Kaj takšnega nismo videli že 25 let. Bo skušal post končati Primož Roglič?

Primož Roglič
Foto: Uroš Skaza

Točno teden dni nazaj je Primož Roglič v izvrstnem navijaškem vzdušju, polnem slovenskih navijačev, zmagal na zahtevnem gorskem kronometru od Trbiža do Svetih Višarij in postal skupni zmagovalec letošnjega Gira. Z današnjim dnem pa nas tudi le še štirje tedni ločijo do druge tritedenske dirke v kolesarski sezoni. Se bo rožnati junak pojavil na startu dirke po Franciji v Bilbau? In kakšni druščini bi se pridružil, če bi slučajno osvojil rumeno majico?

Čeprav so v moštvu Primoža Rogliča pred začetkom letošnje dirke po Italiji zatrjevali, da Zasavec v primeru, če bo na Giru prišel do cilja, ne bo nastopil na dirki po Franciji, ta odločitev še vedno ni dokončna. Jumbo Visma je v začetku tedna končala višinske priprave v Sierri Nevadi, tam pa so ključne kilometre v rumeno-črnem dresu nabirali branilec rumene majice Jonas Vingegaard, aktualni lastnik zelene majice Wout van Aert, Stewen Kruijswijk, Christophe Laporte, Dylan van Baarle, Tiesj Benoot in Nathan van Hooydonck. V igri za mesto med osmerico je tudi Sepp Kuss, ki je imel na Giru vlogo ključnega Rogličevega pomočnika.

Si bodo nizozemski šefi premislili in na grand depart, ki ga bo 1. julija gostil Bilbao, poslali tudi slovenskega zvezdnika? Roglič je po zmagi v Rimu dvoumno odgovarjal na vprašanja, če ga bomo videli med osmerico Jumbo Visme na Tour de Franceu. “Saj veste, kaj mi manjka na seznamu zmag. A po drugi strani sem že do zdaj zmagal na kar nekaj dirkah, vse ostalo bo le še bonus. Bomo videli, s tem se ne obremenjujem,” je dejal. Nejasne odgovore je ponudil tudi v nadaljevanju tedna, bolj odločni, da ga v Franciji ne bo, pa so bili njegovi šefi. A nič še ni uradnega.

Drugi in četrti, a dvakrat brez Pariza

Če bi se zmagovalec štirih grand tourov v karieri dejansko znašel na uvodu Toura v Baskiji, bi mu, vsaj teoretično, na začetku dirke zagotovo pripadla vloga pomočnika Jonasa Vingegaarda. Toda če bi se – sploh v novem zahtevnem boju s Tadejem Pogačarjem (UAE Emirates) – izkazalo, da je Slovenec močnejši od Danca, bi ga verjetno tudi vodstvo ekipe pustilo v lov na rumeno majico. Na Touru je do zdaj skupno sicer nastopil petkrat. Leta 2017 ni vozil na skupno razvrstitev, je pa postal prvi Slovenec z etapno zmago. Leto pozneje je bil v skupnem seštevku četrti, leta 2020 je rumeno majico izgubil na predzadnji dan proti Pogačarju. V zadnjih dveh izvedbah pa ni prišel do cilja v Parizu, obakrat je dirko zaradi posledic padcev predčasno zapustil.

Osvojiti dvojček Giro-Tour v isti sezoni je ena najtežjih nalog v svetu kolesarstva. Zadnji pravi poskus smo videli leta 2018, ko je dobitnik rožnate majice Chris Froome na Touru kar dobro konkuriral tekmecem, a je v Franciji vendarle moral priznati premoč moštvenemu kolegu Geraintu Thomasu in Tomu Dumoulinu.

Thomas Froome
Zadnji je dvojček napadel Chris Froome (desno), ki je na Touru zasedel tretje mesto. Foto: Profimedia

Držati vrhunsko fizično formo na visokem nivoju kar šest tednov z vmesnim premorom, zdržati vse mentalne napore in se obenem izogibati še padcem, poškodbam in drugi nesreči … to so razlogi, zakaj v 21. stoletju takšnega podviga še nismo videli. A da ni nemogoč, so v preteklosti kolesarji že dokazali.

Šestim to uspelo skupno desetkrat

Kot prvemu je uspel Italijanu Faustu Coppiju, ki ga je po letu 1949 ponovil še tri leta pozneje. Nato se je v zgodovino zapisal Jacques Anquetil (1964), dvakrat pa je ta častitljiv dosežek uspel tudi najboljšemu kolesarju vseh časov Eddyju Merckxu (1970 in 1972). Belgijec si prvo mesto lestvice po številu zmag v Franciji (vsi po pet) poleg Anquetila deli še z Bernardom Hinaultom in Miguelom Indurainom. Tudi zadnjima je dvakrat uspel omenjeni dvojček – Francozu v letih 1982 in 1985, Špancu pa kot edinemu celo v dveh letih zapovrstjo (1992, 1993). Kot zadnji je rožnato in rumeno majico v istem letu osvojil še en Italijan – Marcu Pantaniju je to uspelo leta 1998.

Tudi če bo Roglič nastopil na francoski pentlji, se bo ob zahtevni konkurenci težko boril za rumeno majico. Bolj realno se zdi, da bo v zaključku poletja znova nastopil na dirki po Španiji in tam lovil četrto skupno zmago. S tem bi se izenačil z rekordom Roberta Herasa, postal pa bi šele četrti kolesar v zgodovini, ki bi v istem letu zmagal na Giru in Vuelti. Pred tem je to uspelo še Merckxu (1973), Italijanu Giovanniju Battaglinu (1981), kot zadnjemu pa Albertu Contadorju (2008).

Ne glede na nadaljnje nastope v sezoni ima Roglič kot zmagovalec prve tritedenske dirke v letu lepe možnosti, da v nadaljevanju sezone znova spiše zgodovino.

Roglič tour 2020
Roglič je leta 2020 na Touru enajst dni nosil rumeno majico, a jo Pogačarju predal na predzadnji dan. Foto: Profimedia