Dopinška afera s Toura 2020 še ni zaključena

Kolesarstvo 6. Feb 202415:06 0 komentarjev
Nairo Quintana
Foto: Profimedia

Nekdanjemu zdravniku moštva Naira Quintane bodo septembra začeli soditi v Marseillu. Fredy Alexander Gonzales Torres je osumljen, da je kolumbijskemu kolesarju pomagal pri oskrbi s prepovedanim dopingom med dirko po Franciji 2020, so sporočili francoski tožilci.

Pred štirimi leti so po Touru sprožili preiskavo takratne Quintanove francoske ekipe Arkea-Samsic, potem ko so med dirko odkrili sumljive snovi.

Preiskavo so usmerjale oblasti v Marseillu, ki so zbrale dovolj dokazov za vložitev obtožnice proti zdravniku ekipe Torresu zaradi “posedovanja snovi ali metod, ki so prepovedane za športno uporabo brez medicinske utemeljitve”.

Zdravnik se prav tako sooča z obtožbami dajanja prepovedanih substanc Quintani ter njegovemu sotekmovalcu in bratu Dayerju Quintani brez zdravniške utemeljitve med Tourom.

Torresu grozi petletna zaporna kazen in plačilo 75.000 evrov denarne kazni.

Nekdanji prvak dveh velikih tritedenskih kolesarskih dirk Gira d’Italia in Vuelte, 33-letni Quintana, je po preiskavi leta 2020 dejal, da nima “česa skrivati”.

Foto: Guliverimage

Dve leti kasneje so Quintano diskvalificirali s Toura, potem ko so v njegovi krvi našli sledi tramadola, zdravila proti bolečinam.

Po pravilih Mednarodne kolesarske zveze (Uci) je uporaba tramadola od leta 2019 predstavljala kršitev zdravniških pravil Ucija, ni pa bila dopinški prekršek. Od letos bo tramadol tudi na seznamu prepovedanih poživil Svetovne protidopinške agencije Wada.

Quintana se je oktobra vrnil v nekdanjo ekipo Movistar in bo predvidoma nastopil na dirki po Kolumbiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!