Nova dirka, nova izjemna zmaga Tadeja Pogačarja

Kolesarstvo 16. Apr 202311:48 > 16:54 0 komentarjev
Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Tadej Pogačar je znova deklasiral vso konkurenco in zmagal na tradicionalni klasiki Amstel Gold. Teden dni pred zadnjim spomladanskim spomenikom v Liegu je slovenski kolesar pokazal, da je še naprej v zares izjemni formi, hkrati pa upravičil vlogo prvega favorita. Na dirki sta poleg Pogačarja nastopila še Matevž Govekar in Matej Mohorič.

Tadej Pogačar je imel še 40 kilometrov do cilja težave s kolesom, ga pred vzponom Kruisberg zamenjal in ujel vodilno skupino. Le dobre tri kilometre kasneje je 24-letnik napadel in povsem razbil ubežno skupino. Sprva sta mu lahko sledila le Thomas Pidcock in Ben Healy. Toda dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji ni čakal dolgo.

Slabih 30 kilometrov pred ciljem je znova napadel, tokrat na vzponu Keutenberg. Takrat sta stik izgubila tudi edina preostala kolesarja ob Pogačarju, ki se je nato samostojno pripeljal v cilj in v svojo zbirko vpisal novo izjemno zmago.

Na edini enodnevni nizozemski klasiki v najvišjem rangu kolesarstva kolesarje so kolesarji spopadli z dobrimi 253 kilometri. Start je bil v Maastrichtu, zaključek pa je bil 33 klancev pozneje v Valkenburgu. Skupaj so kolesarji premagali več kot 3000 višinskih metrov. Ob odsotnosti Mathieuja van der Poela in Wouta van Aerta je bil prvi favorit Pogačar, to vlogo pa je več kot zanesljivo upravičil.

“Danes je bilo neverjetno. Nisem pričakoval, da bomo v begu tako zgodaj. Dolgo časa sem vozil s prazno gumo. Nekoliko sem dvomil, da bom lahko sam prišel v cilj, toda iz sebe sem izstisnil vse, da sem prišel v cilj. Na trenutke je bilo izredno stresno,” je po zmagi povedal Pogačar.


Upošteval nasvet velikega tekmeca

“Mathieu van der Poel mi je rekel, naj napadem na vzponu na Keutenberg, ki je najtežji vzpon in mi najbolj ustreza. To mi je povedal pred tremi dnevi, ko mi je poslal sporočilo. Zahvalil se mu bom za nasvet,” je sklenil današnji zmagovalec, ki sedaj svojo pozornost usmerja na dirko v sredo, ko bo nastopil na Valonski puščici.

Results powered by FirstCycling.com

Potek dirke v živo:

Tadej Pogačar je zmagovalec dirke Amstel Gold!

10 kilometrov do cilja: V ospredju ima Pogačar dobrih 20 sekund prednosti pred prvim zasledovalcem Healyjem.

24 kilometrov do cilja: Pogačar ima približno 15 sekund prednosti pred prvima zasledovalcema in že približno 50 sekund pred tretjo skupino.

29 kilometrov do cilja: Pogačar znova stopnjuje tempo in slovenski zvezdnik se je odpeljal vsem in je sedaj sam na čelu dirke.

36 kilometrov do cilja: Pogačar je napadel na klancu Eyserbosweg in razbil vodilno skupino. Ob njem sta še Thomas Pidcock in Ben Healy.

39 kilometrov do cilja: Defekt za Pogačarja, ki je zamenjal kolo in je sekund kasneje takoj ujel skupino.

41 kilometrov do cilja: Matej Mohorič se je podal v lov za ubežniki. Veliko število kolesarjev se bori, da bi ujeli priključek z vodilno skupino, ki ima še naprej približno 25 sekund prednosti.

51 kilometrov do cilja: Padec v glavnini, ubežniki imajo še naprej lepo prednost.

60 kilometrov do cilja: V ospredju je skupina enajstih kolesarjev, v kateri je tudi Pogačar. Vodilna skupina ima dobrih 25 sekund prednosti pred glavnino.

94 kilometrov do cilja: Glavnina ni bila dolgo skupaj, nekaj manj kot 100 km do cilja se je raztrgala. V ospredju je zdaj 16 kolesarjev, med katerimi sta tudi Tom Pidcock in Tadej Pogačar. Prednost pred zasledovalci: 30 sekund.

113 km do cilja: Glavnina je tudi uradno združena, bega ni več.

120 kilometrov do cilja: Bega bo kmalu konec, saj je prednost padla na 20 sekund. Le vprašanje časa je še, kdaj bo glavnina ‘pogoltnila’ sedmerico.

160 km do cilja: V ospredju je še naprej istih sedem kolesarjev, ki pa imajo le še dve minuti prednosti pred zasledovalci. Za karavano je sicer že osem od 33 vzponov, najtežji pa šele prihajajo.

200 km do cilja: Brez sprememb v ospredju. Še naprej v vodstvu vztraja naslednja sedmerica: Mathias Vacek, Leon Heinschke, Matteo Vercher, Ward Vanhoof, Tobias Ludvigsson, Alessandro Fedeli, Martin Urianstad. Njihova prednost se je malce stopila, zdaj znaša okrog štiri minute. Tadej Pogačar je varno v zavetju glavnine.

220 km do cilja: Po startu v Maastrichtu ob 10.50 se je oblikovala ubežna skupina sedmih kolesarjev, ki ima že skoraj pet minut prednosti pred glavnino.

Profil dirke Amstel Gold. Foto: Amstel Gold

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!