Rožnati vrhunec je mimo, kaj pa zdaj?

Kolesarstvo 30. Maj 20236:00 0 komentarjev
Roglič
Foto: Profimedia

Prva tritedenska dirka sezone se je z zmago Primoža Rogliča končala po slovenskih željah. Po izvrstni kolesarski pomladi smo ob prelomu na poletje preverili, kaj čaka slovenske kolesarje in navijače v naslednjih mesecih. Pozornost se zdaj preusmerja k Tadeju Pogačarju, pa tudi vrhuncu na domačih tleh.

Po napetem in razburljivem zaključku dirke po Italiji, ki je po fantastično odpeljanem kronometru na Svete Višarje na veliko zadovoljstvo slovenskih navijačev pripadla Primožu Rogliču, se kolesarska sezona dokončno preveša v poletni del.

Medtem ko nov rožnati junak zaenkrat v svojem koledarju vse do dirke po Španiji (z začetkom 26. avgusta) nima predvidenega nobenega tekmovalnega nastopa, se pozornost kolesarskih zanesenjakov na sončni strani Alp zdaj vrača k Tadeju Pogačarju. Ta je spomladi blestel in poleg zmag na večetapnih preizkušnjah po Andaluziji in od Pariza do Nice slavil še na spomeniku po Flandriji, najpomembnejši nizozemski klasiki Amstel Gold in še eni flamski dirki Valonska puščica. Neverjeten uvod v leto sta skazila padec in zlom zapestja na Liege-Bastogne-Liege, zaradi česar je izgubil več kot mesec dni treninga na cesti.

Na dan navijaškega praznika na Svetih Višarjah je 24-letnik iz Klanca pri Komendi sporočil, da se je po pripravah na trenažerju vendarle vrnil na zunanje kolo. Ekipi UAE Emirates se je pridružil na višinskih pripravah v Španiji, kljub temu pa obstaja velika verjetnost, da na dirki po Sloveniji ne bo nastopil in tako ne bo branil zelene majice iz zadnjih dveh let.

Pogačar Mohorič
Bosta Tadej Pogačar in Matej Mohorič nastopila na dirki po Sloveniji? Foto: Uroš Skaza

Slovenski Tour brez prvega zvezdnika?

Vrhunec na domačih tleh bo letos na sporedu od 14. do 18. junija, jasno pa je že, da bosta na njej nastopila vsaj dva Slovenca iz svetovne serije. Domen Novak (UAE Emirates) in Luka Mezgec (Jayco AlUla) sta svoj prihod napovedala že na novinarski konferenci ob predstavitvi trase, vprašaj pa je še naprej postavljen ob nastopu Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious) in, kot že omenjeno, Pogačarja. Ne glede na udeležbo pa bo 29. izvedba boja za zeleno majico znova odličen uvod v pestro kolesarsko poletje.

To se bo v okviru slovenskega državnega prvenstva začelo z vožnjo na čas (22. junija na Pokljuki) in cestno dirko (25. junija v Radovljici), v mednarodnem merilu pa se bo nadaljevalo s še eno ogrevalno dirko za Tour de France, dirko po Dofineji (4. – 11. junij), na kateri bo svojo pripravljenost prikazal branilec lanske rumene majice Jonas Vingegaard. Tisti, ki se bodo od 1. do 23. julija preizkušali na francoski pentlji, pa lahko za zadnji pripravljalni test izberejo tudi dirko po Švici, ki se bo deloma prekrivala s slovensko dirko (11. – 18. junij).

Pogačar Vingegaard
Na dirki po Franciji nas čaka nov spopad med Tadejem Pogačarjem in Jonasom Vingegaardom. Foto: Profimedia

Kmalu po Franciji še izziv v Glasgowu

Z začetkom julija pa bo torej čas za glavno preizkušnjo vsake kolesarske sezone – dirko po Franciji. Ta se bo tokrat s tremi etapami začela v Baskiji, na grand departu v Bilbau pa pričakujemo vsaj tri Slovence: Pogačarja, Mohoriča in Mezgeca. Lahko pa se ta številka seveda še poveča (Novak, vrat dokončno ni zaprl še niti Roglič, prav tako še ni jasno nadaljevanje sezone Jana Tratnika po operaciji). Na Touru bo z najvišjimi apetiti znova nastopal Pogačar, a vse do najtežjih gorskih etap ne bo jasno, kako velik je minus zaradi izgube dela trenažnega procesa.

Za razliko od prejšnjih let bo nov vrhunec nato na sporedu že manj kot dva tedna po cilju Toura na Elizejskih poljanah v Parizu. Najboljši na svetu bodo namreč že 6. avgusta na startu cestne dirke svetovnega prvenstva Glasgowu, kjer bo nato 11. avgusta čas še za vožnjo na čas. Slovenski selektor Uroš Murn je že pred časom napovedal, da tam računa na vse najboljše z izjemo Primoža Rogliča. Podobne informacije pa je za Sportklub potrdil tudi po zmagi Kisovčana na Giru.

Roglič Vuelta 2021
Bo Roglič na Vuelti skušal priti do četrte skupne zmage? Foto: Profimedia

Nov spopad na Pirenejskem polotoku?

Ta se bo po primarnih načrtih spet vrnil v Španijo, kjer bo ob koncu avgusta in v prvi polovici septembra napadal še rekordno četrto zmago. Ali se bo ob tem za rdečo majico boril tudi s Pogačarjem, pa še ni znano, verjetno je načrt zaključka sezone za številko ena na svetu odvisen od razpleta dirke po Franciji in svetovnega prvenstva. Skorajda zagotovo pa bo Pogačar tekmoval na uradnem zaključku svetovne serije po Lombardiji (7. oktobra), kjer bo branil zmagi iz let 2021 in 2022.

Ni kaj, za navijači je zelo prijeten zaključek Gira, a kolesarskega premora bo tudi za spremljanje prek televizijskega zaslona zelo malo.

Koledar najpomembnejših dirk v letu 2023:

4. – 11. junij: dirka po Dofineji

11. – 18. junij: dirka po Švici

14. – 18. junij: dirka po Sloveniji

22. junij: državno prvenstvo v kronometru (Pokljuka)

25. junij: državno prvenstvo v cestni dirki (Radovljica)

1. – 23. julij: dirka po Franciji

29. julij: klasika po San Sebastianu

29. julij – 4. avgust: dirka po Poljski

6. avgust: cestna dirka na SP v Glasgowu

13. avgust: kronometer na SP v Glasgowu

26. avgust – 17. september: dirka po Španiji

3. september: klasika po Bretaniji

8. september: dirka po Quebecu

10. september: dirka po Montrealu

7. oktober: dirka po Lombardiji