Izgledalo je praktično nemogoče, a se na to ni oziral

Kolesarstvo 3. Okt 20227:56 0 komentarjev
Foto: CRO Race

Ekipa Bahrain Victoriousa je na Dirki po Hrvaški, ki se je včeraj končala v Zagrebu, še drugo leto zapored slavila v skupnem seštevku posameznikov. Lanski uspeh Stevieja Williamsa je pri našij južnih sosedih ponovil Matej Mohorič, ki je v izenačeni šestdnevni preizkušnji zmagovalca Toura Jonasa Vingegaarda ugnal za eno sekundo.

Ko je prvak letošnjega Toura Jonas Vingegaard v soboto dobil kraljevsko etapo in prevzel vodstvo v skupnem seštevku, so pri Bahrain Victoriousu kovali načrt, kako Dancu preprečiti skupno slavje na Dirki po Hrvaški. Matej Mohorič je namreč pred odločilno etapo za dobitnikom rumene majice v Parizu zaostajal osem sekund, kar se je glede na traso včerajšnje zadnje etape od Svete Nedelje do Zagreba (skorajda povsem ravninskih 158,5 km) zdela dovolj velika prednost, da bo Jumbo Visma slavila na hrvaških cestah. A prve resne namere, da ga še vedno zanima tudi skupni seštevek, je Mohorič pokazal že na vmesnem sprintu.

Foto: Team Bahrain Victorious/Sprintcycling

Na njem je pokazal svoje mojstrstvo in ugnal vso konkurenco, s tem pa pridobil tri bonfikacijske sekunde in razliko do Vingegaarda zmanjšal le na pet sekund. Pri Jumbo Vismi so odreagirali in v beg petih kolesarjev poslali tudi svojega kolesarja, s čimer so želeli zagotoviti uspešnost ubežne skupine in Mohoriču preprečiti nove bonifikacijske sekunde na cilju. A načrt rumeno-črnih se ni izšel, saj je glavnina beg ujela približno 10 kilometrov do cilja, pozneje pa je bil tudi napad najboljšega hribolazca dirke Alexisa Guerina hitro nevtraliziran.

Jasno je bilo, da bo o dnevnem zmagovalcu odločal ciljni sprint, pri čemer so se morali najboljši izogniti tudi vsem tehničnim pastem precej neravninskih ulic v Zagrebu. Bahrain Victorious je odlično nadzoroval dirko in Jonathan Milan je z odličnim sprintom za Mohoriča svojega kapetana v cilj pripeljal le za zmagovalcem etape, Elio Vivianijem (Ineos). S tem je Mohorič pridobil še šest sekund bonifikacije, brez njih pa je na 14. mestu v času zmagovalca ostal Vingegaard, kar je pomenilo, da je Slovenec v svojem drugem nastopu na Dirki po Hrvaški Danca premagal za pičlo sekundo.

Zaključek včerajšnje etape:

Velika zmaga ekipe

“Na papirju je izgledalo praktično nemogoče, da bi lahko dobil dovolj bonifikacijskih sekund, a moja ekipa je bila fantastična. Cel dan smo opravljali fantastično delo in enostavno nadzirali dirko že od starta. Bilo je težko, sploh ker napadov ni manjkalo. A zmaga na vmesnem sprintu, nato pa še odličen ‘lead-out’ Milana na pravem cilju, kar me je popeljalo do drugega mesta, čeprav nisem sprinter. Ekipi sem za prikazano zelo hvaležen, več kot pol zmage je njihove, brez moštvenih kolegov je ne bi nikoli dosegel. Nisem zmagal jaz, zmagal je Bahrain Victorious. Mi pa slavje po bolezni v sredini sezone pomeni ogromno, zdaj lahko z optimizmom zrem proti zaključku sezone,” se je smejalo Mohoriču, za katerega je to največji uspeh v sezoni po spomladanski zmagi na Milano-Sanremo.

Po težavah z boleznijo na Dirki po Franciji in v avgustu, zaradi česar je bil primoran izpustiti svetovno prvenstvo v Avstraliji, se je vrnil na vrhunski nivo. Zanj je to prvo slavje na večdnevnih dirkah po letu 2018, ko je zmagal na dirkah Po Nemčiji in Po Beneluksu.

Foto: Team Bahrain Victorious/Sprintcycling

Bahrajnčani so poleg skupne razvrstitve slavili tudi v seštevku točk, kjer je Jonathan Milan oblekel modro majico. Skupno so na letošnji dirki osvojili dve zmagi in vsaj stopničke na prav vsaki etapi.

“Nadzirali smo to dirko od starta do cilja. Kaj bi lahko bilo še bolje? Dve zmagi v etapah, skupna zmaga in modra majica. Borili smo se cel teden, brez pomoči ostalih ekip pa dosegli cilje. Jasno je bilo, da bo dirka odločena z bonifikacijskimi sekundami. In prav zato smo jih nabirali čez cel teden. Ekipa je bila super močna, ne zgolj na papirju, ampak tudi na cesti. Super sem zadovoljen. Seveda posledično nekateri tekmeci niso, a to je kolesarstvo. Včasih zmagaš, včasih izgubiš le za sekundo – tokrat smo bili mi srečnejši,” pa je bilo zelo dobre volje tudi športni direktor Bahraina Gorazd Štangelj. 

Za kolesarje svetovne serije se danes začenja še zadnji tekmovalni teden v letošnji sezoni. Tadeja Pogačarja v sredo čaka dirka Tre Valli Varesine, v soboto, 8. oktobra, pa bo branil zmago na prestižni klasiki in zadnjem spomeniku letošnje sezone, Dirki po Lombardiji. Tam bo sezono končal tudi junak Dirke po Hrvaški Matej Mohorič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!