Italijani v sedmih nebesih: dvorjenje se je spremenilo v poroko

Kolesarstvo 18. Dec 20238:17 0 komentarjev
Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Ekipa UAE Emirates bo danes v španskem Alicanteju, kjer se pripravlja na novo sezono, razkrila načrte za prihajajočo sezono. Toda glavno novico so že v nedeljo, torej dan pred medijskim dnem, sporočili organizatorji dirke po Italiji. Čeprav je večkrat izrazil željo po nastopu na Giru, je potrjen nastop Tadeja Pogačarja na italijanski pentlji leta 2024 kar presenečenje. Kaj ga čaka?

Ko je Primož Roglič tik pred koncem letošnje sezone sporočil, da zapušča Jumbo-Vismo in se v želji po lovu na osvojitev rumene majice na dirki po Franciji seli k Bori Hansgrohe, se je zdelo, da na Giru 2024 ne bo slovenskega kandidata za najvišja mesta. Zasavec je po letošnji nepozabni osvojitvi rožnate majice ob dirki po Italiji storil kljukico, večkrat pa je poudaril, da bo glavni cilj prihodnjega leta prestižni Tour de France (29. junij – 21. julij). Ker bo med obema spektakloma le dober mesec dni, se je zdela združitev dirkanja na obeh grandtourih nemogoča.

A očitno ne za Tadeja Pogačarja. Dvakratni prvak Toura je celotno jesen poudarjal, da si želi v kratkem preizkusiti tudi na Giru, zdaj pa je to tudi uradno potrdil. Čeprav še ni še zagotovila, da bo nastopil na dirki po Franciji, pa se trenutno zdi, da je pred 25-letnikom izjemno zahteven urnik.

Od nedelje, ko je kar na uradnem profilu organizatorjev Gira napovedal svoj debi na tritedenski dirki v Italiji, se slovenski navijači lahko veselijo – tudi maja prihodnje leto (4. – 26.) bodo lahko na najbližjem tritedenskem spektaklu spet stiskali pesti za slovenskega šampiona. Ki ga potem le mesec dni pozneje – če ne bo novega presenečenja in se bo odpovedal dirki po Franciji – čaka še drugi vrhunec sezone.

Iz vrhunca v vrhunec?

V letu, ki bo ponudilo še olimpijske boje (OI v Parizu se začnejo 26. julija, cestna dirka pod petimi krogi pa bo na sporedu 3. avgusta) in običajen termin svetovnega prvenstva (Zürich bo cestno dirko najboljših na svetu gostil 29. septembra), očitno Pogačarja čaka zahteven urnik. Sploh ker je v izjavah po sezoni že poudaril, da ga lov na mavrično majico v Švici na razgibani trasi zanima, manj odločen in direkten pa je bil glede na lova na novo olimpijsko odličje v francoski prestolnici.

Toda vrnimo se k nedeljski novici. Italijani, ki jih je Pogačar v zadnjih treh letih navdušil predvsem s hat-trickom zmag na spomeniški Lombardiji, so končno dočakali svoj trenutek. Tudi legendarni Eddy Merckx, po mnenju številnih najboljši kolesar v zgodovini in petkratni zmagovalec Gira, je večkrat izrazil mnenje, da bo moral Tadej v želji po zapisu med najboljše tega športa osvojiti tudi rožnato majico. Da bi mu to uspelo, pa mora seveda v Italiji najprej nastopiti.

V svoji šesti sezoni med člani se bo tako preizkusil še na zadnjem grandtouru. Njegovi uspehi so neprimerljivi – v petih nastopih je vselej stal na skupnih stopničkah. Začel je s tretjim mestom na Vuelti 2019, nadaljeval pa s po dvema prvima (2020, 2021) in dvema drugima (2022, 2023) mestoma na Touru.

Italijani končno dočakali svoje

Kolesarska javnost pri naših zahodnih sosedih je navdušena, pri Gazzetti dello Sport pišejo celo o tem, da se je večletno dvorjenje končno obrestovalo in spremenilo v poroko. Lov na dosežek Marca Pantanija, ki je leta 1988 kot zadnji osvojil dvojček Giro-Tour (kot zadnji je resno poskusil Chris Froome in leta 2018 zmagi v Italiji dodal tretje mesto v Franciji, istega leta je bila Tom Dumoulin drugi na obeh dirkah), pa bo Pogačar začel na obrobju Torina.

Tam se bo dirka po Italiji 4. maja začela v palači Savoy, slavni hiši istoimenske družine. Do antičnih spomenikov Rima, kjer se bo vse skupaj končalo 26. maja, pa bo karavano vključno s prvim kolesarjem sveta ločilo 21 etap s skupno 3321 kilometri in 42.900 višinskimi metri. Za razliko od letošnjega leta, ko je bil zadnji teden s štirimi gorskimi etapami, vključno z brutalnim kronometrom na Svete Višarje, zelo zahteven, bo prihodnjo pomlad v zaključku vendarle nekoliko lažje.

Svete Višarje
Foto: Uroš Skaza

Zaključek spet blizu slovenske meje

Zadnji teden se bo začel z zahtevnim zaključnim klancem na Val Gardeno, že dan pozneje še ena zelo naporna etapa od omenjena smučarskega središča do prelaza Broconi. Nato sledita dve nekoliko lažji etapi, zaključek obračunov v skupnem seštevku pa bo gostil dvakratni vzpon na Monte Grappo, kjer pa ne bo cilja na klancu. Morda je prav lažji tretji teden botroval odločitvi, da Pogačar preizkusi svoje noge na prvih dveh grandtourih v sezoni.

Morda je bila odločitev lažja tudi zaradi dejstva, da bo na sporedu manj kronometra (v 7. in 14. etapi), pa čeprav Slovenec velja za odličnega v tej specialni disciplini. Obe vožnji na čas bosta sicer precej ravninski. Ob napovedanem debiju Remca Evenepoela na dirki po Franciji, kjer bo torej dirkal tudi Primož Roglič, pa Pogačarja v Italiji čaka tudi nekoliko lažja konkurenca. Jasno je že, da bo na Giru vozil Wout van Aert, a vprašanje, če na skupno zmago. Vrnitev po letošnjem grenkem porazu je napovedal veteran Geraint Thomas, na startu pa naj bi bila tudi nekdanja zmagovalca v rožnatem Simon Yates in Nairo Quintana.

Ni kaj, znova se obeta pester in kolesarsko obarvan maj, prepričani smo, da z veliko slovenskega veselja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!