ABC Toura: Najboljši hribolazci v zavitku čokolade

V prvem delu letošnjega Toura je pikčasto majico nosil Magnus Cort Nielsen. Foto: Guliverimage

V enem od prejšnjih prispevkov rubrike ABC Toura smo ugotavljali, od kje je rumena majica na Dirki po Franciji dobila svojo barvo in pomen. Tokrat pa pozornost namenjamo še enemu posebnemu dresu, tistemu belemu z rdečimi pikami, ki pripada najboljšemu hribolazcu na dirki.

Maillot a pois rouges ali polka dot jersey, kot pikčasti majici pravijo Francozi in Angleži, na največji kolesarski dirki na svetu obstaja šele od leta 1975. Toda posebno točkovanje za najboljšega hribolazca, ki točke za seštevek zbira na gorskih ciljih, je luč sveta ugledalo že mnogo prej, leta 1933.

Že skoraj od samega začetka Toura (od leta 1905, prva izvedba pa je bila 1903), pa je takratni organizator dirke – časnik L’Auto-Velo – podeljeval nagrado najboljšemu kolesarju v hribih. Prvo je osvojil Rene Portier, ki je kot prvi kolesar osvojil visok vzpon na Ballon d’Alsace.

V točkovanju za gorske specialiste, ki torej v letih od 1905 do 1933 ni imel posebne oznake ali majice, pa je prvi slavil Španec Vicente Trueba. Takrat je bila ta razvrstitev določena drugače, saj so namesto točk na gorskih ciljih podeljevali bonifikacijske sekunde, s čimer so želeli še bolj podžgati hribolazce, da na ‘svojem terenu’ napadajo.

No, prvo pikčasto majico pa je leta 1975 osvojil Belgijec Lucien Van Impe. Ta je bil v posebnem seštevku tako kot ‘Orel iz Toleda’ Federico Bahamontes najboljši kar šestkrat. Vseeno pa je oba prehitel domačin Richard Virenque, ki se je skupnega slavja veselil še enkrat več.

Trikrat je bil najboljši še Julio Jimenez, sledi pa še 12 kolesarjev, ki so pikčasto majico osvojili po dvakrat. Kot zadnjemu je to v minulih dveh letih uspelo Tadeju Pogačarju, ki pa ga pri obrambi te majice zaradi spremembe v točkovanju (na najtežjih ciljih ne bo več dvojnih točk) čaka težka naloga.

In zakaj ravno pikčasto? Organizatorji so za ta seštevek, podobno kot za rumeno in zeleno majico, iskali sponzorja. Našli so ga v podjetju čokolade Chocolat Poulain, ki je v tistem času svoje izdelke prodajala v embalaži bele barve z rdečimi pikami. In pikčasta majica se je obdržala, pa čeprav ji danes svoje sponzorstvo ponuja ena od francoskih trgovinskih verig.

Kolesarji točke v seštevku za pikčasto majico nabirajo na vzponih različnih kategorij. Najmanj jih prinaša klanec 4. kategorije, kjer le prvi tekmovalec čez črto dobi eno točko. Na klancu 3. kategorije sta nagrajena prva kolesarja (2-1 ), na klancu 3. kategorije pa štirje tekmovalci (5-3-2-1).

Največ točk ponujata vzpona 1. in ekstra kategorije. Na vzponu 1. kategorije je točk deležnih prvih šest kolesarjev (10-8-6-4-2-1), na klancu ‘hors categorie’ pa celo prva osmerica po sistemu 20-15-12-10-8-6-4-2. A kot že omenjeno, za razliko od minulih let na ciljnih klancih HC letos za razliko od minulih let, ni več dvojnih točk.