Mohoriču uspel veliki met: dobil dirko na Hrvaškem

Kolesarstvo 2. Okt 202214:32
Foto: Profimedia

Na Dirki po Hrvaški je prišlo do velikega preobrata. Matej Mohorič je zadnji dan te šestdnevne preizkušnje prišel do zmage, potem ko je iz majice vodilnega slekel Jonasa Vingegaarda (Jumbo Visma). S tretjim mestom na vmesnem sprintu in drugim mestom na etapi s ciljem v Zagrebu je prišel do devetih bonifikacijskih sekund, s katerimi je v skupnem seštevku za pičlo sekundo skočil pred zmagovalca Toura.

Matej Mohorič, član ekipe Bahrain Victorious, je v nedeljsko etapo od Svete Nedelje do Zagreba (158,5 km) vstopil kot drugouvrščeni v skupnem seštevku. Po treh tretjih mestih v prejšnjih etapah je za vodilnim Jonasom Vingegaardom zaostajal za osem sekund, a čeprav se je obetala ravninska in sprinterska etapa, je Gorenjec že včeraj napovedal, da bo skušal priti do skupnega slavja.

To mu je v sprinterskem zaključku tudi uspelo. V hrvaški prestolnici je zaostal le za Italijanom Elio Vivianijem (Ineos Grenadiers), medtem ko je prvak Dirke po Franciji 2022 končal na 14. mestu. Čeprav je v cilj pripeljal v času zmagovalca, pa je Mohorič pridobil dovolj bonifikacijskih sekund, da je v skupnem seštevku prišel pred moštvenega kolega Primoža Rogliča. Mohorič je tri sekunde bonifikacij osvojil že na letečem cilju, dodatnih šest pa je pridobil še z drugim mestom v Zagrebu, skupno je torej proti Vingegaardu pridobil devet sekund in pred Dancem slavil za pičlo sekundo! Tretje mesto skupno je osvojil Oscar Onley (Team DSM), ki je za Mohoričem na koncu zaostal za 11 sekund.

Po 7., 25. in treh tretjih mestih v prejšnjih dneh je bil Slovenec danes tokrat drugi, in čeprav mu ni uspelo priti do etapne zmage, je prišel do velike zmage in končne rdeče majice. Z njo je dokazal, da so težave z boleznijo na Dirki po Franciji v juliju pozabljene in je znova na vrhunskem nivoju. Zanj je to prva zmaga na večdnevnih dirkah po letu 2018, ko je osvojil dirki Po Nemčiji in Po Beneluksu.

Komentari

Vaš komentar