Tadej Pogačar slavi svojo prvo zmago na Giru

Kolesarstvo 26. Maj 202415:00 > 18:55 2 komentarja
Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Po težkih treh tednih se je z 21. etapo v Rimu zaključila dirka po Italiji. Tadej Pogačar je tudi uradno potrdil končno zmago in osvojil pokal brez meja (Trofeo Senza Fine). Etapne zmage v Rimu se je razveselil Tim Merlier.

Tadej Pogačar, znova v celoti odet v rožnato, je na začetku etape poziral z ekipo in ostalimi dobitniki majic ter nazdravljal veliki zmagi v skupnem seštevku. Njegova ekipa je za današnji dan od svojega opremljevalca dobila z rožnatimi dodatki zaznamovana oblačila in dodatno ovekovečila sijajne predstave svojega prvega zvezdnika.

V prvih urah dirke so kolesarji vozili v umirjenem tempu. Pogačarjeva ekipa UAE Emirates je bila tista, ki je nato pospešila in narekovala tempo.

Domenico Pozzovivo je prvi začel lokalni krog v italijanski prestolnici, saj je 41-letni Italijan iz ekipe VF Group-Bardiani CSF-Faizane danes še zadnjič odpeljal etapo Gira. Pozzovivo je na domači dirki prvič nastopil leta 2005, danes pa mu je uspešno končal svoj 18.Giro.

Nato se je etapa “začela” zares. V beg so se podali štirje ubežniki, toda sprinterske ekipe niso dopustile, da bi se četverica odpeljala predaleč. Devet kilometrov pred ciljem je sledil hladen tuš za domačine, Jonathan Milan je imel defekt in je moral porabiti veliko moči, da je znova ujel glavnino.

Slovenski kolesarski as je bil tudi tokrat v središču pozornosti, saj je glavnino povedel v zaključne kilometre, na koncu pa se je umaknil in boj za etapno zmago prepustil sprinterjem, najmočnejši je bil Belgijec Tim Merlier.

“Sem brez besed, ta trenutek je težko opisati. Izjemno je,” je v prvem odzivu za organizatorje dejal Pogačar in se dotaknil še današnje etape, ko je skušal v sprintu pomagati Kolumbijcu Juanu Sebastianu Molanu: “Skušali smo biti v ospredju v zadnjih nekaj krogih, saj je bil zaključek zelo tehničen in razgiban. Z ekipo smo opravili odlično delo, a žal Molano ni imel dobrih nog. Vendar smo preostanek Gira opravili zelo dobro, ne moremo dobiti vsega.”

V dobrih treh tednih je po italijanskih cestah spisal ogromno lepih trenutkov, a izpostaviti ni mogel nobenega: “Ne vem, veliko je lepih spominov, najbrž se jih bom zavedal šele čez čas in ugotovil, kateri je bil najlepši. V celoti pa je bil to izjemen Giro.”

“Imeti rožnato majico je res nekaj posebnega. To je nora izkušnja ob vseh navijačih, ki so bili sijajni. Noro je,” je bil nekoliko bolj redkobeseden rožnati slovenski as.

V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb, na drugem mestu je Giro sklenil Kolumbijec Daniel Martinez (Bora-Hansgrohe) z zaostankom 9:56 minute, medtem ko je tretji Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) zaostal 10:24 minute.

Od ostalih treh Slovencev na Giru sta do cilja prišla Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) in Domen Novak (UAE Team Emirates). Tratnik je nekajkrat poskusil v begu, najvišje pa je končal na tretjem mestu v deseti etapi. Skupno je bil 34., medtem ko je bil Novak, ki je ves čas bdel nad Pogačarjem, po 21 etapah v seštevku 66.

Luka Mezgec (Jayco AlUla) je na Giru vztrajal do vključno 13. etape, nato pa odstopil in se podal v Livigno na višinske priprave pred dirko po Franciji.

Naslednja tritedenska dirka bo na sporedu že čez slabih pet tednov, ko se bo v italijanskih Firencah začela dirka po Franciji.

Rezultati:

Results powered by FirstCycling.com

21. etapa dirke po Italiji

Cilj: Tim Merlier (Soudal-Quickstep) je zmagovalec etape.

9 km do cilja: Jonathan Milan z defektom, Italijan bo potreboval pravi čudež, da bi se boril za etapno zmago.

14 km do cilja: Padec v ozadju glavnine, toda vsi favoriti brez težav nadaljujejo, beg je ujet. Za zmago se bodo najverjetneje udarili sprinterji.

45 km do cilja: Ubežniki imajo približno pol minute prednosti pred glavnino.

70 km do cilja: Štirje kolesarji so se podali v beg.

80 km do cilja: Domenico Pozzovivo je dobil dovoljenje, da kot prvi zapelje na progo v Rimu. Za 41-letnika je to zadnja etapa na Giru. Kasneje so pobudo že prevzele sprinterske ekipe.

85 km do cilja: Tempo v glavnini še naprej Pogačarjeva ekipa UAE. Za zdaj nihče ni poskusil s pobegom.

115 km do cilja: Uvodni kilometri so potekali izredno počasi, ekipe so izkoristile trenutek za fotografije in spomine. Sedaj pa se je vendarle dvignila hitrost.

125 km do cilja: Pogačarja do končnega zmagoslavja loči le še dobre tri ure vožnje.

Nevtraliziran start: Začela se je zadnja etapa na letošnji izvedbi dirke po Italiji.

Zadnja etapa letošnjega Gira se je začela ob 15.35. Tadej Pogačar se na njo podaja z ogromno prednostjo v skupnem seštevku. Drugouvrščeni Kolumbijec Daniel Martinez za njim zaostaja skoraj deset minut (9:56).

Današnji dan je sicer namenjen najboljšim sprinterjem, zato ni pričakovati, da se bo Pogačar boril za novo etapno zmago. Na letošnjem Giru jih je zbral kar šest, zadnjo na včerajšnji etapi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje