Čakanja je konec, po točno pol leta se Roglič vrača

Kolesarstvo 6. Mar 20239:05 0 komentarjev
Primož Roglič 2023
Foto: Team Jumbo Visma

Dva tedna pred od pričakovanj se po dolgem premoru brez tekmovanj na veliko sceno vrača Primož Roglič. Na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja bo odprl sezono 2023, a na sever Italije prihaja brez rezultatskih ciljev in pričakovanj. A če poznamo kolesarja Jumbo Visme, je jasno, da bo znova napadal najvišja mesta.

Po operaciji rame 11. oktobra lani bo Primož Roglič danes prvič tekmovalno sedel na kolo v letu 2023. Čeprav je še Kisovčan še na sredini februarja zatrjeval, da bo pred glavnim ciljem sezone, dirko po Italiji (6. – 28. maj), nastopil le na dirki po Kataloniji, ki se začne 20. marca, so pri Jumbo Vismi spremenili načrte in aktualnega olimpijskega prvaka v kronometru vključili v zasedbo za dirkanje od Jadranskega do Tirenskega morja. Nazadnje je tekmoval pred točno pol leta, ko je 6. septembra lani v 16. etapo dirke po Španiji grdo padel in predčasno končal sezono.

Na dirki, kjer zmagovalec prejme znameniti Neptunov trizob, je Roglič tekmoval že leta 2019 in po dramatičnem razpletu slavil z le sekundo prednosti pred Britancem Adamom Yatesom. Zadnji dve izvedbi – letošnja bo že 58. – je sicer dobil Tadej Pogačar, ki je imel v prvotnih načrtih znova nastop na severu Italije, a se je odločil za dirkanje na dirki Pariz-Nica, ki jo je včeraj uspešno začel. Na francoski dirki proti soncu je lani slavil prav Roglič.

Sedemdnevna dirka od Tirenskega do Jadranskega morja bo za Rogliča predvsem test pripravljenosti, saj je v primerjavi s tekmeci izgubil od dva do tri mesece na kolesu. Kljub temu je vodilno moštvo Jumbo Visme odločilo, da je 33-letnik v dovolj dobri formi za tekmovalne izzive. “Delal je zares trdo in je pripravljen. Dirkanje je naslednji korak k osvojitvi njegovih ciljev. Začel bo brez vsakršnega pritiska oziroma brez rezultatskih pričakovanj,” je Rogličevo uvrstitev v ekipo pojasnil Merijn Zeeman, športni direktor Jumbo Visme.

Odločitev najverjetneje v četrtek

Dirka, na kateri bo od Slovencev nastopil še Luka Mezgec (Jayco-AlUla), se bo začela danes z 11,5 kilometrskim kronometrom v Lido di Camaiore. Roglič se bo na cesto pognal točno ob 15. uri, med favoriti pa bodo še njegov moštveni kolega Wout Van Aert, Italijan Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), Portugalec Joao Almeida (UAE Team Emirates) …

Po praktično povsem ravninski vožnji na čas se bo dirka nadaljevala s tremi razgibanimi etapami, od katerih se bo le četrtkova končala s ciljnim klancem. Prava gorska in kraljevska etapa pa bo na sporedu v petek, 10. marca, ko bo cilj na Sarnano Sassotettu, ko bo zadnji klanec (13,1 kilometra s povprečnim naklonom 7,3 odstotka) verjetno odločil zmagovalca. V soboto sledi še ena razgibana etapa, v nedeljo pa se bo vse skupaj končalo z ravninsko in sprintersko etapo v San Benedettu.

Profili etap dirke od Tirenskega do Jadranskega morja 2023:

Od Tirenskega do Jadranskega morja 2023, 1. etapa. Foto: organizator
Od Tirenskega do Jadranskega morja 2023, 2. etapa. Foto: organizator
Od Tirenskega do Jadranskega morja 2023, 3. etapa. Foto: organizator
Od Tirenskega do Jadranskega morja 2023, 4. etapa. Foto: organizator
Od Tirenskega do Jadranskega morja 2023, 5. etapa. Foto: organizator
Od Tirenskega do Jadranskega morja 2023, 6. etapa. Foto: organizator
Od Tirenskega do Jadranskega morja 2023, 7. etapa. Foto: organizator

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!