Dennisa do zmage v Romandiji loči le še ura resnice

Kolesarstvo 30. Apr 202216:49 > 16:56
Ekipa Bora-hansgrohe je na kraljevski etapi zabeležila dvojno zmago. Foto: Guliverimage

Kolumbijec Sergio Higuita in Rus Aleksander Vlasov sta v četrti, kraljevski etapi kolesarske dirke po Romandiji ekipi Bora-hansgrohe priborila dvojno zmago. Kolesarja nemške ekipe sta bila na zadnjem vzponu najboljša v sprintu skupine favoritov, v kateri pa je bil tudi Rohan Dennis.

Avstralec je obdržal skupno vodstvo, čeprav je na koncu zaostal tri sekunde.

Ker je v nedeljski zadnji etapi na sporedu kronometer, ki je Denniseva specialnost (bil je tudi svetovni prvak), bo veliko presenečenje, če kolesar ekipe Jumbo-Visma ne bo končni zmagovalec dirke. Pred drugouvrščenim Špancem Juanom Ayusem, tekmovalcem ekipe UAE Emirates, ima 15 sekund prednosti.

Etapa od Aigla do Zinala je poleg zaključnega klanca vsebovala še šest kategoriziranih vzponov, od tega kar pet prve kategorije. Etapa se je izkazala kot pretežka za Avstrijca Felixa Grossschartnerja, drugouvrščenega po štirih etapah, ki ni zmogel ostrega ritma, kar velja tudi za edinega slovenskega predstavnika Jana Polanca, Slovenec še naprej zvesto opravlja vlogo pomočnika. Zaostal je 22 minut in 45 sekund in zasedel 99. mesto.

Na zadnjem vzponu je najprej kazalo, da bo etapo dobil Kolumbijec Einer Rubio, a ga je najmočnejša skupina predvsem po zaslugi Avstralca Luka Plappa 300 metrov pred ciljem ujela in prehitela. Tretje mesto v etapi je zasedel Ayuso, zelo dobro pa se je z vzponi borila ekipa Jumbo-Visme, Dennisu so lepo pomagali najprej Robert Gesink, nato pa še Sepp Kuss in Steven Kruijswijk.