Bernal še povečal prednost pred zasledovalci

Drugi športi 24. Maj 202111:56 > 17:58 0 komentarjev
Egan Bernal je z zmago na kraljevski etapi storil ogromen korak k osvojitvi letošnjega Gira. Foto: Guliverimage

Kolumbijec Egan Bernal je zmagovalec šestnajste etape dirke po Italiji! Kraljevska trasa je bila zaradi slabega vremena sicer močno skrajšana, kolesarji so namesto predvidenih 212 kilometrov odpeljali le 153 kilometrov.

Kolesarji, ki so včeraj po sedemnajstih letih na dirki po Italiji znova obiskali Slovenijo, so danes odpeljali veliko manj kilometrov od predvidenih. Zaradi obilnega dežja že na startu ter možnostjo sneženja in poledice so organizatorji odpovedali prelaza Fedaia in Pordoi, zadnji bi bil sicer z 2239 metri najvišja točka letošnje dirke.

Kraljevska etapa pred jutrišnjim dnem premora je bila tako dolga le 153 kilometrov, start je bil v Sacileju, cilj pa kljub spremembi še vedno v Cortini d’Ampezzo. Dobrih dvajset kilometrov pred prihodom v to smučarsko središče je bil na sporedu največji izziv dneva – prelaz Giau (2226 metrov), kjer se je vodilni v skupni razvrstititvi Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers) odlepil od vseh tekmecev in izdatno povečal prednost v skupnem seštevku.

Napad Bernala, ki je odločil današnjo etapo in najverjetneje tudi letošnjo dirko po Italiji:

Slabo vreme jo je sicer zagodlo organizatorjem, saj zaključka etape (prav od ključnega napada Bernala) ni bilo mogoče spremljati v televizijskem prenosu. Navijači in vsi ostali ljubitelji kolesarstva so se tako morali zanašati na podatke GPS sledilnikov, ki jih imajo kolesarji na kolesih. Po dolgem čakanju je v cilj v Cortini po skoraj dvajsetkilometrskem spustu z Passa Giau kot prvi pripeljal Bernal, 27 sekund je za njim zaostal Romain Bardet (Team DSM), tretji je z istim časom kot Francoz končal Italijan Damiano Caruso (Bahrain-Victorious). Sledili so Guilio Ciccone (Trek Segafredo, +1:18), Hugh Carthy (EF Education, +1:19) in Joao Almeida (Deceuninck Quick-Step, +1:21). Drugi pred današnjo etapo Simon Yates (Team BikeExchange) je na zadnjem vzponu izgubil 2 minuti in 37 sekund.

Zmagovalec dirke po Franciji iz leta 2019 ima zdaj veliko prednost v skupnem seštevku pred drugim Carusom. Italijan za Kolumbijcem 2 minuti in 24 sekund, tretji Carthy je 3:40 zadaj. Yates je skupno padel na peto mesto (+4:20), vmes je na četrtem mestu še Aleksandr Vlasov (Astana, +4:18).

Edini slovenski predstavnik po odstopu Mateja Mohoriča, Jan Tratnik (Bahrain Victorious), je etapo končal na 95. mestu, njegov zaostanek pa je znašal 32:42 minute za zmagovalcem. V skupnem seštevku Tratnik zaseda 75. mesto (+2:13:25).

Jutri je na sporedu zadnji prosti dan, v sredo pa sledi gorska etapa Canazeija do Sege di Ale (193 kilometrov), ki bo odprla zadnji, peklenski teden na letošnji dirki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!