“Če je bilo Rogliču obljubljeno, da bo dirkal na zmago, je upravičeno besen”

Kolesarstvo 18. Sep 20239:54 5 komentarjev
Primož Roglič
Foto: Profimedia

Dirka po Španiji je zgolj potrdila tisto, kar je sicer jasno že nekaj časa. Jumbo Visma je najboljša ekipa letošnje kolesarske sezone, kar so rumeno-črni potrdili kar s trojnimi stopničkami na Vuelti in postali prva ekipa v zgodovini, ki je v isti sezoni osvojila trilogijo Giro-Tour-Vuelta.

Da je dosežek še bolj zavidanja vreden, je Jumbo Vismi to uspelo s tremi različnimi kolesarji. Primož Roglič je zmagal na dirki po Italiji, Jonas Vingegaard v Franciji in Sepp Kuss v Španiji. Zadnji je sicer na Vuelto pripotoval kot pomočnik obeh kapetanov, a se je situacija obrnila drugače in Američan se je pri 29 letih lahko razveselil največjega uspeha v karieri. Da je končno slavje izvrstnega hribolazca presenečenje, se je v pogovoru za Sportklub strinjal tudi nekdanji slovenski kolesar Jani Brajkovič.

“Nepričakovan razplet je bil zato, ker je bila že od starta dirke zelo nejasna komunikacija, kdo bo dirkal in kdo naj zmaga ter kako bodo dirkali. Nepričakovano se je v rdeči majici znašel Sepp Kuss, vsi pa so upali, da je ne bo obdržal. A jo je. Na tistih dveh etapah s ciljem na Bejes in Angliru pa je bila to polomija od ekipe Jumbo Visme, čeprav so obakrat zmagali v etapi. Tam se je pokazalo, da ne vejo, kdo pije in kdo plača. Ker je bil odziv okolice oziroma kolesarskega sveta takšen, kot je bil – zelo negativen, so se spametovali in naredili tako, kot je prav,” je Dolenjec prepričan, da so v ekipi šele po negativnih kritikah in komentarjih spoznali, da so ravnali narobe, ko so kršili nepisano kolesarsko pravilo, da sotekmovalca v majici vodilnega ne napadaš, pa četudi je zgolj pomočnik.

Govorili eno, počeli nekaj drugega

“Mi ne vemo, kaj je bilo obljubljeno Rogliču, Vingegaardu in Kussu pred dirko. No, Kussu verjetno nič, saj je prišel na dirko, ker rad pomaga in je želel tekmovati. Kaj pa sta imela Primož in Jonas v glavi? Če je bilo Rogliču rečeno, da bo kapetan ekipe in da bo dirkal na skupno zmago, je logično, da je zdaj na moštvo besen. Potem je odziv pričakovan. A obenem ne moreš v izjavah za javnost reči, da si želiš Kussove zmage, hkrati pa ga napadaš …,” je še pojasnil Brajkovič, ki je v svoji karieri na Vuelti nastopil štirikrat.

Najbolj ga je zmotilo ravno zadnje – da so kolesarji Jumbo Visme delali eno, v izjavah pred in po etapah pa govorili drugo. A tudi zato obstaja preprosta rešitev: “Da bi se pogovorili ter jasno in javno povedali, kdo dirka na zmago in katera dva kolesarja ne. Težava nastane, če so v vlogi kapetana trije, obenem pa so to takšne osebnosti. Še posebej Roglič in Vingegaard. Zelo težko oziroma nemogoče je, da takšni kolesarji delajo skupaj. Pri Jumbo Vismi pred začetkom niso pričakovali, da se kaj takega lahko zgodi. Po slabem dnevu Remca so izgubili vso konkurenco in so se lahko igrali s tekmeci.”

Foto: Profimedia

Če želi zmagati na Touru, naj menja ekipo, toda …

Kaj razplet Vuelte pomeni za Rogličevo prihodnost v ekipi, s katero ima pogodbo podpisano do konca leta 2025? Spet so vzplamtele govorice o njegovi selitvi v konkurenčna moštva, a to ne bo nujno dobro, je prepričan Brajkovič.

“Leta 2011 sem sam ravnal zelo impulzivno in naredil zelo veliko napako (iz ekipe RadioSchack se je vrnil k Astani, op. p.). Sam bi to prespal, temeljito premislil. Če hoče zmagati na Touru oziroma tam dirkati na rezultat, je najboljša možnost, da zamenja ekipo. To pa seveda ni brez tveganja. Nova ekipa, novi ljudje, novi kolesarji … Traja nekaj časa, da se vzpostavi pravo ravnovesje. Ne vem, kaj ima Primož Roglič v glavi, to je njegova odločitev, s katero bo moral živeti. Trenutno stanje v ekipi Jumbo Visme ob njegovi želji, da bi v Franciji dirkal na rumeno majico, pa ni preveč ugodno zanj,” je še zaključil dvakratni državni prvak v kronometru.