Favorizira Vingegaarda: “Pogačar je lahko le slabši”

Kolesarstvo 9. Jul 20249:30 3 komentarji
Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Z vstopom v drugi teden dirke po Franciji se pravi boj za rumeno majico šele dobro začenja. Trenutno je v najboljšem položaju Tadej Pogačar, ki je znova izjemno napadalno razpoložen, a britanski kolesarski as Geraint Thomas vlogo favorita kljub temu pripisuje Jonasu Vingegaardu.

Slovenec ima pred Dancem minuto in 15 sekund naskoka. Najtežje gorske etape še pridejo na vrsto, tudi takšne, ki naj bi bolj ustrezale Jonasu Vingegaardu. Za zdaj sicer ni dvoma, da je največ pokazal Tadej Pogačar.

Skupaj s 25-letnim kolesarjem s Klanca pri Komendi prvič v karieri dvojček Giro-Tour v eni sezoni vozi tudi 13 let starejši Geraint Thomas. Britanec je v karieri osvojil en Grand Tour, leta 2018 je slavil na francoski pentlji. Dirke po Italiji ni nikoli osvojil, najbližje je prišel lani, ko mu je zmago pred nosom speljal Primož Roglič, letos pa Pogačarju ni prišel niti blizu.

Član Ineosa je za Cyclingnews kljub moči zvezdnika UAE Emirates, za katerim zaostaja že dobrih devet minut, izrazil mnenje, da bo zadnji dan letošnjega Toura v rumeni majici končal Vingegaard. “Na koncu nas čaka veliko dolgih vzponov, ne bo pomembna zgolj eksplozivnost, to bo povsem druga dirka. Od naslednjega vikenda naprej menim, da etape favorizirajo Jonasa, tudi po zaslugi progresije, ki jo bo še pokazal v tem času,” je dejal Thomas.

Geraint Thomas
Foto: Uroš Skaza

Glede Pogačarja pa je dodal: “Ne predstavljam si, da je lahko Pogačar še kaj boljši, a bomo videli, če je lahko morda kaj slabši. Še vedno je zelo močan, a smo za zdaj imeli le en pravi gorski dan, Jonas pa mu je bil blizu. Večino časa je Pogačar pridobil na spustu, zato menim, da sta precej bolj izenačena, kot deluje na prvi pogled.”

Geraint je sicer še pristavil, da tudi drugi teden trasa Pogačarju precej ustreza, a nato spomnil na razplet lanske dirke po Franciji. V tej sapi je sicer potrebno dodati, da je Tadej na lanski Tour prišel po nepopolnih pripravah, medtem ko so letos vloge obrnjene. Vsekakor nas čaka izjemno razburljivih 12 etap do konca dirke.

Po dnevu premora je danes na sporedu ravninska etapa, znova pa bi se lahko vrstni red pri vrhu premešal v sredo, ko karavana zavije v klance, a bo zahtevnih zgolj zadnjih 50 kilometrov. Več ognjemeta je pričakovati v soboto in nedeljo, ko so na vrsti Pireneji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje