ABC Toura: Dan za počitek, toda Tour nikoli ne spi

Kolesarstvo 4. Jul 202211:00 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Na dirki po Franciji imajo kolesarji tradicionalno dva prosta dneva v času tritedenske dirke. Letos izjemoma tri, pa čeprav se današanji dan tehnično ne pojmuje kot prost dan, ampak kot dan za tranzicijo iz Danske nazaj v Francijo. Za Tour je sicer tako zgodnji premor zelo neznačilen. Toda kaj sploh počnejo kolesarji, ko so imajo na sporedu prost dan?

Dan za počitek ne obstaja, bi lahko dejali v času največjih kolesarskih dirk na svetu. Tudi, ko je na sporedu prosti dan, profesionalne kolesarje vseeno ne spraviš s koles na ležalnik.

Profesionalni kolesarji za razgibavanje nog uporabljajo krajše vožnje za aktivno regeneracijo, vendar na seznamu opravil za dan počitka ni samo to. Nabiranje energije, načrtovanje za naslednjo etapo, obveznosti z novinarji, obveznosti do sponzorjev, veliko se dogaja. Seveda, tudi ležanje in masaže so na voljo, vendar dnevi za počitek niso le celodnevno sproščanje in lenarjenje.

Kljub temu pa se intenzivnost in obseg tistega dne še vedno bistveno zmanjšata, kar je seveda pričakovano, saj so preostali dnevi polni dogajanja.

Večina kolesarjev deli podatke svojih voženj

Mnogi kolesarji svoje vožnje nalagajo na različne spletne strani, kot je Strava, kjer lahko tudi sami vidite, koliko kolesarji, ko imajo dan za počitek. So pa pred leti pri takrat še ekipi Sky razkrili postopek, ki se ga loti njihova ekipa na prost dan. In očitno je bilo to dovolj uspešno, saj so s Chrisom Froomom v glavni vlogi takrat kar štirikrat osvojili dirko po Franciji.

Urnik dneva počitka:

9.30-10.00 – kolesarji lahko spijo nekoliko dlje

10.00 – zajtrk

11.00 – lahka vožnja, ki traja približno 2 uri

13.00 – kosilo in masaža

15.00 -popoldanski spanec

16.00 – ekipni sestanek

18.30 – Večerja in kasneje spanec

Seveda bo zaradi narave današnjega dneva ta situacija nekoliko drugačna. Ekipe se morajo v celoti preseliti v Francijo, kjer jih v torek čaka nova etapa. Po cesti bodo tako ekipe naredile približno 1000 kilometrov, kolikor znaša razdalja med ciljem tretje etape in začetkom četrte etape v Dunkerqueu.

Mentalno si kolesarji želijo preživeti nekaj kakovostnega časa z družino in prijatelji. Nekateri tekmovalci del dneva preživijo tudi z novinarji, kjer odgovarjajo na vprašanja. Bistvo prostega dneva je seveda sprostitev, ki pa ne bo trajala dolgo, saj kolesarje že jutri čaka nova etapa, ki, vsaj na prvi pogled, ni preveč zahtevna.