Kdo je kolesarska žrtev silvestrske tragedije?

Melissa Hoskins
Foto: Profimedia

V 33. letu starosti je umrla večkratna dobitnica kolajn s svetovnih prvenstev na velodromu Melissa Hoskins.

Hoskins je utrpela hude poškodbe, potem ko jo je v soboto, 30. decembra, pozno zvečer pred njenim domom v severnem predmestju Adelaida zbilo vozilo.

Odpeljali so jo v bolnišnico, vendar je ponoči podlegla poškodbam.

Hoskins se je kot tekmovalka specializirala za vzdržljivostne tekme. Kolesariti je začela pri petnajstih letih, ko se je udeležila dogodka za prepoznavanje talentov v Zahodni Avstraliji. Tekmovati je začela pri 16 letih. Njena specialna disciplina je bila ekipno zasledovanje.

Avstralski inštitut za šport ji je podelil kolesarsko štipendijo. Bila je članica kolesarskega kluba Northern Districts, trenirala sta jo Gary Sutton in Darryl Benson, njena glavna baza za trening je bila v Adelaidu, druga pa v Vareseju v Italiji.

Avstralka je na svetovnem prvenstvu v Pekingu leta 2011 v Pekingu zasedla 3. mesto v ekipnem zasledovanju. Na avstralskem državnem prvenstvu na velodromu leta 2011 v Sydneyju je zasedla 1. mesto v ekipnem zasledovanju, 2. mesto v omniumu in 3. mesto v posamičnem zasledovanju. Na svetovnem prvenstvu leta 2012 v Melbournu v Avstraliji je zasedla 2. mesto v ekipnem zasledovanju.

V ekipnem zasledovanju na testni tekmi poletnih olimpijskih iger 2012 v Londonu je na uvodni dan tekmovanja dosegla najhitrejši čas v tej disciplini. Bila je vodilna v ekipi, vendar se njena vrata niso pravilno odprla, njena ekipa je kljub temu na koncu osvojila zlato medaljo.

Foto: Profimedia

Dvakrat blizu olimpijskega odličja

Hoskins je nastopila tudi na olimpijskih igrah leta 2012 v ženskem ekipnem zasledovanju. V boju za bron so izgubile proti Kanadi in zasedle četrto mesto. Na svetovnem prvenstvu v kolesarstvu na stezi leta 2015 v Saint-Quentin-en-Yvelinesu je bila Hoskins članica avstralskega kvarteta, ki je v ekipnem zasledovanju osvojil zlato kolajno in v finalu premagal ekipo Velike Britanije, ki je bila na prejšnjih štirih svetovnih prvenstvih neporažena. Za skoraj tri sekunde so podrle svetovni rekord, ki so ga Britanke postavile leta 2013. Pozneje je ta nastop označila za odločilen rezultat svoje kariere.

Kolesarka, rojena v Zahodni Avstraliji, se je vrnila na olimpijske igre kot članica avstralske ekipe v ekipnem zasledovanju v Riu leta 2016. Ekipa je na olimpijske igre vstopila kot ena od pričakovanih izzivalcev za zlato medaljo. Tri dni pred začetkom tekmovanja je bila postavljena na glavo, ko so na treningu na olimpijskem velodromu padle štiri od petih izbranih kolesark – Hoskins, Ashlee Ankudinoff, Amy Cure in Georgia Baker. Avstralija je zasedla skupno peto mesto.

Hoskins je tekmovala tudi na cestnih dirkah in leta 2012 začela profesionalno dirkati z ekipo GreenEDGE-AIS, pri čemer se je specializirala za sprinte. Na dirki Tour of Chongming Island 2012 je zmagala v prvi in tretji etapi ter se uvrstila na vrh skupne razvrstitve.

Data powered by FirstCycling.com

Po slovesu iz kolesarstva leta 2017 se je Hoskins poročila s profesionalnim kolesarjem Rohanom Dennisom, s katerim imata dva otroka.

V nedeljo je bil dvakratni svetovni prvak v vožnji na čas Dennis aretiran in obtožen povzročitve smrti zaradi nevarne in neprevidne vožnje ter ogrožanja življenja.

Po plačilu varščine je bil izpuščen in se bo 13. marca zagovarjal na sodišču v Adelaidu.