ABC Toura: Kdo ima največ etapnih zmag?

Kolesarstvo 13. Jul 20229:00 > 9:06 0 komentarjev
Marco Pantani in Miguel Indurain — dva velikana kolesarstva. Foto: AP Photo/Laurent Rebours via Guliver

V več kot stoletni zgodovini dirke po Franciji smo videli ogromno neverjetnih dogodkov in nekaj rekordov, ki bodo težko ponovljivi. Med največje kolesarje v zgodovini Toura spada Eddy Merckx, ki ima tudi največ etapnih zmag, skupaj z Britancem Markom Cavendishom. Edini, ki je petkrat zapored osvojil francosko pentljo pa je Španec Miguel Indurain. Tudi Tadej Pogačar se počasi, a vztrajno pomika med največje v zgodovini Toura.

En kolesar v zgodovini Toura je bil kralj gora, zmagovalec kombinacijske razvrstitve, najbolj borben kolesar, zmagovalec v točkovnem seštevu in končni zmagovalec v istem letu – Eddy Merckx leta 1969, ki je bil tudi prvo leto, ko se je udeležil dirke. Če bi takrat obstajala razvrstitev mladih kolesarjev, ki je nadomestila kombinacijsko razvrstitev, bi Merckx osvojil tudi to majico.

Edini kolesar, ki se je približal podvigu osvojitve zelene, pikčaste in rumene majice na enem Touru, je bil Bernard Hinault leta 1979, ko je zmagal na dirki in v razvrstitvi po točkah, v gorski konkurenci pa zasedel 2. mesto. Po Merckxu leta 1972 noben drug kolesar ni osvojil treh razlikovalnih majic na enem Touru, vse do Tadeja Pogačarja leta 2020, ki je podvig ponovil tudi naslednje leto.

Dvakrat je dirko po Franciji osvojil kolesar, ki je rumeno majico oblekel prvič šele po zadnji etapi. Leta 1947 je Jean Robic na 257 km dolgi zadnji etapi v Pariz izničil tri minute zaostanka. Leta 1968 si je Nizozemec Jan Janssen zmago zagotovil v posamični vožnji na čas zadnji dan.

Poleg let 1947 in 1968 je Greg LeMond leta 1989 na zadnji dan dirke v Parizu premagal zaostanek +:50 za Laurentom Fignonom in zadnji dan dirke zmagal, vendar je Lemond pred tem na dirki nosil rumeno majico. To je bila zadnja etapa v Parizu, ki je potekala kot posamična vožnja na čas.

Štirikrat zmagovalec nosil majico od prvega do zadnjega dne

Na Touru je štirikrat zmagal kolesar, ki je vodil v skupni razvrstitvi od prvega do zadnjega dne. Mauriceu Garinu je to uspelo na prvi izvedbi Toura leta 1903, naslednje leto je to ponovil, vendar so bili rezultati razveljavljeni zaradi vsesplošnega goljufanja.

Ottavio Bottecchia je leta 1924 na dirki od starta do cilja prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Leta 1928 je Nicolas Frantz prav tako vodil skozi celotno dirko, na končni stopnički pa so bili trije kolesarji iz njegove ekipe Alcyon-Dunlop. Nazadnje je Belgijec Romain Maes prevzel vodstvo v prvi etapi dirke leta 1935 in ga nikoli več ni izpustil.

Podobno so bile štiri dirke, na katerih je kolesar prevzel vodstvo v drugi etapi in ga obdržal vse do Pariza. Jacques Anquetil, ki je prevladoval v 1B etapi dirke po Franciji leta 1961, od takrat ni izpustil rumene majice.

Največ etapnih zmag na dirki po Franciji:

1 Mark Cavendish (Velika Britanija); Število zmag: 34; zadnja zmaga leta: 2021
Eddy Merckx (Belgija); 34; 1975
3 Bernard Hinault (Francija); 28; 1986
4 André Leducq (Francija); 25; 1938
5 André Darrigade (Francija); 22; 1964

Tadej Pogačar (Slovenija); 8; 2022

Primož Roglič (Slovenija); 3; 2020

Največ dni v rumeni majici:

Eddy Merckx: 96
Bernard Hinault: 75
Miguel Indurain: 60
Chris Froome: 59
Jacques Anquetil: 50

Tadej Pogačar: 21

Primož Roglič: 11

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!