Čeh v finalu drugi, padel je nov svetovni rekord

Atletika 17. Sep 202321:35 0 komentarjev
Kristjan Čeh
FOTO: Aleš Fevžer

Svetovni podprvak Kristjan Čeh v ameriškem Eugenu ni ubranil naslova prvaka diamantne lige v metu diska. Drugi dan finala najprestižnejše serije atletskih mitingov je najboljši slovenski športnik lanskega leta orodje vrgel 67,64 m in bil drugi, zmagal je presenetljivo Matthew Denny z avstralskim rekordom 68,43 m.

Matthew Denny, četrti na letošnjem svetovnem prvenstvu v Budimpešti in tudi na olimpijskih igrah 2021 v Tokiu, je do zmage prišel v predzadnjem metu tekme, pred tem je od druge serije slovenski rekorder ves čas vodil.

Tako se je ponovila zgodba s SP v madžarski prestolnici, ko je na podoben način Čeh izgubil zlato. Tedaj ga je ugnal aktualni olimpijski zmagovalec in svetovni prvak Daniel Stahl iz Švedske, ki je bil tokrat tretji (67,36 m).

Čeh, ki je lani zmagal na vseh diamantnih tekmah, je tako ponovil sobotno uvrstitev Tine Šutej, ki je bila v skoku s palico druga in je z državnim rekordom na prostem za las zgrešila zmago. Šesta je bila tretja slovenska finalistka Maruša Mišmaš Zrimšek na 3000 m zapreke.

Štiriindvajsetletni Čeh, ki je lani v Eugenu postal svetovni prvak, je v prvi seriji edini med šesterico finalistov ostal brez veljavnega izida. Po 67,64 m v drugem poskusu je prevzel vodstvo, drugi je bil Stahl, ki je 67,13 m vrgel v drugi seriji in na kratko povedel, nato pa je Šved v tretji seriji vrgel še 67,36 m.

Ptujčan je bil tako po polovici tekme še vedno prvi, v tretjem poskusu so mu namerili 64,25 m. Tretji je bil Denny s 66,36, Avstralec je po prvi seriji s 64,97 tudi vodil. V četrti seriji, ko je Stahl postal drugi po Čehu na tekmi, ki ni imel veljavnega meta, je Denny s 67,37 m napredoval na drugo mesto.

Čeh je nato še drugič tudi sam ostal brez izida, v peti seriji pa so mu namerili 63,19 m. Stahl je v predzadnji seriji ostal brez izida, v šesti pa je končal s 65,62 m. Denny je s 68,43 m v svojem zadnjem poskusu in predzadnjem metu tekme postavil državni rekord in ponovno prevzel vodstvo, kar je navdušeno pozdravil in se že pred koncem veselil.

Čehu je ostal le še en poskus, ki pa je bil prekratek za izboljšanje uvrstitve in je namerno prestopil. Denny je tako dosegel svojo edino zmago v diamantni ligi doslej in najpomembnejšo v karieri. Poleg diamantnega pokala je dobil še 30.000 ameriških dolarjev, drugo mesto v finalu pa je vredno 12.000 ameriških zelencev.

Upa na še boljšo sezono

“Mogoče je to res presenečenje. Sicer je bil stabilen, nimam česa reči. Vrgel je osebni rekord, s tem si po moje zasluži zmago. Ampak pred zadnjim metom si nisem mislil, da bo toliko vrgel. Pa vseeno je. Na koncu sem bil drugi, s po moje kar slabim rezultatom. Tekma sicer ni bila slaba, nisem pa ravno zadovoljen z meti. Niso bili tehnično najboljši. Pričakoval sem več, kot sem vrgel. Je bila pa to zadnja tekma sezone, mogoče se mi že malo pozna utrujenost,” je povedal Čeh.

“S celotno sezono sem kar zadovoljen. Na dveh največjih tekmah sezone sem bil drugi, na SP in finalu diamantne lige. Seveda pa upam naslednje leto, ko so olimpijske igre, na boljšo sezono, še pred tem pa evropsko prvenstvo. Priprave bodo potekale kot do sedaj, morda bodo na vrsti le manjše izboljšave pri tehniki, na čemer smo že začeli delati po SP. Tako sem metal zdaj zadnje tri ali štiri tekme na koncu sezone in tudi v sezoni 2020/21. V tem nekako vidim prihodnost svojega metanja, saj je moj položaj na začetku v krogu za izmet širši in tehnično bolj dodelan,” je dodal Čeh.

V ameriškem Eugenu pa je padel nov svetovni rekord. V teku na 5000 metrov ga je postavila Etiopijka Gudaf Tsegay. Pred njo ga je držala Kenijka Faith Kipyegon, nova najboljša znamka pa zdaj naša 14:00.21.