Izjemni Nizozemec znova deklasiral konkurenco

Kolesarstvo 4. Feb 202415:58 0 komentarjev
Mathieu van der Poel
Foto: Profimedia

Nizozemski kolesarski zvezdnik Mathieu van der Poel je na svetovnem prvenstvu v ciklokrosu v češkem Taboru upravičil vlogo glavnega favorita. Branilec naslova prave konkurence ni imel, rojaka Jorisa Nienvenhuisa je premagal za 37, Belgijca Michaela Vanthourenhouta, ki je preprečil popolno nizozemsko zmagoslavje, pa za minuto in šest sekund.

Nizozemski kolesarji so bili v Taboru na poti, da bi poskrbeli za zgodovinski dosežek. V članski konkurenci bi lahko kot prvi osvojili vseh šest razpoložljivih kolajn, po popolnem sobotnem zmagoslavju pri ženskah so bili tudi pri fantih nekaj časa na prvih treh mestih, a je bil na koncu Belgijec vendarle močnejši od Pima Ronhaara in s tem preprečil zgodovinski dogodek.

Nihče pa ni mogel preprečiti šeste zmage van der Poela, ki je zdaj sam na drugem mestu najuspešnejših tekmovalcev po številu zmag na prvenstvih, pred njim je le še Belgijec Erik de Vlaeminck, najboljši je bil sedemkrat. Za van der Poela je bila to druga zaporedna zmaga na prvenstvih in peta v zadnjih šestih letih. Vmes je njegovo dominacijo prekinil olimpijski prvak Britanec Tom Pidcock, ki je bil najboljši leta 2022, ko Nizozemec ni nastopil.

Pidcocka ter tudi trikratnega prvaka in lani stebrnega Belgijca Wouta van Aerta letos ni bilo na startu, zato van der Poel niti ni imel prave konkurence. Na koncu si je celo lahko privoščil lahkotnejšo vožnjo in tudi proslavljanje z gledalci.

Na domačem prvenstvu je svojo kariero končal trikratni svetovni prvak Zdenek Štybar. Sicer pa je bil domačin Michael Boroš tudi najboljši kolesar, ki ni prihajal iz Nizozemske ali Belgije, zasedel je sedmo mesto.

Slovenija ni imela svojih predstavnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!