Carapaz, Nibali in tudi Landa močnejši od Rogliča

Kolesarstvo 1. Jun 201917:38 > 17:41
Twitter

Primož Roglič bo na nedeljskem kronometru v Veroni lovil končno tretje mesto (za tretjim Mikelom Lando zaostaja 23 sekund) na dirki po Italiji, saj je v soboto na zadnji gorski etapi v primerjavi z glavnimi tekmeci izgubil novih 54 sekund. Roglič po koncu etape dobil še 10 sekund kazni.

Vodilni Richard Carapaz, Vincenzo Nibali in tudi Mikel Landa so imeli na 20. etapi Gira več moči od osamljenega Primoža Rogliča, ki je znova ostal brez pomoči klubskih kolegov in moral v zaključku sam narekovati ritem zasledovalne skupine. Carapaz bo sklepno dejanje letošnjega Gira, 17 kilometrov dolg kronometer v Veroni, začel z minuto in 54 sekund prednosti pred Nibalijem, medtem ko Landa zaostaja dve minuti in 53 sekund, Roglič pa še dodatnih 23 sekund. Glede na to, da je Zasavec prepričljivo dobil uvodna kronometra, Landa pa je obakrat močno zaostal, je še naprej v dobrem položaju v boju za končne tretje mesto.

Predzadnji dan je že na uvodu, ko so se kolesarji povzpeli na najvišjo točko Gira 2.047 metrov visoki Manghen, ponudil kolesarski spektakel. Landa, Miguel Angel Lopez in Carapaz so pod vrhom napadli. Na vrhu so imeli 16 sekund prednosti pred Nibalijem in Rogličem, ki sta na spustu hitro ujela priključek. Landa je z novim napadom poizkusil na predzadjem vzponu na Croce d’Aune, v ozdaju se je za nekaj časa na čelo postavil Roglič, kasneje pa je ritem narekovala Bahrain Merida. Roglič je stik z najboljšimi dokončno izgubil na zadnje vzponu na Monte Aveno, ko so Carapaz, Landa in Nibali še enkrat pospešili ritem, kmalu ujeli tudi ubežnike in si do konca nabrali slabo minuto prednosti. Etapne zmage se je veselil Pello Bilbao, potem ko je Landa prehitro začel ciljni sprint. Roglič je končal na 14. mestu s 54 sekundami zaostanka.

Dogajanje na cesti so tudi na 20. etapi močno zaznamovali številni slovenski navijači, a žal tudi negativno. Tik pod vrhom Croce d’Auneja so nešportno pomagali Rogliču, ko so ga v teku potiskali naprej, nekaj kilometrov kasneje pa je eden od slovenskih navijačev tekel tik ob Lopezu, ga pri tem sklatil na tla, v zameno pa od Kolumbijca dobil nekaj krepkih klofut. Vodstvo dirke je kmalu po koncu etape Rogliča kaznovalo še z desetimi kazenskimi sekundami, ker so ga približno 20 sekund potiskali slovenski navijači.

Giro so bo v nedeljo zaključil s 17-kilometrov dolgim kronometrom.