ABC Toura: Pariz na vrhu lestvice najpogostejših lokacij

Kolesarstvo 8. Jul 202211:00
Foto: Guliverimage

Dirka po Franciji vsako leto obišče številne kraje, mesta in vasi po celotni Franciji, ob tem se povzpne čez številne prelaze in vratolomne vzpone. Katere lokacije pa so v zgodovini Toura najpogostejše?

Najpogostejši vzpon Dirke po Franciji je legendarni Col du Tourmalet, ki je bil prvič na Touru predstavljen že leta 1910, do zdaj pa so se kolesarji nanj na dirki povzpeli že 88-krat. Sledita Col d’Aspin in Col d’Ausbisque s po 73-imi ponovitvami. Col de Peyresourde je bil na Touru že 68-krat. Vsi štirje našteti so del Pirenejev.

Najbolj pogosto “uporabljen” prelaz v Alpah je Col du Galibier, ki se je na trasi znašel 63-krat. Med najbolj znanimi prelazi, ki so del Dirke po Franciji, so zagotovo še Col d’Izoard (36-krat na Touru), Alpe d’Huez (32-krat) in Mont Ventoux (18-krat).

Med francoskimi mesti in kraji, ki so najpogosteje gostili etape Toura, je na vrhu seveda Pariz, kjer je etapa potekala že 109-krat. Sledijo Bordeaux (75), Pau (73) in Bagneres-de-Luchon (56). Več kot 40-krat sta bila del trase Toura še Metz in Grenoble. Med deseterico najpogostejših lokacij se uvrstijo tudi Perpignan, Marseille, Briancon in Nica (vsi z več kot 35 obiski). Podatki so pobrani s spletne strani ProCyclingStats.

Komentari

Vaš komentar