ABC Toura: Vloge kolesarjev v ekipah

Kolesarstvo 5. Jul 202210:30 0 komentarjev
Foto: REUTERS/Annegret Hilse via Guliverimage

Kolesarji imajo na različnih dirkah različne naloge in vloge, ki jih morajo opravljati za svojo ekipo. Na Dirki po Franciji jih vsaka ekipa šteje osem, vsak pa je zadolžen za določene zadeve.

Najbolj prestižna vloga v ekipi je kapetan moštva. Cilj kapetana je skoraj vedno zmaga na dirki (v primeru Toura je to rumena majica). Kapetan je kolesar, kateremu je bolj ali manj podrejena celotna ekipa. Ostali kolesarji so njegovi pomočniki (po francosko domestiques).

Kolesarji se ločijo tudi glede na svoje sposobnosti. Nekateri so hitri, drugi vzdrži, tretji vsestranski. Med hribolazce spadajo kolesarji, ki (kot ime pove) dobro vozijo v klanec. Ti kolesarji so lažji, vzdržljivejši kolesarji, ki se borijo za visoka mesta na večetapnih dirkah (Romain Bardet, Nairo Quintana, Egan Bernal).

Njihovo nasprotje so sprinterji. To so kolesarji, ki so izjemno hitri, a prevladujejo zgolj na ravninskih etapah. V klanec ne zmorejo kolesariti tako hitro in dolgo kot hribolazci, so tudi težji (zato proizvedejo več moči, ob enem pa morajo v klanec “prevažati” več teže). Mednje uvrščamo Marka Cavendisha, Arnauda Demarja, Fabia Jakobsena in Caleba Ewana.

Posebna vrsta kolesarja so kronometristi. So praviloma visoki in močni kolesarji, ki odlično vozijo vožnje na čas. Tipični kronometristi so Filippo Ganna, Stefan Küng in Tony Martin.

Eksplozivne kolesarje poimenujemo s tujko puncheur. Ti praviloma kraljujejo na enodnevnih dirkah, na katerih je veliko število krajših klancev in spustov, ob enem so izjemno hitri v zaključkih etap, njihova eksplozivnost pa jim omogoča številne napade in pobege. Na daljših in težjih klancih hribolazcem ne morejo slediti. Med take kolesarje uvrščamo Wouta Van Aerta, Mathieuja van der Poela, Petra Sagana in Juliana Alaphilippa. 

Kdor združi vse našteto, je med favoriti za skupni seštevek posameznih dirk. Vsestranski kolesarji, ki napadajo rumeno majico, se morajo dobro odrezati tako na gorskih, hribovitih, kot tudi na kronometrskih etapah. Med te kolesarje spadata tudi Tadej Pogačar in Primož Roglič.

Poleg kolesarjev so za ekipo zadolženi še športni direktorji, trenerji, zdravniki, terapevti, mehaniki in nutricionisti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!