Tadej Pogačar utišal Bergamo in ostal brez besed

Kolesarstvo 9. Okt. 202116:3510 komentarjev
Delite:
Foto: Guliverimage

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) je na najlepši možni način končal letošnjo sezono. V ciljnem šprintu legendarne dirke po Lombardiji, enega od petih kolesarskih spomenikov, je bil močnejši do domačega aduta, Italijana Fausta Masnade (Deceuninck - Quick Step) ter poskrbel za pravo tišino v cilju v Bergamu. Primož Roglič (Team Jumbo-Visma) je v cilj prišel v prvi zasledovalni skupini z zaostankom 51 sekund in zasedel četrto mesto.

Pogačar je skupino najboljših na poti od Coma do Bergama (239 km) napadel 36 km pred ciljem na prelazu Ganda (9,3 km/7,1 %) in si na vrhu nabral pol minute naskoka pred zasledovalci. Na spustu se mu je pridružil domačin Masnada (Deceuninck-Quick-Step), s katerim sta nato obračunala za zmago. V šprintu Masnada ni imel možnosti proti prvemu kolesarju mednarodne lestvice.

Pogačar: Mislil sem, da mu bo še kdo sledil

“Fantastično je končati sezono na tak način. Sem brez besed,” je takoj po prihodu v cilje dejal dvakratni zmagovalec dirke po Franciji. “Za nami je res težek dan. Mislil sem, da mi bo po napadu na zadnjem klancu sledil še kdo, a očitno je bilo za vse tako težko, da niso želeli. Vedel sem, da Fausto ceste zelo dobro pozna in da me bo na spustu ujel, nisem pa vedel, da ne bo želel menjati. Vseeno sva sama prišla v cilj, v šprintu pa sem imel nekoliko več moči jaz,” je še dodal.

Pogačar je v ciljnem šprintu ugnal Masnado:

Pogi v družbi Meckxa

Triindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je postal eden od treh kolesarjev, ki so ob dirki po Franciji v isti sezoni osvojili tudi Lombardijo. To so bili Italijan Fausto Coppi, Belgijec Eddy Merckx in nazadnje Francoz Bernard Hinault leta 1979.

Roglič je imel težke noge

Roglič, ki je po zmagah na dirki po Emiliji in klasiki Milano-Torino, je končal na četrtem mestu, je prikimal Pogačarju, da je za karavano težek dan. “Bilo resnično težko, če imaš težke noge, kot sem jim imel danes jaz, je še toliko težje,” je pošteno priznal Kisovčan, ki je po napadu Pogačarja ostal v zasledovalni skupini z ostalimi favoriti. Na koncu so v cilj prišli z zaostankom 51 sekund za zmagovalcem, v ciljnem šprintu za tretje mesto pa je moral čestitati še Yatesu.

Primož Roglič ni imel svojega dne, a je vseeno dirko končal kot četrti. Foto: Gulivermage

Novak dolgo v begu

Sobotno Lombardijo je zaznamoval tudi dolg pobeg deseterice, v kateri je bil tudi Domen Novak (Bahrain – Victorious). Na koncu je z zaostankom dobrih 17 minut zasedel 77. mesto, preostala Slovenca Jan Polanc (UAE -Team Emirates) in Mateja Mohorič (Bahrain Emirates) dirke nista dokončala.

Razgibana trasa dirke po Lombardiji:

Profil Dirke po Lombardiji. Foto: ProCyclingStats
Komentari

Vaš komentar