Koliko je po rožnati zmagi kapnilo v žep Primoža Rogliča?

Kolesarstvo 29. Maj 202312:21 1 komentar
Primož Roglič Giro 2023 Rim
Foto: Profimedia

Slovenska športna javnost je še vedno navdušena nad Primožem Rogličem, ki je po fantastični predstavi na sobotnem kronometru v nedeljo rožnato majico varno pripeljal v Rim in kot prvi Slovenec postal zmagovalec dirke po Italiji. To se bo izdatno poznalo tudi na Zasavčevem bančnem računu, pa čeprav finančne nagrade v kolesarstvu še vedno ne dosegajo številk iz marsikaterih drugih športov.

Trije tedni napornega dirkanja, vloženega truda in na trenutke tudi trpljenja so se za Primoža Rogliča na tokratni dirki po Italiji končali srečno. 33-letnik iz Strahovelj pri Kisovcu je izpolnil enega od velikih kariernih ciljev in na 106. izvedbi Gira postal prvi Slovenec z osvojeno rožnato majico.

Kot se za najboljšega v skupnem seštevku spodobi, je Roglič na vrhu končal tudi glede zaslužka. Ta je v primerjavi z nekaterimi športi (nogomet, košarka, tenis itd.) pravzaprav smešno nizek, sploh ob predpostavki, da v kolesarstvu velja nepisano pravilo, da se zaslužena finančna sredstva delijo na ekipo – torej vsaj na osem kolesarjev, včasih pa celo še na strokovni štab.

Največji delež kolače je novemu rožnatemu junaku prinesla prav skupna zmaga, ki je vredna 265.668 evrov, kar predstavlja približno šestino celotnega sklada dirke po Italiji 2023. Ko tej številki dodamo še dnevne nagrade (med prvo dvajseterico vsake etape, ki je finančno nagrajena, je bil Roglič v enajstih dneh od 21 – dobrih 11 tisoč evrov je bila vredna kronometrska zmaga na Svetih Višarjah) in dvakrat dva tisočaka evrov kot nosilec majice vodilnega po etapi, pridemo do končne številke 289.842 evrov.

S tem je na lestvici kolesarjev prepričljivo prvi, za njim pa sta glavna tekmeca v skupnem seštevku. Geraint Thomas je v žep pospravil dobri 170 tisoč evrov, Joao Almeida pa slabih 110 tisoč evrov. Na četrtem mestu pa je že nosilec ciklamne majice, torej zmagovalec seštevka po točkah, domačin Jonathan Milan s slabimi 62 tisočaki.

Pet največjih zaslužkarjev Gira 2023:

Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 289.842 evrov

Geraint Thomas (VB/Ineos Grenadiers) 171.719 evrov

Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates) 109.450 evrov

Jonathan Milan (Ita/Bahrain Victorious) 61.694 evrov

Derek Gee (Kan/Israel Premier Tech) 54.812 evrov

Zelo podoben je tudi vrstni red med ekipami. Tudi tu je na vrhu Rogličeva Jumbo-Visma, ki je tokrat zaslužila dobrih 300 tisoč evrov, sledita Ineos Grenadiers (slabih 228 tisoč) in UAE Emirates (dobrih 150 tisoč evrov). Tudi tu je četrti Bahrain Victorious (dobri 121 tisočakov).

Celoten denarni sklad letošnjega Gira je bil sicer vreden točno milijon in pol evrov, organizatorji pa so poleg etapnih nagrad, dnevnih in končnih nagrad v seštevkih majic denar razdeljevali še dnevno in končno najboljšim ekipam, nagrajeni pa so bili tudi najboljši na vseh vmesnih sprintih, najbolj vztrajni ubežniki, najbolj borbeni in tudi najbolj pošteni (fair-play) kolesarji.

Pet finančno najuspešnejših ekip Gira 2023:

Jumbo-Visma 303.318 evrov

Ineos Grenadiers 227.608 evrov

UAE Team Emirates 150.866 evrov

Bahrain Victorious 121.349 evrov

Team Jayco AlUla 69.356 evrov