Če se po začetku leta sezona za Primoža Rogliča pozna …

Primož Roglič Remco Evenepoel
Foto: Profimedia

Za Primožem Rogličem je nov izvrsten teden. Na dirki po Kataloniji je dobil tesen boj s svetovnim prvakom Remcom Evenepoelom in osvojil še drugo večdnevno preizkušnjo v letošnji sezoni. S tem je Belgijcu, ki bo tudi čez dober mesec dni in pol na dirki po Italiji Zasavčev glavni tekmec, poslal jasno sporočilo.

Pred točno tednom dni je Primož Roglič z zmago na prvi etapi oblekekl majico vodilnega na dirki po Kataloniji. V nasprotju z večino enotedenskih dirk, kjer pogosto vidimo zamenjave na vrhu skupnega seštevka, jo je slovenski šampion zadržal vse do nedeljskega zaključka v Barceloni.

S tem je 33-letnik iz Strahovelj pri Kisovcu spisal nov zgodovinski mejnik. V svetu kolesarstva je kot prvi v zgodovini osvojil še šesto od sedmih najprestižnejših enotedenskih dirk.

Do popolne zbirke, v kateri so že dirke od Tirenskega do Jadranskega morja, Pariz-Nica, po Baskiji, po Romandiji, po Dofineji in zdaj še po Kataloniji, mu manjka le še dirka po Švici.

S skupno zmago v Kataloniji je za seboj pustil Eddyja Mercxa in Richieja Porta. Belgijec in Avstralec jih imata po pet različnih.

Do glavnega cilja sezone le še treningi

Če je Roglič na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja v začetku marca, na kateri je nastopil dokaj nepričakovano, a vseeno zmagal, presenetil tudi samega sebe, je zdaj občutil napredek. “Bilo je zelo dobrodošlo, da sem pred Katalonijo nastopil že tam. Sem pa v tem tednu naredil nekaj pomembnih korakov na moji poti k vrhunski formi. Potreboval sem takšne dni, da nekatere stvari še izboljšam. Obe zmagi je nehvaležno primerjati, je pa ta bolj sveža in se je bolj spomnim. Zadovoljen sem, kako se je dirka razvijala in v čast mi je, da sem na listi njenih zmagovalcev,” je razlagal kolesar Jumbo-Visme, ki je števec zmag v letu 2023 premaknil na sedem.

Kot je dejal zbranim medijem v katalonski prestolnici, ga zdaj čaka nekaj dni počitnic in proslavljanja. Nato pa se začenja fizična in miselna pripravljenost na glavni vrhunec sezone – dirko po Italiji. Rožnato majico bo lovil od 6. do 28. maja. V tem času seveda pridejo na vrsto tudi višinske priprave.

“To je neverjetno. Zaradi poškodbe in operacije rame je bil s kolesa odsoten dolgo časa. Zdaj pa je takoj po vrnitvi osvojil dve večdnevni dirki. Tega nismo pričakovali,” je bil navdušen tudi športni direktor Jumbo Visme Merijn Zeeman, ki pa se zaveda, da je do Gira treba formo Zasavca še izboljšati. “Kar je dobro danes, jutri ne bo več. Vsak dan se moramo še izboljšati, da bomo na vrhuncu pripravljenosti, ko se dirka po Italiji začne.”

Primož Roglič
Foto: Profimedia

Odločil je prehiter zaključek

Glavna ovira do skupne zmage na italijanskih cestah pa bo enaka kot na severozahodu Španije. Belgijec Remco Evenepoel je glavne sekunde proti Rogliču izgubil na petkovi kraljevski etapi, ko je prehitro začel z zaključnim sprintom, kar je slovenski šampion izkoristil in proti aktualnemu svetovnemu prvaku pridobil šest sekund – razlika, ki je oba kolesarja ločila po sedmih dneh dirkanja. Predvsem na račun izkušenj in odlične taktike Slovenca.

“V petek sem začel prezgodaj sprintati, kar me je stalo nekaj sekund. Mislim, da imam dober pospešek, a moram bolj pametno načrtovati, kje napasti. Za nami je težka, a lepa dirka. Ekipi, ki je dokazala, da je lahko močna v gorskih in hribovitih etapah, želim posvetiti to zmago na zadnji dan v Barceloni. V začetku tedna sem morda naredil nekaj napak, ki so me verjetno stale skupnega slavja. A sem zadovoljen, da sem se na dirke po višinskih pripravah vrnil na tak dober način,” je razlagal Evenepoel.

Primož Roglič Remco Evenepoel
Prizor, ki nas znova čaka čez mesec in pol: Rogla proti Remcu. Foto: Profimedia

Spet pozornost na enodnevne klasike

23-letnik je bil sicer prepričan, da je zadnjo etapo dobil po zaslugi boljšega zaključka, a je bilo vsem v kolesarskem svetu jasno, da mu je Roglič dnevno slavje gosposko prepustil, sam pa se je zadovoljil s skupnim slavjem.

“Primož je vedel, da zadnji dan ne potrebuje etapne zmage. Veliko sem vlekel, tudi on pa je svoj del opravil. A prišel sem iz zavetrja. Moj sprint je bil dovolj močan, da ni reagiral. Veseli me, da sva tokrat sodelovala, sploh glede na soboto,” se je Belgijec še enkrat ozrl na sobotno etapo, ko sta najboljša kolesarja dirke pobegnila glavnini, a Slovenec ni imel interesa sodelovati, pač pa je velikemu tekmecu le sledil, kar ga je pošteno razjezilo, dan pa se je posledično končal s sprintom glavnine.

Primož Roglič Remco Evenepoel
Razliko v tedenski dirki je naredila petkova etapa. Kako bo v treh tednih Gira? Foto: Guliverimage

Oba šampiona Katalonijo zapuščata z dobrimi občutki in dobrimi odnosi. Njuna pogleda sta že usmerjena proti Abruziji na jugovzhodu Italije, kjer se bo s prvimi tremi etapami čez mesec in pol začel prvi grandtour sezone, njun dvoboj pa se bo nadaljeval vse do 28. maja v Rimu. Pozornost slovenskih ljubiteljev kolesarstva pa se zdaj znova obrača proti Tadeju Pogačarju, ki ga v nedeljo čaka eden njegovih največjih ciljev sezone – spomenik po Flandriji. Teden dni pozneje (9. aprila) pa bo vrhunec pomladi na kockah od Pariza do Roubaixa dočakal še Matej Mohorič … Ni kaj, kolesarska sezona je že v polnem zamahu.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje