Čez balanco: Pogačar z rezervo, Vingegaard kot njegova senca

Kolesarstvo 16. Jul 202219:39 0 komentarjev
Pogačar in njegova senca Jonas Vingegaard. Foto: REUTERS/Christian Hartmann via Guliverimage

14. etapo Dirke po Franciji je zaznamoval beg in zmagovalec dneva Michael Matthews (Team BikeExchange). V skupnem seštevku večjih pretresov ni bilo, Tadej Pogačar je znova napadel, Jonas Vingegaard pa se ni dal. Gorazd Penko, selektor slovenske ženske kolesarske reprezentance se zaveda, da bo moral Pogačar zaostanek nadoknaditi še pred kronometrom na predzadnji etapi.

Junak 14. etape je Avstralec Michael Matthews, ki si je s pogumno vožnjo zagotovil prvo etapno zmago na Touru po letu 2017. Matthews je napadal, se branil, bil že v izgubljenem položaju, prišel nazaj na čelo, znova napadel in na koncu zmagal: pravi čustveni vrtiljak za 31-letnika. Gorazda Penka njegova zmaga ne preseneča: “Zmaga (Matthewsa) ni preveč presenetljiva. Na vseh svetovnih prvenstvih in na težkih enodnevnih dirkah je med ožjimi favoriti. Na zadnjem vzponu je šel svoj tempo, Alberto Bettiol ga je hitro ujel, nato pa se je uštel, čeprav je deloval najmočnejši.”

Penko je dodal: “Bolje bi bilo, da bi Bettiol sledil Matthewsu in da bi prišla skupaj do vrha ter se pomerila v sprintu. To je bila taktična napaka Italijana, saj je deloval močnejši. Matthews je videl, da se mu spet približuje in to je bil znak za protinapad. Lepa, odlična, zaslužena zmaga.”

Michael Matthews. Foto: guliverimage

V ubežni skupini je bilo sicer 23 kolesarjev, med njimi pa smo spet pogrešali Mateja Mohoriča in Jana Tratnika, ki se letos še nista odpeljala v beg. Čas se jima zdaj izteka: “Priložnosti je vedno manj. Videli smo, da je beg odšel po “napadu” Tadeja Pogačarja, ko je testiral skupino in Vingegaarda že v začetku etape. Trasa je bila težja kot tista zadnja alpska, takoj ko je nekdo pritisnil, je v glavnini ostalo le še kakšnih 20 kolesarjev. Očitno sta Tratnik in Mohorič že zelo utrujena, vsaka etapa letošnjega Toura je precej intenzivna, dirka je res težka,” pravi Penko, ki se zaveda, da si vsak “navaden človek” takšne utrujenosti ne more niti predstavljati.

Spet je bil poskočen Tadej Pogačar, ki je napadel na zadnjem vzponu, a Jonasa Vingegaarda se ni uspel otresti: “Vingegaard ni bil niti enkrat v težavah. Pogačar si ni nabral niti pol metra prednosti. Težka bo, Tadej mora poizkusiti do konca, drugega mu ne preostane. Prednost Danca je zaenkrat kar velika. Zdi pa se mi, da Pogačar danes ni šel do konca. Ni postrelil vseh nabojev, predvsem na zadnjem klancu.”

Pogačar za Vingegaardom. Foto: guliverimage

Primož Roglič je znova deloval v vlogi pomočnika za rumeno majico: “Roglič je skupaj z nami ciljal na visoko uvrstitev, na zmago. Po padcu ni več pravi. Ob naporu brez motivacije, je napor še toliko težji. Je verjetno tudi v mentalni krizi, ne le v fizični. Kot vsak športnik se bo pač pobral, slej kot prej.” Je njegov cilj zdaj celo etapna zmaga? “Odvisno, kaj se bodo dogovorili v ekipi. Zagotovo jo lahko osvoji, saj ni nevaren nikomur. Vprašanje pa je, če je več koristi za ekipo, da pomaga Vingegaardu, kot pa da napada etapno zmago, ki jih ima Jumbo-Visma že veliko,” pravi Penko.

O jutrišnji etapi:

“Na letošnjem Touru praktično ni ravnine. Francija ni skoraj nikjer ravna. Takšne etape, kot je jutrišnja, lahko osvoji veliko število kolesarjev, zato je težko reči, kdo je med favoriti. Etapa bo gotovo hitra in nevarna, zna biti celo peklensko težka. Zagotovo bo pestro, predvsem v primeru vetra. Priložnost pa bo tudi za Mohoriča in Tratnika. Če bodo noge dale, bosta zraven. Potrebno je imeti dober pregled nad dirko, strpnost in dinamit v nogah. Pa še veliko sreče, da ujameš pravi trenutek za beg,” o jutrišnji etapi pravi Gorazd Penko.

Pa ima Pogačar še možnosti za skupno zmago? “Seveda ima. Absolutno, tega se zaveda tudi Vingegaard, zato mu sledi kot senca. Odločal bo kronometer, tudi Danec je dober kronometrist, zato bo težko pridobiti 2 minuti. Tadej bo zaostanek moral zmanjšati že prej.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!