovini svetovnih prvenstev in z dvema hitrima goloma Francijo vrnil med žive. Izsilil je podaljšek, v katerem je znova reševal svoje moštvo. Uspešno je izvedel tudi enajstmetrovko, a v loteriji so bili spretnejši Argentinci.

Foto: AP Photo/Martin Meissner via Guliver

Ne glede na vse je za Mbappejem skoraj sanjski turnir. Z osmimi zadetki na sedmih tekmah je bil prvi strelec letošnjega mundiala. Skupno je tako dosegel že 12 zadetkov in za vodilnim Miroslavom Klosejem zaostaja le še za štiri. S štirimi goli v finalih pa je že zdaj najuspešnejši strelec v zgodovini sklepnih dejanj svetovnih prvenstev.

Kariera hitronogega Francoza podira rekorde. Če smo se še pred kratkim spraševali, kdaj se bo znova pojavil nogometaš, ki bo pariral na videz nedosegljivim mejnikom Lionela Messija in Cristiana Ronalda, smo v Katarju dobili še potrditev. Do 24. rojstnega dne pa celo močno presega njune številke. Portugalec je do tega leta dosegel 132 golov, Argentinec 197, Francoz 258. V asistencah je slika podobna. Ronaldo je bil pri 84, Messi 97, Mbappe 134. Kylian Mbappe ni le potrkal na njuna vrata, podrl jih je z vso silo in ni videti, da bi ga karkoli lahko zaustavilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje