Kako kaže Slovencem v Evropi?

Foto: Newspix.pl/Guliverimage

V odbojkarskih evropskih tekmovanjih se počasi približujemo odločilnemu delu. V ligi prvakov se delijo mesta za četrtfinale, v pokalu CEV in challenge pa potekajo polfinalni dvoboji. Koliko Slovencev je še v igri za evropsko lovoriko?

Evropsko pot so začeli tudi številnih slovenski klubi. V elitni ligi prvakov in prvakinj sta sodelovala tudi slovenska prvaka ACH Volley in Calcit Volley. V pokalu challenge pa so svojo pot začeli moška ekipa Calcita, Panvite in tudi Hiše na kolesih. Pri dekletih pa v pokalu CEV Nova KBM Branik, v pokalu challenge pa GEN-I Volley.

Slovenskih ekip ni več v konkurenci, so pa v igri za evropsko lovoriko še številni igralci ali trenerji, ki so tako ali drugače povezani s slovenski odbojko.

Kozamernik čaka Štalekarja, ga bo dočakal?

Začnimo pri ligi prvakov. Jan Kozamernik s svojim Trentinom že čaka nasprotnika v četrtfinalu. To bo zmagovalec dvoboja med Toursom in Berlinom, za katerega igra Sašo Štalekar. Prvo tekmo so s 3:1 v nizih dobili Nemci, a zgodba še ni zaključena, saj je francoski prvak iz lige prvakov vrgel tudi Resovio Klemna Čebulja.

Poljakom po prvi četrtfinalni tekmi pokala CEV odlično kaže. Resovia je brez pomoči slovenskega reprezentanta razbila Zawiercie in naredila velik korak za vstop v polfinale.

Foto: CEV

Grke v Turčiji čaka težka naloga

Z majhno prednostjo bosta v Izmir odšla tudi Slovenca pri Olympiacosu. Alen Pajenk in Tonček Šterna sta blestela pri domači zmagi s 3:2 proti Arkasu.

Pri dekletih v pokalu CEV spremljamo četrtfinalni dvoboj med madžarskim Vasasom in Parizom. Za Madžarke igra Fatoumatta Sillah, ki bo junija 2025 vendarle lahko zaigrala za Slovenijo, francosko ekipo pa vodi novi selektor ženske reprezentance Alessandro Orefice. Po prvi tekmi prepričljivo boljše kaže Francozinjam (3:1), za nameček igrajo povratno tekmo doma.

Alessandro Orefice
Alessandro Orefice Foto: CEV

Poglejmo še pokal challenge. Monza Nika Mujanovića je doma razbila Galatasaray (3:0), zato na povratni tekmi Istanbulu za preboj v finale potrebuje le še dva niza. V finalu se bo, če se tja uvrsti za lovoriko udarila z Projektom iz Varšave, ki je na poti do polfinala med drugim izločil tudi Kamničane.