Čez balanco: Odlična taktika UAE, a Jonas je predober

Pogačar se ob številnih napadih ne uspe otresti Vingegaarda. Foto: A.S.O./Pauline Ballet

Za Tadejem Pogačarjem je še en izvrsten dan na kolesarski Dirki po Franciji. Na etapi z enim najtežjih zaključkov letos je na Peyragudesu v tretjem nastopu na Touru prišel še do devetega dnevnega slavja v Franciji. A tokratno veselje ima nekaj grenkega priokusa, saj mu je v lovu na tretje zaporedno slavje v Parizu prineslo le štiri sekunde.

Kot klop se je namreč slovenskega šampiona cel dan držal vodilni na Touru Jonas Vingegaard. Danec je ciljno črto prečkal s časom zmagovalca, zgolj zaradi bonifikacij pa je v skupnem seštevku izgubil le štiri sekunde. Njegova prednost pred zadnjimi štirimi etapami tako znaša še vedno velikih 2:18.

“Jonas je dober. Pri UAE pa so se zelo dobro taktično pripravili na etapo. A Vingegaard je bil dovolj močan, da se ni dalo narediti več,” je 17. dan dirkanja po Franciji videl selektor slovenske kolesarske reprezentance Uroš Murn.

“Pogačarjevi morajo poskusiti. Jutri je še ena priložnost. Poznala se bo utrujenost celotnega Toura. Spet je pred kolesarji zelo zahtevna etapa. Tadej mora poskusiti in videl bo, kaj lahko doseže. Morda pa mu uspe prav zadnji gorski dan,” Murn še ne meče puške v koruzo.

Super delo preostale trojice

Čeprav se je dan za emirate začel s slabo novico, da zaradi poškodbe stegenske mišice Francijo zapušča še Poljak Rafal Majka, je trojica (Brandon McNulty, Mikkel Bjerg, Marc Hirschi) ob Pogačarju opravila izjemno delo. “Verjetno bi se etapa končala podobno, tudi če bi bil Majka zraven. Da bi bilo težko iztržiti kaj več tudi s Poljakom,” velikega vpliva na današnji dan v tem ne vidi Novomeščan.

Prepričan je, da je Pogačar napad na zadnjem klancu imel v mislih že prej, a je odlično delo opravljal njegov pomočnik: “McNulty je odlično vlekel na zadnjih dveh klancih. Vsi ostali kolesarji, ki tekmujejo na generalno razvrstitev, so izgubljali čas. Dali so maksimum, Američan pa je ustvarjal razliko. Težko bi se stvari iztekle drugače. Le če bi imel Vingegaard slab dan tako kot Tadej na Granonu.”

Izjemno kolesarjenje je prikazal Brandon McNulty. Foto: A.S.O./Charly Lopez

Tudi Pogačar se je pred Granonom zdel nedotakljiv

Pogačar je v izjavi za medije dejal, da kljub veliki razliki ostaja optimističen. Jutri prihaja še en zahteven dan s ciljnim vzponom ekstra kategorije na Hautacam. Predtem bosta na sporedu še klanca na Aubisque (ekstra kategorija) in Spandelles (1. kategorija). Kako se lotiti zadnjega gorskega izziva na letošnji francoski pentlji?

“Z enako taktiko kot danes. In upati, da gre tvojemu kolesarju dobro, Jonas pa zapade v krizo. Tudi za Tadeja smo pred etapo na Granonu govorili, da je super močan in izgleda odlično, pa vemo, kaj se je zgodilo. Le na to lahko upajo. Obenem pa bo UAE imel težko delo ’sestaviti’ fante. Dva sta danes res odlično kolesarila in jutri bo to težko ponoviti. To taktiko so načrtno pripravljali že vnaprej in sta prejšnje dni namenoma varčevala z močmi. Če bo imel Tadej dobre noge, Jonas pa ne, se lahko zgodi še marsikaj. V nasprotnem primeru pa bo v zaključku tedna težko nadoknaditi skoraj dve minuti in pol,” pravi prvi mož stroke v slovenski reprezentanci.

Profil 18. etape. Foto: letour.fr/en

Več kot minuta bo nedosegljiva

Kolesarskega selektorja smo vprašali še, kakšna bi bila ’sprejemljiva’ razlika do Vingegaarda, da bi jo Pogačar na sobotnem kronometru še lahko nadomestil (v petek je na sporedu ravninska etapa, v nedeljo pa v Parizu tradicionalna parada šampionov).

“Kronometer je dolg 40 kilometrov. Če ima Tadej super dan, Jonas pa slabšega tako kot Roglič pred dvema letoma … Bolj kot ne je ravnina, tako da Pogačar morda lahko pridobi sekundo na kilometer. To pomeni nekje 40 sekund. Jonas je morda malce slabši v kronometru kot Tadej, a bomo videli, kakšne posledice bodo pustili vsi klanci v treh tednih.”