Pogačar v eni sezoni dosegel, kar skoraj nihče ni v karieri

Kolesarstvo 9. Okt 202119:50 > 19:53 5 komentarjev
Pogačar bo prihodnje leto nastopil na štirih spomenikih in dveh grand tourih. Foto: Marco Alpozzi /LaPresse via AP

Neverjetna sezona slovenskih kolesarjev se je končala na najboljši možni način: z zmago Tadeja Pogačarja na Dirki po Lombardiji, enem izmed petih spomenikov profesionalnega cestnega kolesarstva.

Pogačar je postal najmlajši kolesar v 52-ih letih, ki je osvojil to jesensko klasiko na severu Italije. “Pogi” je tako osvojil še drug spomenik v letošnji sezoni. Najboljši je bil tudi spomladi na dirki Liege-Bastogne-Liege, kjer je v zaključnem sprintu ugnal prav vse, tudi specialiste za podobne dirke, kot je na primer svetovni prvak Julian Alaphilippe.

Pogačar je z novo zmago že postal legenda kolesarstva, pa tudi če kariero zaključi po letošnji sezoni. Podrl je namreč veliko rekordov, ki so bili videti nedotakljivi. 23-letnik je namreč postal šele četrti kolesar z zmago na Touru in na Dirki po Lombardiji v eni sezoni. To je do sedaj uspelo le še Fausti Coppi, Eddyju Merckxu in Bernardu Hinaultu. Slednjemu nazadnje, in sicer leta 1979.

Vrhunci Pogačarjeve zmage:

Ob tem je Pogačar po Eddyju Merckxu zgolj tretji kolesar v zgodovini, ki je v eni sezoni osvojil dva spomenika in eno tritedensko dirko. Tudi tu se pridružuje zgolj Coppiju in Merckxu. Zadnjič smo bili temu dogodku priča leta 1973. Ob tem je Pogačar najmlajši kolesar, ki mu je tak dosežek uspel.

Pogačar je v svoji mladi karieri osvojil več kot 95 odstotkov vseh kolesarjev v zgodovini športa. Pri 23-letih pa ima vse možnosti, da postane najboljši kolesar vseh časov.

Sezona 2021 Tadeja Pogačarja:

  • Rumena, pikčasta in bela majica na Dirki po Franciji, kjer je osvojil še tri etapne zmage
  • Zmaga na dirki Tirreno – Adriatico, kjer je osvojil še majico za najboljšega hribolazca in mladega kolesarja ter četrto etapo
  • Skupna zmaga na Dirki po Združenih arabskih emiratih ter etapna zmaga na 3. etapi
  • Zmaga na Dirki po Sloveniji, majica za najboljšega hribolazca ter zmaga na 2. etapi
  • Osvojitev spomenika Liege – Bastogne – Liege
  • Osvojitev spomenika Dirka po Lombardiji
  • Bronasta medalja na cestni dirki na olimpijskih igrah v Tokiu
  • Tretje mesto na Dirki po Baskiji in zmaga na tretji etapi dirke

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje