Organizatorji kockastega spektakla z nenavadno pomočjo (VIDEO)

Kolesarstvo 3. Apr 202411:54 0 komentarjev
Pariz - Roubaix
Foto: Profimedia

Bliža se ena najprestižnejših kolesarskih dirk v sezoni: dirka Pariz - Roubaix. Priprave so v zaključnih fazah, organizatorjem pa pomagajo tudi koze.

Že drugo leto zapored so organizatorji na nekatere tlakovane predele trase pripeljali koze, ki “očistijo” progo. Koze so odlične pomočnice pri vzdrževanju odseka v Arenberškem gozdu, enega najbolj legendarnih sektorjev tlakovcev na dirki Pariz-Roubaix.

Arenberški gozd je en od treh odsekov na dirki, klasificiranih s težavnostjo petih zvezdic.

“Spoznali smo, da narava osvaja to območje. Tlakovci so postali pravi travnik,” je za francosko tiskovno agencijo povedal direktor dirke Thierry Gouvenou.

Rastlinstvo, ki se vije po progi, lahko zaradi pomanjkanja prometa na teh cestah in zaradi vlažnih razmer v celoti prekrije tlakovce. Organizatorji so se pred tem posluževali industrijskih strojev, poskusili pa so celo s sežigom trave. Ko so se pripravljali za izvedbo dirke leta 2022, so se ustavili in razmislili o alternativah.

“Začeli smo razmišljati o drugih, okolju prijaznejših rešitvah,” je dejal Gouvenou. “Ena od njih je bila ekološka paša.”

Pariz - Roubaix
Foto: Profimedia

Nekaj tednov pred dirko so v Arenberški gozd pripeljali približno 40 koz. Z ocenjenimi 2500 tlakovci na 2,3 km dolgem sektorju je imajo živali precej dela. Koze so se v Arenberški gozd vrnile v torek, pet dni pred dirko Pariz-Roubaix, ki bo na sporedu v nedeljo.

Odsek je zavarovan tudi zato, ker je to ena izmed najbolj priljubljenih točk na trasi za krajo kock.

Nastop na dirki od Slovencev načrtuje Matej Mohorič, ki pa se je poškodoval na klasiki po Flandriji. Videli bomo, če bo pripravljen za nastop na najtežji dirki na svetu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!