Urugvaj 1930

Nogomet 9. Nov 202212:00 > 10. Nov 2022 13:37 0 komentarjev
FOTO: Profimedia.

Prvak: Urugvaj.
Gostitelj: Urugvaj.
Datum: 13. – 30. julij 1930.

Število ekip: 13.
Odigrane tekme: 16.
Doseženi zadetki: 70.
Povprečen obisk tekem: 32.808.

Prvo svetovno prvenstvo, za organizacijo katerega si največ zaslug deli takratni predsednik Fife Jules Rimet, je bilo kot edino v celoti odigrano v enem mestu, na treh stadionih v Montevideu. Revni Urugvaj, ki je ravno tisto leto praznoval stoto obletnico obstoja, je imel z organizacijo veliko težav.

Na osrednjem stadionu Centenario, ki je gostil veliki finale, so gradbena dela potekala še v tednu slavnostne otvoritve prvenstva. Zraven ni bilo številnih nogometašev iz Evrope, ki jim klubi niso pustili na dolgo pot. Bojkotirala ga je tudi angleška reprezentanca.

Na prvem mundialu je nastopalo le 13 ekip, sedem iz Južne Amerike, štiri iz Evrope in dve iz Severne Amerike. Reprezentance so bile razporejene v štiri skupine, zmagovalka vsake se je uvrstila v polfinale.

Prvi gol v zgodovini je zabil Francoz Lucien Laurent v 19. minuti tekme proti Mehiki.

Kako je Urugvaj osvojil naslov?

Kot olimpijski in južnoafriški prvak je bil favorit tekmovanja in to vlogo je upravičil. Skozi skupinski del se je z zmagama nad Perujem (1:0) in Romunijo (4:0) prebil brez težav. V polfinalu je zlahka, s 6:1 odpravil Jugoslavijo, v finalu pa še Argentino. Finale, ki si ga je s tribun ogledalo 68.346 ljudi, je bil ponovitev finala olimpijskih iger 1928, ki so ga Urugvajci dobili v ponovljeni tekmi. Tokrat so zmagali iz prve, na koncu je bilo 4:2, čeprav so Argentinci ob polčasu vodili z 2:1. Takratni selektor Urugvaja Alberto Suppici je bil v času prvenstva star komaj 31 let in je še danes najmlajši selektor, ki je zmagal na svetovnih prvenstvih.

Finale:

Urugvaj – Argentina 4:2
Strelci: 1:0 Dorado 12., 1:1 Peucelle 20., 1:2 Stabile 37., 2:2 Cea 57., 3:2 Iriarte 68., 4:2 Castro 89.

Kdo je bil najboljši igralec?

Najboljši strelec je postal Argentinec Guillermo Stabile, ki je na štirih tekmah dosegel kar osem golov. Zadel je tudi v finalu. Zanimivo, takratni napadalec argentinskega Huracana je za reprezentanco debitiral šele na svetovnem prvenstvu, štiri tekme v Urugvaju pa so bile tudi edine, ki jih je v dresu Argentine odigral.

Najboljši strelci:
8 – Guillermo Stabile (Argentina), 5 – Pedro Cea (Urugvaj), 4 – Bert Patenaude (ZDA) …

Kaj je bila zgodba prvenstva?

Pred začetkom finala med Urugvajem in Argentino se reprezentanci nista uspeli dogovoriti, s katero žogo bosta odigrali tekmo. Po daljšem prepiranju so posredovali pri Fifi in določili, da bosta ekipi v prvem polčasu igrali z eno, v drugem pa z drugo žogo. Z žogo, ki so jo imeli s seboj Argentinci, so igrali v prvem, z žogo Urugvajcev pa v drugem delu. Zanimivo, Argentinci so prvi polčas dobili z 2:1, Urugvajci pa drugega s 3:0.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!