Sepp Kuss tudi uradno prvak Vuelte, dnevna zmaga Grovesu

Kolesarstvo 17. Sep 202319:52 > 19:52
Kuss Jumbo Visma Vuelta
Foto: Guliverimage

Na ulicah Madrida se je s parado šampionov končala 78. izvedba dirke po Španiji. Po sprinterskem zaključku na ulicah Madrida se je zmage na 21. etapi razveselil Kaden Groves, skupno slavje na dirki pa je pripadlo Američanu Seppu Kussu. Američanu na stopničkah skupnega seštevka družbo delata moštvena kolega Jonas Vingegaard in Primož Roglič.

Po treh zaporednih zmagah (2019-2021) in lanskemu predčasnemu slovesu je Primož Roglič še četrtič v karieri med najboljšo trojico na dirki po Španiji. Da bo Zasavec končal na tretjem mestu, minuto in osem sekund za moštvenim kolegom Seppom Kussom, je bilo sicer jasno že včeraj, po zadnjem dnevu, ki bi še lahko prinesel spremembe v skupnem seštevku.

Danes je bila namreč na sporedu le še dobrih 100 kilometrov dolga ceremonialna etapa od hipodroma pri Zarzueli do središča Madrida. Na njej je dnevno slavje pobral Kaden Groves, ki je kmalu po prihodu v središče španske prestolnice sledil napadu Remca Evenepoela in se skupaj z njim, Filippom Ganno, Ruijem Costo, Nicom Denzom in Lennardom Kämno odpeljal glavnini. Prednost je ves čas vztrajala pri okrog 20 sekundah, v zadnjem kilometru pa se je šesterica malce spogledala in karavana jih je ujela. Evenepoel je poskusil z dolgim sprintom, a je Groves pokazal, da je očitno najmočnejši sprinter na letošnji Vuelti in z etapno zmago potrdil zeleno majico. Najboljši Slovenec je bil Matevž Govekar (Bahrain Victorious) na 15. mestu.

V ozadju so ciljno črto prečkali kolesarji Jumbo Visme, ob zmagovalcu Kussu, za katerega je to prvi osvojeni grand tour v karieri, pa sta bila tudi Roglič in Jonas Vingegaard, ki je na skupnem drugem mestu zaostal le 17 sekund. Do zgodovinskega uspeha, zmage še na tretji tritedenski dirki v sezoni, kar predtem ni uspelo še nobeni ekipi v istem koledarskem letu, pa je Jumbo Vismi pomagal tudi Jan Tratnik.

“Neverjetno je. Danes sem najbolj trpel na celi dirki. Imel sem občutek, da bo hitra etapa, sploh ko sem videl te fante napasti. Bolj težko mi je bilo kot na Angliruju. A smo na lep način zmagali. Ostajam enak človek po tej Vuelti. Seveda mi tole spreminja življenje, a na to izkušnjo bom vedno imel lepe spomine. Še vedno dojemam, verjetno bom potreboval nekaj časa. Tukaj je družina, prijatelji. Nekaj posebnega bo, da bomo s kolesarji in ekipo pospremili zadnje tri tedne,” je po največjem uspehu v karieri dejal Kuss.

Pikčasto majico najboljšega hribolazca je osvojil Belgijec Remco Evenepoel, belo za najboljšega mladega kolesarja pa Španec Juan Ayuso.

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Španiji, 21. etapa