Francoz pogreša človeško plat kolesarstva

Kolesarstvo 7. Jan 202416:47 0 komentarjev
Romain Bardet
Foto: Profimedia

Francoski kolesar Romain Bardet obžaluje izgubo intuitivnega dirkanja in meni, da je v tem športu vse manj prostora za kolesarje, kot je Thibaut Pinot, ki se ravnajo po instinktu in čustvih.

“Pred desetimi leti sem imel raje ta šport. Mislim, da je bilo več človeškega elementa,” je 33-letni Francoz povedal za Eurosport.fr. “Vedno mi je bil všeč samouk v kolesarstvu. Ta vidik je pri načrtovanju, pri treningih praktično izginil.”

“V sistem, ki je dobro uveljavljen, uvajamo mlade kolesarje. Manj je prostora za samouke, za fante, ki so prišli in naredili stvari po svojem občutku … navsezadnje za kolesarje, kot je Thibaut Pinot.”

Vožnja po instinktu, odločanje bolj na podlagi srca kot merilnika srčnega utripa. Nekateri to vidijo kot bolj romantičen del kolesarjenja.

Pinot je dejansko primer tega, kolesar, ki je pridobil podporo navijačev s čustvenimi napadi, ki so bili pogosto neuspešni, a vedno zabavni.

Tudi Bardet je kolesaril na ta način, včasih je napadel z velike razdalje, tudi če je to pomenilo, da ga prehitijo ali da povsem omaga blizu cilja.

Kljub temu mu je ta pristop dobro služil, saj je na dirki po Franciji leta 2016 dosegel drugo v skupnem seštevku, leta 2015 pa je prejel tudi nagrado za najbolj borbenega kolesarja.

Zdaj je star 33 let in se zaveda, da se bliža konec njegove kariere.

Ne glede na to, kaj se bo zgodilo, na svojo kariero gleda z zadovoljstvom. Pravi, da je najbolj ponosen na občutek, da je izkoristil svoj potencial.

“Sem in sem bil dober kolesar, nisem pa prvak,” je sklenil Francoz.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!