Prelomnica mračnega obdobja z jasnim Sagadinovim opozorilom

Košarka 31. Dec 202314:43 2 komentarja
Zmago Sagadin
Zmago Sagadin. Foto: Uroš Skaza

Po silvestrskem porazu Cedevite Olimpije pri Megi v Beogradu se vsega nekaj ur pred vstopom v novo leto v Stožicah končuje obdobje, ki ga je zaznamoval italijanski trener Simone Pianigiani.

”Še drugo zaporedno tekmo smo igrali močno oslabljeni. Začeli smo dobro, nato pa zaradi vse skromnejše energije in agresivnega tekmeca popustili. V prelomnih trenutkih smo zgrešili nekaj pomembnih metov. V položaju, v kakršnem se nahajamo, igralcem ne morem prav nič očitati,” je ob tretjem porazu v ligi ABA, v kateri je bila z rezultatom 97:86 boljša Mega, dejal tokratni trener Cedevite Olimpije Andrea Turchetto.

Uradno je tokrat Turchetto vodil zmaje, saj so Simoneja Pianigianija zadržali zdravstveni razlogi. Vseeno je že nekaj dni jasno, da nekdanji italijanski selektor zapušča Cedevito Olimpijo. V klubu tega sicer ne komentirajo. Toda z novim tednom se v Stožice vrača Zoran Martič, ki se je obvezal, da bo moštvo vodil do konca sezone. Rezultatska dediščina je takšna, da bo ta regionalno in državno obarvana, medtem ko pa bo ključni izziv v EuroCupu zagotavljanje vsaj kančka ugleda po sramotnih trinajstih porazih na prav toliko tekmah.

In medtem ko so rezultati, ki so resda deloma povezani tudi s stalnimi zdravstvenimi težavami, na očeh vsem, pa je javnosti precej bolj skrito dogajanje za stenami Stožic. Iz ljubljanskega tabora so v zadnjih tednih pronicale neuradne informacije o sila slabi komunikaciji ter predvsem časovno skromnih in strokovno podhranjenih treningih pod taktirko italijanskega strokovnjaka. S tem postanejo manko jasnega igralnega koncepta, nedorečeni obrambni principi, pretirano individualno usmerjeni napadi in pogosto šibka pripravljenost precej lažje razložljivi.

Zoran Martič. Foto: Aleš Fevžer

Martiča torej v prihodnjih mesecih čaka veliko dela, kar pa velja tudi za klubsko vodstvo, ki se bo ob koncu sezone znašlo pred kar nekaj izzivi in odprtimi vprašanji, povezanimi tudi z odgovornostjo, upravljanjem, vizijo in klubsko hierarhijo. Ob tem niso ostale preslišane besede legendarnega trenerja Zmaga Sagadina. Ta je v intervjuju za sobotno izdajo časnika Delo komentiral trenutno dogajanje pri Cedeviti Olimpiji. ”Tako voden projekt niti ne potrebuje toliko denarja, saj ga ne zna izkoristiti. Tolikšno število tujcev bi bilo vzdržno le, če bi moštvo zmagovalo,” je dejal Sagadin, sicer pohvalil finančno sanacijo, a pristavil, da tisti, ki vlaga denar, pogosto odloča tudi o košarkarskih potezah.

Med drugim se je dotaknil tudi položaja športnega direktorja Vlada Ilievskega ter zakulisnega dogajanja. Dejal je, da bi športni direktor moral odločati o športni politiki kluba. ”Izbrati bi moral pravega trenerja in iskati košarkarje za klubski program, ki ga zastopa. Prepričan sem, da on ni sestavil letošnje ekipe. To sta verjetno še pred njegovim prihodom storila Sani Bečirović in Boris Gorenc, ki je zdaj hišni agent in zastopa tudi Simoneja Pianigianija,” je dejal Zmago Sagadin in se javno vprašal o morebitnih varovalkah v triletni pogodbi z italijanskim trenerjem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje